Evb

Leva väl med KML

En ung mor med KML säger en mirakelmedicin och en aldrig-ge-upp attityd hjälpte henne slå leukemi. En stor del av hennes framgång: att acceptera de kort hon behandlades.

Elizabeth Hodges trodde inte att hennes trötthet, huvudvärk och återkommande förkylningar var utöver det vanliga för en mamma till tre unga flickor, däribland 2-åriga tvillingar. Men när hon kom ner med en förkylning och hennes läkare sprang blod arbete, resultatet chockade henne till hennes kärna: Hon hade leukemi.

"Jag kände intensiv chock, intensiv rädsla, intensiv sorg," Hodges säger. Det tog ett par dagar på sjukhuset för att lära sig att den typ av leukemi hon hade var kronisk myeloisk leukemi, eller KML. Lyckligtvis fanns det ett nytt läkemedel finns att hon kunde börja ta omgående.

Idag, hon lever väl och hennes leukemi är i remission, men det var mer än den kraftfulla drogen som fick henne igenom det.

KML: hur det började

Den Atlanta-baserade ägare av en marknadsföring konsultföretag, var Hodges tar hand om tvillingar och en 6-åring 2006 då hon började med leukemi symptom som hon tillskrivs är bara två år ut från förlossningen. Hon hade återkommande huvudvärk och förkylning, hade hon gått ner i vikt, och hon upplever nattliga svettningar. "Jag trodde kanske mina hormoner fortfarande justering", säger hon.

Då en av hennes döttrar fick gå lunginflammation och Hodges slutade med en bronkial infektion. Som en försiktighetsåtgärd, gjorde hennes läkare en X-ray och sprang blod arbete, och det är hur hon fick veta att hon hade leukemi.

Att diagnostiseras med KML i unga år (Hodges var 38 vid den tiden) var mycket skrämmande, säger hon. Hennes största rädsla var att hennes tre flickor skulle växa upp utan sin mamma. För Hodges, hennes familj och vänner, var det första året om att acceptera situationen, säger hon.

Det hjälpte att veta att hon kunde ta det som då var en ny drog som kallas imatinib (Gleevec). "Därför att jag är lyckligt lottad nog att ta denna mirakelmedicin, är min prognos att jag skulle leva ett normalt liv span," Hodges säger. "Vi började alla att slappna av lite mer."

En CML framgångssaga

Hodges började reagera positivt till drogen genast och hon följde det traditionella mönstret av förbättring som läkarna leta efter under de första 18 månaderna av behandlingen. Hon gick så småningom in i remission.

Medan du tar drogen varje dag har kommit med vissa biverkningar, såsom tillfällig trötthet, muskelkramper, huvudvärk och gastrointestinala problem, kan hon ta itu med dem med over-the-counter rättsmedel.

Eftersom hon kunde ta ett piller i stället för att få cellgifter eller strålning, kunde hon studsa tillbaka in i hennes normala rutin ganska snabbt. Hennes man behövde inte lämna ett jobb att ta hand om henne och hon behövde inte henne-out-of-town föräldrar att stanna med henne under lång tid.

Den största utmaningen har att göra med trötthet, en av de vanligaste leukemi symptom. Hodges fokuserar på att äta sunt, motionera tre till fem gånger i veckan för att hålla sin energi nivå upp, och blir inte mindre än sju till åtta timmars sömn på natten. Hon var dessutom inte blyg om att få hjälp när hon behövde det. Hon anlitade en barnvakt för att titta på sina döttrar ett par gånger i veckan när de var yngre.

Acceptera hand du behandlas

Från det ögonblick hon fick veta att hon hade leukemi, visste Hodges hon ville göra allt för att leva så länge hon kunde för sina barn. Hon satte en plakett bredvid hennes säng som läser "Aldrig, aldrig, aldrig ge upp," och det, säger hon, har förts över i alla aspekter av sitt liv.

En annan sak som har hjälpt henne igenom de senaste fem åren är att hon accepterar de kort som hon har behandlats. "Det är lätt att säga," Varför just jag? " och "Jag kan inte tro att detta händer", säger Hodges, som ligger på patientens rådgivande styrelsen för National CML Society och är deras marknadschef. "Men ju snabbare du kommer till insikt om att detta är vad du har att leva med, desto snabbare kan du gå vidare och få rätt behandling för dig själv."