Evb

När oroa sig sängvätning

Sängvätning under sömn är vanligt hos unga barn och anses normalt upp till 6 år. Fortfarande orolig? Här är vad du behöver veta.

Sängvätning, även kallad nattlig enures, är ett vanligt tillstånd som drabbar omkring fem miljoner barn i Europa - det är vanligare hos pojkar än flickor. "Läkarna anser inte barn att vara" bedwetters "såvida de inte kissar i sängen på natten efter 6 år," förklarar Howard J. Bennett, MD, en barnläkare i Washington, DC, och författare till flera hälsorelaterade böcker för barn, inklusive Waking Up Dry: En guide för att hjälpa barn att övervinna Sängvätning.

Om ditt barn är under 6 års ålder och fortfarande blöta sängen, inte vara alltför berörda. Han kommer förmodligen att växa ur tillståndet, säger Dr Bennett. "Även om sängvätning går bort, ska barnen inte behöva vänta om de vill vara torr nu," fortsätter han.

Förstå sängvätning

Läkare karakterisera sängvätning som antingen primär sängvätning eller sekundär sängvätning.

  • Primär sängvätning är att inte kunna hålla sig torr under sex månader.
  • Sekundär sängvätning är vät igen efter att ha varit torrt under sex månader.

Vuxen sängvätning är också ett problem. Studier visar att minst 2 procent av de vuxna erfarenhet sängvätning.

Vad orsakar sängvätning?

Sängvätning körs i familjer. "Cirka 75 procent av barn som kissar i sängen på natten har en förälder eller släkting i första ledet som hade samma problem som ett barn", säger Bennett.

I de flesta fall är primär sängvätning inte orsakas av en underliggande medicinskt problem. Dock får sekundär sängvätning hos barn och vuxna vara resultatet av en urinvägsinfektion, en prostata problem hos män, diabetes, sömnapné, sömnstörningar, sicklecellanemi, eller vissa neurologiska problem. Emotionell stress, såsom döden av en nära anhörig eller en förändring i ens omgivning, kan också orsaka sekundär sängvätning.

Förstoppning kan också orsaka sängvätning, säger Bennett. "Detta beror på att ändtarmen är anatomiskt rätt bakom urinblåsan. Om ett barn har en överfulla ändtarmen, kan det störa urinblåsan storlek och det kan orsaka oregelbundna blåskontraktioner som kan resultera i natten vätning," förklarar han.

Hur sängvätning behandlas?

De flesta barn växer ur sängvätning på egen hand, behandling är vanligtvis inte nödvändig såvida barnet inte besväras av sängvätning. Men här finns flera tekniker som du kan prova innan du somnar för att förhindra sängvätning:

  • Begränsa hur mycket barnet dricker innan sängen. Dricka för mycket efter middagen inte anses vara en orsak till sängvätning, även om det kan orsaka tillfälliga våta nätter, säger Bennett.
  • Gå på toaletten innan sängen, och sedan igen Har ditt barn gå på toaletten -. Eller åtminstone försöka - innan du somnar. Också vaknar ditt barn innan du somnar och ta honom till badrummet.
  • Prova en sängvätning larm. Om ovanstående tips inte verkar hjälpa, prova en sängvätning larm. En sängvätning larm fungerar genom att ljuda ut så fort den känner av urin. Larmet vaknar ditt barn så att han kan få upp för att använda toaletten. Sängvätning larm är mycket effektiv, men kräver också en hel del tålamod och engagemang hos barnet och föräldrarna. "När det används på rätt sätt, fungerar larmet 75 P80 procent av tiden", säger Bennett. Var noga med att påminna ditt barn att återställa larmet innan du går tillbaka för att sova.
  • Läkemedel. Vissa mediciner kan hjälpa till att förhindra sängvätning. Dock är medicinering vanligtvis används som en sista utväg eller för kortvarig användning, t.ex. för en sleepover eller nattlägret, och rekommenderas inte för barn yngre än 5 år. Läkemedel som används för sängvätning är desmopressin (DDAVP), imipramin (Tofranil), och oxybutynin (Ditropan).

Dessa metoder kan också hjälpa vuxna sängvätning problem.

Sängvätning kan vara traumatiskt för ett barn. "Eftersom ett barns självkänsla kan påverkas av sängvätning, bör föräldrarna aldrig straffa, kritisera eller förnedra ett barn för en våt natt", säger Bennett. Istället belöna ditt barn för torra nätter.

Om ditt barn känner sig orolig eller generad om sängvätning, låt honom veta hur vanligt sängvätning är och försäkra honom om att det inte är hans fel. Dela berättelser om hur andra familjemedlemmar kissar i sängen, eftersom detta kommer att bidra till att minska en del ångest.

Sängvätning: när man ska prata med läkaren

"Föräldrar har ofta inte ta upp sängvätning med sina [barnets] läkare. Detta kan bero på att de är generade över det eller ser det inte som ett medicinskt problem", säger Bennett. Dock bör du tala med ditt barns läkare om sängvätning om ditt barn fortfarande är våt vid 6 års ålder eller om det stör ditt barn vid en yngre ålder, säger han. Om ditt barn tidigare var torr i minst sex månader och sedan börjar väta sängen, kontakta läkare omedelbart, eftersom det kan finnas en medicinsk orsak till beteendet.

Sängvätning är mycket vanligt. De flesta barn växer ur beteendet på egen hand, men om du är orolig för ditt barns sängvätning, prata med din barnläkare.