Evb

Natt äter syndrom och sömn äta

Sleep-relaterade ätstörning och natten äter syndrom har några möjliga orsaker, inklusive själv-berövande av bantning. En nattlig sömnrelaterade ätstörning kan och bör behandlas.

Du har hört av sömngång, men hur sova äta? Det finns två typer av besvär, sömn-relaterade ätstörning och natten äter syndrom, där överätande är kopplade till sova.

"Sömnrelaterade ätstörningar, även känd som sömn äta eller somnambulistic äta, kännetecknas av onormala mönster av livsmedelskonsumtionen under natten", säger Sal Attanasio, MS, RD, LD, en klinisk dietist vid Institutionen för farmaci tjänster i Washington Hospital Center i Washington, DC

En nattlig sömnrelaterade ätstörning finns i två typer: sömnrelaterade ätstörning och natten äter syndrom. Den största skillnaden mellan de två är huruvida onormal äta görs medan personen sover eller är vaken.

I fråga om sömnrelaterade ätstörning, kan du gå in i köket, göra mat, och äta - med inget minne av att ha gjort det. De med natten äter syndrom, å andra sidan, binge äta medan vaken och alert och kanske måste äta för att kunna somna.

Någonstans mellan 1 procent till 3 procent av befolkningen har en nattlig sömnrelaterade ätstörning. Både män och kvinnor är känsliga, men det är mer vanligt förekommande hos kvinnor.

Nocturnal sömnrelaterade ätstörning: orsaker

"Många [patienter] är överviktiga och bantning, och engagera sig i nattlig hetsätning när sömnen minskar deras kontroll", säger Attanasio. "Andra har en primär sömnstörning som går i sömnen, restless legs syndrome, eller sömnapné."

Andra orsaker kan vara människor som har en underliggande sjukdom eller går igenom ämne tillbakadragande från nikotin, alkohol eller annan drog. Sömnlöshet eller depression medicinering kan ibland leda till en nattlig sömnrelaterade ätstörning, som kan stressiga livssituationer som ett dödsfall eller skilsmässa.

Nocturnal sömnrelaterade ätstörning: symptom

Personer med sömnrelaterade ätstörning har inget minne av nattlig äta. De ofta har episoder, ofta en eller flera per natt, och äta en mycket stor mängd mat på kort tid.

Ofta är livsmedel som innehåller mycket fett och socker konsumeras tillsammans med udda kombinationer som varmkorv med smör. Även livsmedel en person som inte brukar äta - och kanske till och med icke-livsmedel, såsom kaffesump eller rengöringsmedel - ibland intas. Liknar sömnen, är det mycket svårt att väcka en person när de upplever en sömnrelaterade ätstörning episod.

De med natten äter syndrom, å andra sidan, vet vad de gör. De konsumerar mer mat efter middagen än under måltiden, ofta äter mer än hälften av sitt dagliga intag efter middagen. Sedan vaknar under natten och behöver äta för att somna om, och upptäcker att de har liten eller ingen aptit på morgonen.

Båda sjukdomar kan orsaka dålig kost, oönskad viktökning, depression och känslor av skam.

Nocturnal sömnrelaterade ätstörning: behandlingar

När väl diagnosen, kan en sömnrelaterade ätstörning behandlas med medicinering. Men, säger Attanasio, sömntabletter bör undvikas eftersom de kan göra patienterna klumpig och förvirrad, vilket kan leda dem att skada sig själva.

Andra behandlingar inkluderar:

  • Stresshantering tekniker
  • Psykologisk rådgivning
  • Begränsad koffein och alkoholintag

Self-deprivation kan utlösa en sömnrelaterade ätstörning episod, så alltid äta en välbalanserad kost som innehåller en mängd olika livsmedel smaker, texturer och färger. Om det är möjligt att du har en av dessa störningar, se till att söka professionell hjälp.