Evb

Motion modifieringar för reumatoid artrit

Bara för att du har reumatoid artrit betyder inte att du måste sitta på yogapass eller försitta elliptisk maskin. Prova dessa tips för att uppnå korrekt och säker reumatoid artrit motion.

Det kan vara tufft att få dessa stela och knarrig lederna ur sängen på morgonen när du har reumatoid artrit. Och dra dig ur sängen bara för att träffa gymmet eller trottoaren för lite motion verkar vara en ännu bättre anledning att bara dra täcket över huvudet. Det är inte konstigt att 53 procent färre människor med artrit får fysisk aktivitet jämfört med personer som inte har artrit, enligt de senaste offentliga siffrorna.

Men med reumatoid artrit är ingen ursäkt för att hoppa ut på träning - i själva verket kan utöva verkligen bidra till att förbättra din ledvärk och stelhet i lederna. Men du behöver för att göra vissa ändringar för att se till att du hjälper, inte ont, lederna.

När du har reumatoid artrit, kan lederna vara stela, ömmande och smärtsamma. Så stor genomslagskraft sport och övningar kan vara obehagligt och skadligt för lederna.

"Det är viktigt för RA-patienter att ändra övningar för att undvika onödig belastning på lederna och ligament som stöder dem," säger Karen J. Green, en sjukgymnast vid Cleveland Clinic i Ohio.

"Målet att anpassa övningarna är att minska stressen i ändarna av det gemensamma förslaget, minska smärta och maximera fördelarna med motion och samtidigt minska potentiella hinder", förklarar Green.

Skonsamma övningar för RA

Den lägre effekten övningen, desto bättre. Så hitta sätt att tona ner stressen på lederna i varje övning du gör.

"Många vanliga motion rutiner är säkra och effektiva för RA-patienter - med smärre modifikationer," säger Green. Hon föreslår att välja övningar som redan är skonsamma, såsom:

 • Yoga
 • Pilates
 • Styrketräning

Följande aeroba övningar är skonsamma - och de kommer inte betona lederna:

 • Rida en motionscykel.
 • Träna på en elliptisk maskin.
 • Ta ett dopp eller prova vattengympa.
 • Ta en rask promenad.

Dessa övningar tar redan det enkelt på lederna - men du kan fortfarande behöva modifiera dem lite. "Nyckeln modifiering strategi för ett träningsprogram är att lyssna på din kropp och undvika att stressa lederna i slutet av din tillgängliga rörelseomfång," säger Green.

När du har gett din kropp en bra träning, det är okej att vara lite öm. Men "man inte bör driva din kropp till smärtsamma rörelser eller rörelser," tillägger hon. Skjut dina leder bara inom det rörelseomfång som är bekväm för dig varje dag - och vet att gränsen kan vara annorlunda än den var dagen innan.

"Mängden bekväm rörelse kan ändras från dag till dag", säger Green. Och om du tycker att din reumatoid artrit smärta förvärras, "respektera dina symptom," tillägger hon. Tillåt dig själv en lättare dag så att du inte förvärra ledvärk och ledsvullnad - men ge inte upp och sluta.

Motion modifieringar för RA

Oavsett om du lyfter vikter eller tränar på gymmet på en maskin, säger Gröna att det finns ett par ändringar för att hålla i åtanke för att uppnå en god reumatoid artrit övning:

 • Försök att utöva dina större kroppsdelar och muskler (t.ex. dina underarmar och armbågar) i stället för de mindre (t.ex. din handled, fingrar och händer).
 • Träna inte till den grad av obehag. Du vill känna en trevlig stretching sensation, inte smärta.
 • Var uppmärksam på kroppens signaler dig.
 • Minska intensiteten i din träning om du känner ledvärk eller ömhet.

Om du har vissa leder som är den svagaste, skjut dem mindre och fokusera på dina starkare fogar. Kom också ihåg att arbeta fogar över hela kroppen, bläddra igenom dina övningar så att allt får en chans att röra sig utan att överdriva repetitiva rörelser och orsakar en skada.

Och slutligen: "Keep it up", säger Green. "Fördelarna med regelbunden motion uppväger riskerna för de flesta människor."

När du har reumatoid artrit, är motion ingen picknick. Men att få regelbunden motion kan förbättra reumatoid artrit smärta och svullna leder, så att komma ur sängen varje morgon är lite lättare - oavsett vad din morgon innehar.