Evb

Motion och fysisk aktivitet: vad är skillnaden?

Lär dig skillnaden mellan fysisk aktivitet och träning, och hur var och en kan bidra till fysisk kondition.

Fysisk aktivitet definieras som rörelse som innebär sammandragning av musklerna. Någon av de aktiviteter vi gör under dagen som involverar rörelse - hushållsarbete, trädgårdsarbete, promenader, gå i trappor - är exempel på fysisk aktivitet.

Motion är en särskild form av fysisk aktivitet - planerat, målmedveten fysisk aktivitet som utförs med avsikt att förvärva kondition eller andra hälsofördelar, säger David Bassett, Jr, PhD, en professor i avdelningen av motion, idrott och studier fritid vid University of Tennessee, Knoxville. Arbeta ut på en hälsoklubb, simning, cykling, löpning, och sport, som golf och tennis, är alla former av motion.

Fysisk aktivitet och motion: att förstå skillnaden

Mest daglig fysisk aktivitet anses lätta till måttliga i intensitet. Det finns vissa fördelar för hälsan som endast kan genomföras med mer ansträngande fysisk aktivitet, dock. Förbättring kondition är ett exempel. Jogging eller löpning ger större kardiovaskulära effekter än promenader i maklig takt, till exempel. Dessutom innebär förbättrad kondition inte bara beror på vad fysisk aktivitet du gör, det beror också på hur kraftigt och hur länge du fortsätter verksamheten. Det är därför det är viktigt att träna i ditt mål hjärtfrekvens intervall när du gör cardio, till exempel, för att nå en viss nivå av intensitet.

Fysisk aktivitet och träning: förståelse intensitet

Hur kan du säga om en verksamhet anses vara måttlig eller kraftig intensitet? Om du kan prata medan du utför det, det är måttlig. Om du måste stanna för att hämta andan efter att säga några ord, det är kraftfullt. Beroende på din konditionsnivå, skulle en omgång dubbel tennis förmodligen måttlig intensitet, medan en singel spelet skulle bli mer kraftfull. På samma sätt skulle sällskapsdans vara måttlig, men aerobic dans skulle anses kraftig. Återigen, det är inte bara ditt val av aktivitet, det är hur mycket ansträngning det kräver.

Fysisk aktivitet och träning: komponenter av fysisk kondition

Helst bör ett träningsprogram innehålla element som syftar till att förbättra alla dessa komponenter:

  • . Cardio-respiratorisk uthållighet Förbättra respiratorisk uthållighet - din förmåga att engagera sig i aerob träning - genom aktiviteter såsom raska promenader, jogging, löpning, cykling, simning, hoppa rep, rodd, eller längdskidåkning. När du når distans eller intensitet mål, återställa dem högre eller byta till en annan aktivitet för att hålla utmana dig själv.
  • Muskelstyrka. Du kan öka muskulär styrka mest effektivt genom att lyfta vikter, antingen med fria vikter som skivstänger och hantlar eller maskiner vikt.
  • Muskulär uthållighet. Förbättra din uthållighet genom gymnastik (conditioning övningar), styrketräning och aktiviteter såsom löpning eller simning.
  • Flexibilitet. Arbetet med att öka din nivå av flexibilitet genom stretching övningar som görs som en del av din träning eller genom en disciplin som yoga eller pilates som inkluderar stretching.

Även om det är möjligt att behandla alla dessa fitness komponenter med en fysiskt aktiv livsstil, kan ett träningsprogram hjälpa dig att uppnå ännu större fördelar.

Att öka mängden fysisk aktivitet i vardagen är en bra början - som att parkera några kvarter från din destination för att få in några promenader. Men för att verkligen nå träningsmål, du vill infoga strukturerade krävande aktiviteter i ditt schema för att hjälpa dig att uppnå ännu mer av din kondition och hälsa mål.