Evb

KLL är att vänta - och - se leukemi

Kronisk lymfatisk leukemi skiljer sig från andra typer av leukemi. Eftersom det fortskrider långsamt, kan du ha möjlighet att skjuta upp behandlingen.

Kronisk lymfatisk leukemi (KLL), en av de fyra typerna av leukemi, börjar med en förändring av en enda cell, som kallas en infektion-fighter en lymfocyt. Till skillnad från andra former av leukemi, är CLL vanligast hos vuxna, speciellt de över 50. CLL utvecklar mycket långsamt och har de bästa överlevnaden oddsen för alla leukemier. Många patienter har möjlighet att behandla sjukdomens symptom och skjuta behandling.

Kronisk lymfatisk leukemi tecken och symtom

Även tecken på kronisk lymfatisk leukemi utvecklas långsamt. "Vissa patienter lär sig att de har CLL efter en periodisk hälsoundersökning och labbtester", säger Barton A. Kamen, MD, PhD, vice VD och medicinsk chef för leukemi och lymfom Society. Ett första tecken kan vara en förstorad lymfkörtel i halsen, armhålan eller ljumsken. I allmänhet är CLL inte en cancer där symtomen slog snabbt och med stor kraft, säger han.

Så småningom kan du uppleva symtom av detta leukemi. Du får:
  • Tire lättare. Detta beror på att patienterna har mindre energi när CLL-drabbade cellerna börjar fler än friska röda blodkroppar.
  • Känn andnöd under normala aktiviteter. Detta kan också vara på grund av en lägre röda blodkroppar, som är de celler som transporterar syre.
  • Ha en svullen mjälte. De CLL-celler kan ackumuleras i båda lymfkörtlarna och mjälten.
  • Har återkommande hudinfektioner. När CLL-celler ansamlas i benmärgen (som är där blodkropparna görs), kan det resultera i hudinfektioner eller fler infektioner i andra delar av kroppen.

Vaksam väntan och CLL behandling

Inte alla KLL-patienter behöver behandling omedelbart, beroende på stadium av sjukdomen, kan din läkare råda dig att vänta och se hur det fortskrider.

"Detta kallas ibland" vakande väntar ", säger Dr Kamen, notera att medan vissa KLL-patienter har möjlighet att välja att titta-och-vänta-metoden, kan andra patienters sjukdom utvecklas snabbare och kräver mer aktiv behandling.

Exspektansgrupp vettigt för "patienter med icke-progressiv eller långsamt växande sjukdom och inga symptom. Det gör att patienten att undvika biverkningar tills behandlingen är nödvändig," Kamen förklarar.

Patienter som väljer vakande väntar strategi måste schemalägga regelbundna läkarbesök och hänga med labbtester så deras läkare kan övervaka sjukdomen. Kamen säger patienter behöva påbörja behandling när:
  • Antalet KLL celler spikar till mycket högre nivåer.
  • Antalet icke-cancerceller droppar förhastat.
  • Lymfkörtlar svullnar.
  • Mjälten blir svullen.

Ett annat symptom som tyder på att det är dags att börja behandlingen är trötthet. En patient kan inte kunna delta i normala dagliga aktiviteter på grund av trötthet som orsakas av det lägre antalet röda blodkroppar.

Risker med att försena CLL behandling

Kamen säger att om patienter fördröja behandlingen för länge, kan de inte få den bästa kontrollen över sin sjukdom. Å andra sidan, kan behandling påbörjas för tidigt orsaka onödiga biverkningar från cytostatika själva, såsom illamående, håravfall, och en ökad risk för infektioner. "Beroende på hur frisk du är och vad din reaktion på medicinen, det finns alltid en chans att göra mer skada än nytta," Kamen förklarar.

Underhålla testa schema samt ett nära samarbete med din medicinska team kommer att låta dig veta när det är dags att börja behandlingen.