Evb

Lipoprotein tester

Dessa avancerade blodprov ta en närmare titt på ditt kolesterolvärde.

Liprotein subfraktion testet
Detta är en krävande blodtest som delar ditt kolesterol i en mängd olika subpartiklar baserat på deras storlek och täthet. Medan standarden Lipidprofil berättar mängden totalt kolesterol, LDL, HDL och triglycerider, kommer detta test att berätta kvaliteten på ditt kolesterolvärde. Framför allt kommer du att lära dig om du har stora mängder av små, täta LDL och / eller små partiklar HDL, som båda sätta dig i riskzonen för att få en hjärtattack eller stroke.
Orolig för din hjärthälsa? Hitta en hjärtspecialist i ditt område.

Den hastighet med vilken kolesterol hamnar i dina kärlväggar beror på antalet och storleken på din LDL-kolesterol partiklar. Små LDL-partiklar som innehåller mindre kolesterol per partikel flyttar in kärlväggar lättare än större partiklar. Ju mindre partikel, desto lättare går i. Det är därför patienter som har låga totala kolesterolnivåer och även låga totala LDL-nivåer kan fortfarande ha hög risk för kranskärlssjukdom om de har massor av små LDL. Patienter med ökat antal små LDL-partiklar är klassificerade som mönster B. De med stora LDL-partiklar klassificeras som mönstret A.

Liksom små LDL, har liten HDL även mindre kolesterol per partikel. Patienter med övervägande små HDL-partiklar rensar inte kolesterol från kärlväggarna samt de med större HDL-partiklar. Små HDL minskar också det totala kolesterolet numret, och detta är ytterligare ett skäl till varför patienter med lågt totalkolesterol kan fortfarande vara i riskzonen för kranskärlssjukdom. Det är därför det är viktigt att veta att inte bara din totala kolesterol och siffror LDL, men även storleken på dina partiklar.

Människor som har små LDL och HDL tillsammans med höga triglycerider har vad som kallas den atherogenic lipid profilen och måste behandlas aggressivt. Dessa lipid faktorer är associerade med en stillasittande livsstil, fetma, prediabetes och diabetes - och kommer att påskynda utvecklingen av åderförkalkning. Ett program för viktminskning och regelbunden motion kan bidra till att vända dessa lipidabnormalities. Att ta läkemedel såsom Niaspan (receptbelagda niacin), TriCor (fenofibrat), eller någon av de så kallade TZD agenter, Avandia (rosiglitazonmaleat) eller Actos (pioglitazon hydroklorid), kan också hjälpa.

Lipoprotein (a) provning
Lipoprotein (a), eller Lp (a), är en typ av LDL-partikeln med ett protein som kallas "lilla a" bifogas. Ett ökat antal av dessa partiklar är förknippad med en ökad risk för kranskärlssjukdom när Lp (a) är större än 30 mg / dL. (Denna siffra kan vara något högre eller lägre beroende på labbet som analyserar blodprov.) Denna risk multipliceras när Lp (a) är associerad med andra avvikelser blodfetter, såsom förhöjt LDL.

Hur Lp (a) påverkar faktiskt dina blodkärl fortfarande inte förstått, men du kan se det som att det endotelbeklädnaden av kärlväggarna mer porösa till LDL-partiklar. Således underlättar Lp (a) utvecklingen av plack, vilket kan leda till hjärtinfarkt. Lp (a) är unik i det att den inte svarar på livsstilsförändringar. Niacin är det enda läkemedlet som effektivt sänker Lp (a), även om det ofta kräver höga doser.

Uppföljning. När resultaten av lipoprotein underklass och Lp (a) test är onormala, jag behandlar en patient med livsstilsförändringar och mediciner detta och upprepa proven var 2 till 6 månader beroende på patientens totala risknivån. När de terapeutiska mål uppnås, upprepar jag testen två gånger om året.