Evb

Livsstilsförändringar att tänka på under och efter bröstcancerbehandling

Återställning från cancer kan vara en bra tid att överväga att göra långsiktiga hälsosamma livsstilsförändringar.

Att ha cancer och hantera behandling kan vara tidskrävande och känslomässigt dränerande, men det kan också vara en tid för att titta på ditt liv på ett nytt sätt. Kanske du funderar på hur du kan förbättra din hälsa på lång sikt.

Göra hälsosamma val

Fundera över ditt liv innan du lärt dig att du hade cancer. Fanns det saker du gjorde som kan ha gjort dig mindre hälsosamt? Kanske du drack för mycket alkohol, eller åt mer än du behöver, eller rökt, eller inte tränar väldigt ofta.

Nu är inte tid att känna skuld eller att skylla dig själv. Men, kan du börja göra förändringar i dag som kan få positiva effekter för resten av ditt liv. Inte bara kommer du att må bättre men du kommer också att bli friskare.

Du kan börja med att arbeta på de saker som du känner dig mest bekymrad över. Få hjälp med de som är svårare för dig.

Kost och näring

Äta rätt kan vara en utmaning för någon, men det kan bli ännu tuffare under och efter cancerbehandling.

En av de bästa sakerna du kan göra efter behandlingen är att sätta sunda matvanor på plats. Du kommer bli förvånad över de långsiktiga fördelarna med några enkla förändringar, som att öka mängd hälsosamma livsmedel du äter. Försök att äta fem eller fler portioner av grönsaker och frukt varje dag. Välj fullkornsris livsmedel i stället för vitt mjöl och socker. Försök att begränsa kött som innehåller mycket fett. Skär ner på charkuteriprodukter som korv, Bologna, och bacon. Om du dricker alkohol, begränsa sig till en eller två drinkar per dag som mest. Och glöm inte att få någon typ av regelbunden motion. Kombinationen av en bra kost och regelbunden motion hjälper dig att behålla en hälsosam vikt och hålla dig mer energisk.

Vikt

För en kvinna med bröstcancer, komma till och vistas på rätt vikt är en av de viktigaste saker som hon kan göra. Vissa studier har funnit att kvinnor som är mycket överviktiga när deras cancer finns är mer benägna att ha sin cancer kommit tillbaka. Och de är också mer benägna att dö av cancer. Studier har också visat sig att få en hel del vikt efter cancer hade också samma effekt. Men inte alla studier visade detta resultat.

Vila, trötthet, arbete och motion

Trötthet är ett mycket vanligt symptom hos personer som behandlas för cancer. Detta är ofta inte en vanlig typ av trötthet, men en "ben-trött" utmattning som inte blir bättre med vila. För vissa, varar denna trötthet en lång tid efter behandlingen, och kan avskräcka dem från fysisk aktivitet. Däremot kan motion hjälpa faktiskt dig att minska trötthet. Även nyare studier tyder på att kvinnor som har haft bröstcancer och som är aktiva har lägre cancern kommer tillbaka och lägre dödlighet än de som inte är aktiva.

Om du är sjuk och måste vara på sängläge under behandlingen, är det normalt att förvänta sig din kondition, uthållighet och muskelstyrka att sjunka något. Sjukgymnastik kan hjälpa dig att upprätthålla styrka och rörelseomfång i dina muskler, vilket kan hjälpa till att bekämpa trötthet och känslan av depression som ibland kommer med känsla så trött.

Alla program med fysisk aktivitet bör passa din egen situation. Prata med din hälsa vårdteam innan du börjar, och få deras uppfattning om dina planer motion. Försök sedan att få en övning kompis så att du inte gör det ensam.

Om du är väldigt trött, men måste du balansera aktivitet med vila. Det är okej att vila när du behöver.

Motion kan förbättra din fysiska och emotionella hälsa.

  • Det förbättrar din hjärt (hjärta och cirkulation) kondition.
  • Det gör musklerna starkare.
  • Det minskar trötthet.
  • Det sänker ångest och depression.
  • Det gör att du känner dig allmänt gladare.
  • Det hjälper dig att må bättre om dig själv.

Och lång sikt, vet vi att motion spelar en roll för att förebygga vissa cancerformer. Den europeiska Cancer Society rekommenderar att för bröstcancer förebyggande, kvinnor deltar i minst en måttlig till intensiv fysisk aktivitet under 45 till 60 minuter på fem dagar eller mer i veckan. Måttliga aktiviteter är de som tar ungefär lika mycket ansträngning som en rask promenad. Krävande aktiviteter använder större muskelgrupper, får dig att svettas, och få dig att märka en ökning av din puls och andning.