Evb

Hantering av matstrupscancer smärta

Du kan lindra dag till dag matstrupscancer obehag rätt hemma - ta reda på hur.

Matstrupscancer och dess behandlingar kan orsaka smärta och obehag i hela kroppen. Svår smärta kan och bör förvaltas av läkare med smärtstillande och andra terapier. Men för att lindra dag till dag obehag, det finns ett antal åtgärder smärtlindring som du kan prova hemma.

Matstrupscancer: smärtlindring hemma

Om du upplever smärta vid sväljning eller hals, nacke, eller bröstsmärta från matstrupscancer eller dina behandlingar, överväga att prova dessa tips smärtlindring:

  • Använd avslappningstekniker. Hjälpa din kropp att helt och fullt koppla kan vara ett bra verktyg för att hantera cancersmärta. Prova meditation, djup andning övningar, eller helt enkelt visualisera en glad och fridfull bild. Medan smärtan kan fortfarande vara där, kommer din uppfattning om smärtan minska när du slappna av.
  • Tänk på något annat Det låter nästan för enkelt för att fungera -. Men tänk hur mycket värre du känner när du koncentrerar sig bara på din smärta. Att hålla dig upptagen med en aktivitet som distraherar dig, som att se en film som får dig att skratta, läsa en god bok, eller lyssna på lite musik kan spela en viktig roll för att distrahera dig från smärtan. Du kan även försöka att plocka upp en ny hobby som scrapbooking, stickning, eller trädgårdsarbete.
  • Lindra ömhet med varma eller kalla behandlingar Om din hals och nacke är öm från matstrupen tumören eller från behandling, försöka tillämpa en värme pack eller en kall pack till området -. Vilket som känns mer bekväm. Generellt sett, om du upplever muskelsmärta eller ömhet, kommer värmen att fungera bäst. En kall pack kan hjälpa till att bedöva en smärtande området. Var noga med att inte använda någon behandling längre än 10 minuter åt gången - och alltid se till att din läkare säger att det är säkert innan du hetta eller kyla till ett område som har behandlats för cancer.
  • Starta ett träningsprogram. Lätt motion kan hjälpa dig att må bättre under matstrupscancer behandling på många sätt. Det kan hjälpa dig att sova bättre, arbeta upp en aptit, och lindra smärta. Gör vad som känns bäst för dig - simning, promenader, cykling, eller stretching - och alltid kolla med din läkare för att vara säker på att det är säkert för dig att utöva.
  • Vila. Om du överdriven det eller bara inte sover bra, kommer din kropp att låta dig veta det. Se till att du får tillräckligt med sömn så att kroppen är så utvilad och så stark som möjligt.

"Det finns ett antal sätt att hantera smärta hos patienter, och jag tror att det finns två problem som uppstår inte sällan: One, berättar patienterna inte sin läkare om sin smärta, och två, gör läkarna inte ber om det eller inte lyssnar ", säger Len Lichtenfeld, MD, ställföreträdande chefsläkare på Cancer Control Science vid European Cancer Society. "Patienterna måste vara sina egna förespråkare och vara säkra på att deras sjukvårdspersonal och deras team lyssnar. "

Att få rätt typ av vård är avgörande för att hantera smärta för matstrupscancer patienter.

"Det tar verkligen ett lagarbete för att framgångsrikt ta hand om dessa typer av patienter, särskilt för mer avancerad sjukdom. Detta innebär bland annat experter inom smärtlindring och experter inom nutrition. Det vanligaste problemet, speciellt med en relativt ovanlig cancer [som esofagus cancer], är att människor helt enkelt inte har tillgång till team-baserad vård. De måste ha tillgång till en specialist ", säger Dr Lichtenfeld. Om du upptäcker att din smärta inte kontrolleras eftersom din läkare inte kan ordinera rätt läkemedel, rekommenderar Lichtenfeld ser en smärta specialist som kan erbjuda olika mediciner och även kompletterande behandlingsmetoder.

Matstrupscancer: andra smärtlindring metoder

Även smärtstillande medel kan vara till hjälp, kan andra metoder också spela en viktig roll i hanteringen av dina matstrupscancer symptom. Dessa kan omfatta:

  • Massage. Massage är ett bra sätt att hjälpa dig att känna dig både avslappnad och full av energi, frigöra stress och lindra smärta. Bara få okej från din läkare innan du schemalägga din massage för att se till att det är säkert.
  • Sjukgymnastik. Denna behandling kan hjälpa din kropp blir starkare och hjälper dig att bättre tolerera smärtan av matstrupscancer.
  • Träningspass. Om du vill få ut ur huset, har någon strukturerad träning, och umgås med andra, anmäl dig till en övning klass. En yoga eller tai chi klass är ett bra sätt att sträcka på musklerna, minska ångest, och hjälpa till att kontrollera smärtan av matstrupscancer.
  • Akupunktur. Akupunktur är en urgammal metod för att kontrollera smärta och andra biverkningar av hygienkrav. Denna praxis, som innebär att sätta små nålar i specifika regioner i hela kroppen, kan hjälpa till med din cancer smärtlindring. Tala med din läkare för att se akupunktur är säkert för dig. Om det är, kan din medicinska team att kunna rekommendera en licensierad akupunktur läkare i ditt område.

"Alla upplever smärta på olika sätt, och olika känslomässiga makeup kan påverka hur vi uppfattar smärta", säger Lichtenfeld. Det har varit mer fokus och uppmärksamhet på smärtan nyligen eftersom läkarna nu förstå att "det är verkligen inte upp till läkare för att avgöra om det är smärta eller inte, är det patientens uppfattning som räknas," konstaterar Lichtenfeld.

Om du upplever smärta från cancer, bör du tala definitivt med din läkare om det. Smärtlindring är en viktig del av alla matstrupscancer behandlingsplan - men det betyder inte att du måste lita enbart på mediciner för att må bättre. Motion, massage och avslappningsövningar kan alla hjälpa till att kontrollera din smärta och du känner dig piggare när du fortsätter din kamp mot matstrupscancer.