Evb

Osteoporos behandling efter en fraktur

Om du behandlas för benskörhet och erfarenhet en fraktur, kan läkningen börja på ett sjukhus, sedan flytta till en sofistikerad vård anläggning för att säkerställa ett bättre utfall.

Cirka 1,5 miljoner frakturer relaterade till osteoporos sker i Europa varje år. Återhämtning beror på den specifika ben som fick frakturer, egenskaper frakturen, och om operation är nödvändig.

Osteoporos behandling: inriktning frakturen
Handled, rygg och höft frakturer är de vanligaste skadorna i osteoporospatienter. "Behandling kommer att bero på vilken typ av fraktur. I fallet med höftfraktur är operation vanligtvis krävs, medan i fallet med en handled fraktur, kan en person ha en gjuten eller kan kräva operation, beroende på egenskaperna hos fraktur, "berättar Mary Bouxsein, PhD, biträdande professor i ortopedisk kirurgi vid Harvard School of Medicine och DiakonissaMedicinskt Beth Israel Medical Center i Boston. Här är vad man vet om var och en av dessa frakturer:

  • Wrist (eller underarmen) frakturer är de vanligaste frakturer bland människor i deras 50s och 60s. Dessa bär den minsta belastning i form av ett behov av operation eller sjukhusvård.
  • Ryggradsfrakturer är vanligare på senare år, och kan hända även utan att drabbas av en nedgång. Med osteoporos, kan ibland bara vrida eller böja på fel sätt orsaka en spinal fraktur. Dessa kan vara mycket smärtsamt och kräver långa återhämtning perioder, ibland i en sofistikerad sjukhemsinrättningar, kallad subakut vård anläggning (ett steg ner från den akuta vården ges på sjukhus). Kotfrakturer kan resultera i höjd förlust och kan göra det svårare att utföra vardagliga aktiviteter.
  • Höftfrakturer kräver mest intensivvård i form av kirurgi, sjukhusvistelse och rehabilitering. Dessa kräver oftast en subakut anläggning vistelse. Hälften av alla höftfrakturpatienter återfå aldrig rörlighet de hade före frakturen, och en av fem personer med frakturer benskörhet höften in vårdinrättningar för heltid vård.

Osteoporos behandling: sjukgymnastik efter frakturer
En fysisk eller arbetsterapeut kan spela en roll i din fraktur behandlingsplan.

"Under den akuta fasen vi ofta hjälpa med smärtlindring. Under den subakuta fasen vi hjälpa till med rörelse och börja återställa styrka. För både handled och höftfrakturer finns en hel del bevis för att människor inte återgå till full funktion om de går till en sjukgymnast efter subakuta fasen, "säger Kathy M. Shipp, PT, MHS, PhD, Senior Fellow vid Centrum för studier av åldrande och Human Development vid Duke University Medical Center i Durham, NC, liksom en taleskvinna för den europeiska Physical Therapy Association och National Osteoporosis Foundation.

En sjukgymnast är också involverad i din fraktur behandling genom att hjälpa dig att: ·

  • Välj en käpp eller rollator som passar dig ·
  • Lär dig att använda andra tekniska hjälpmedel enheter, som en duschstol och en gripanordning för att nå höga hyllor, tills frakturen läker ·
  • Lär dig nya sätt att röra som kommer att minska smärta och förhindra ytterligare skada ·
  • Förhindra fall som kan orsaka benskörhet frakturer

Osteoporos behandling: medicinering förändringar
En fraktur som kräver att du fortfarande ligger ned medan du läka betyder att du behöver för att starta en ny medicin om du brukar ta bisfosfonater, vilka måste tas sittande eller stående. "Det kan vara lämpligt för någon med en fraktur eller flera låg-trauma frakturer medan på vissa mediciner, särskilt antiresorptivt terapi såsom en bisfosfonater, för att ha en diskussion med sin läkare om att byta till en anabol terapi, såsom teriparatid (Forteo), "säger Dr Bouxsein.

Återhämtningen Processen för en osteoporos fraktur innebär åtminstone tillfälliga förändringar i ditt dagliga liv och kräver mer tid än tidigare skador att läka. Men att få rätt behandling planen, tillsammans med ditt engagemang och tålamod, ska snart få dig på fötterna igen.