Evb

Hantera skelettsmärta från myelom

Ben smärta är högt på listan över vanliga myelom symtom. Den goda nyheten: din cancerbehandling laget har flera alternativ för ben smärtlindring, inklusive styrning av själva sjukdomen.

Eftersom multipelt myelom är en cancer som involverar benmärgen, är skelettsmärta en gemensam myelom symptom. Bone smärtlindring är en viktig angelägenhet för både patienter och deras läkare.

Det viktigaste steget i att hantera skelettsmärta är att behandla sjukdomen, säger onkolog William Bensinger, MD, av Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle. "Behandla myelom, för om du kan eliminera de onormala plasmaceller i märg utrymmen, du avlasta trycket från benet och smärtan på den grunden," förklarar Dr Bensinger. "Och genom att behandla myelom framgångsrikt, kan du eliminera källan av hormonet som leder till nedbrytning av benvävnad."

Cancerbehandling kan omfatta kemoterapi, strålbehandling, och stamcellstransplantationer, som alla har visat sig bidra till att minska smärta som de bekämpa cancern. Det finns också andra behandlingar som kan hjälpa smärtan i sig.

Vad orsakar skelettsmärta?

Enligt Bensinger orsakar multipelt myelom skelettsmärta för en av två orsaker:

  • Nedbrytning av ben. Detta är den vanligaste orsaken till skelettsmärta. "Myelom utsöndrar ett hormon som rekryterar celler som kallas osteoklaster som bryter ner ben," Dr Bensinger förklarar. "De förstör benet runt en samling av plasma celler och försvaga skelettet." Denna process, som kallas benresorption, kan leda till smärtsamma frakturer i alla drabbade ben samt frakturer kompression av ryggraden, där benvävnaden crumples eller kollapsar. Smärta resultat både frakturen själv, och frakturen påverkan på de omgivande vävnaderna, däribland nerverna.
  • Tillväxten av cancerceller. "Det finns ben smärta som uppstår från över-aktivitet i benmärgen," Bensinger säger. "Om multipelt myelom fortskrider, den fyller upp märgen [med cancerceller] och sätter press på benen. Det är lite av en diffus skelettsmärta som kan uppstå från topp till tå och när som helst när sjukdomen fortskrider. "

Kompressionsfrakturer i ryggraden utgör en extra uppsättning av problem, säger Bensinger. Ryggraden är ofta involverad i multipelt myelom, kan så myelom biverkningar vara särskilt skadligt för kotorna, de sammankopplade ben som ger ryggraden flexibilitet.

"Ryggraden stödjer en hel del vikt, med ditt huvud och överkropp," Bensinger säger. "När kotkroppen försvagas och inte längre kan upprätthålla den vikt som läggs på det, kan du få kompressionsfrakturer."

Detta kan också leda till "klämma" spinal nerver, vilket kan orsaka nerv-relaterad smärta, svaghet eller svårigheter med rörelser. "Svårigheten med dessa kompressionsfrakturer är att när de inträffar, är det en fast abnormitet", säger Bensinger. Med andra ord, även när smärtan hanteras, och även om sjukdomen går in i remission eller härdas, kommer patienten har fortfarande en eller flera kollapsade kotor.

Hantera myelom skelettsmärta

För många patienter kan smärtlindring behövas väl efter cancerbehandling. Det finns ett antal alternativ, allt från icke-invasiv kirurgisk:

  • Smärta medicinering. Kan Mild smärta behandlas hemma med ibuprofen (Motrin, Alvedon) eller paracetamol (Tylenol). Som smärta ökar, kan patienterna få receptbelagda smärtstillande medel eller patchar för att hjälpa till att kontrollera smärtan, flyttar från kortverkande smärtstillande medel för långsam frisättning narkotika, beroende på intensiteten av smärtan.
  • Bisfosfonater. Detta är en klass av receptbelagda läkemedel som stoppar osteoklaster från att bryta ner ben. De är i allmänhet en gång per månad i upp till två år. Ett varningens ord: 4 procent till 6 procent av patienterna på denna medicin erfarenhet Jawbone skador (osteonekros i käken), men Bensinger betonar att denna risk måste vägas mot den mycket verkliga nytta som kan härledas från att bisfosfonater.
  • Vertebroplasty och kyphoplasty. Dessa är kirurgiska ingrepp för att fysiskt stabilisera kollapsade eller skadade kotorna så att de inte längre röra sig och orsaka smärta. I vertebroplasty, är en cement lösning injiceras i kroppen av kotorna, med kyphoplasty används en liten ballong användas för att underlätta denna process. Bensinger tillägger att i vissa fall, kan benet något förstoras genom detta förfarande, men patienterna är aldrig återställas till sin exakta tidigare höjd.
  • Alternativa behandlingar. Många patienter kommer att prova akupunktur eller förändringar i kost och nutrition för att underlätta en del av deras smärta. Bensinger säger att även om det inte finns mycket data till stöd för dessa metoder, bör patienter som fortsätter att ha problem med smärta undersöka dessa alternativ. Låt alltid din cancerbehandling laget vet vad alternativ myelom behandling du försöker för smärtlindring så att det inte finns någon konflikt med dina mediciner eller behandlingar cancer.

Som forskare och läkare att få en större förståelse för hur multipelt myelom orsakar skelettsmärta, forskning om metoder smärtlindring fortsätter. Till exempel är den monoklonala antikroppen denosumab, som ofta används vid bröstcancer behandling, utforskas som ett sätt att minska benförstöring.