Evb

Hantera graviditet med en nedsatt sköldkörtelfunktion

Om en mor-till-vara är inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon pga hypotyreos, är hennes barns hälsa i fara.

De som rasar graviditetshormoner som gör att du känner lynnig och du ska sova klockan 8 varje natt är inte de enda graviditetshormoner du bör vara oroliga.

När du är gravid, bygger din växande bebis på dig för allt, inklusive de hormoner som kroppen producerar naturligt att hålla båda era kroppar friska och fungerar korrekt. Och om du har obehandlad hypotyreos, eller underaktiv sköldkörtel, kanske ditt barn inte får vad den behöver för att växa och frodas under din graviditet.

Hur hypotyreos påverkar graviditet
Din sköldkörteln producerar hormoner som påverkar din ämnesomsättning, vilket styr många kroppsliga processer. Utan tillräckligt av dessa hormoner, kan din egen kropp fungerar inte bra, mycket mindre det lilla barnet inom dig.

Obehandlad hypotyreos innebär ett antal risker för dig och din växande fostret. Risker för mamman inkluderar:

  • Havandeskapsförgiftning, eller graviditetsrelaterade högt blodtryck
  • Svaghet eller muskelsmärta
  • Anemi
  • Vaginal blödning efter förlossningen
  • Avvikelser i moderkakan

Risker för barnet är:

  • Neurologiska och utvecklingsmässiga problem
  • Låg födelsevikt

Dessa komplikationer kan vara allvarlig, är den goda nyheten att om hypotyreos diagnostiseras och behandlas innan du blir gravid eller väldigt tidigt i graviditeten, de är mycket mindre sannolikt.

Screening för hypotyreos under graviditet
Även kvinnor som har hypotyreos innan de blir gravida kanske redan har haft tillfälle att tala med sin läkare om sina risker och behandlingsalternativ för vissa kvinnor kan hypotyreos inte strejka tills de blir gravida.

Det är lätt att utveckla hypotyreos under graviditeten och inte vet det - symptomen kan vara mycket lika dem av graviditeten. Viktökning, svullnad och trötthet är vanliga symtom, men du förmodligen redan känner alla dessa saker. Ett blodprov kan diagnostisera hypotyreos, men det är upp till dig och din läkare att avgöra om du bör avskärmas.

Följande kan tyda på behovet av att avskärmas för hypotyreos när man blir gravid:

  • En familj historia av sköldkörteln
  • Symtom gemensamma för en underaktiv sköldkörtel, såsom trötthet, förstoppning, känsla av kyla, eller har torr hud och hår

Hypotyreos: behandling under graviditet
Hypotyreos behandlingar är i allmänhet säkert att ta under graviditeten, och samma syntetiskt hormon (levotyroxin) ges till hypothyroid patienter som inte är gravid ges också under graviditeten.

Ett element av behandling som sannolikt kommer att förändras under graviditeten är hur mycket levotyroxin du behöver. Täta blodprover - gjort var sjätte vecka eller så - behövs för att avgöra om du får rätt mängd hormoner. Eftersom graviditeten fortskrider, behöver du sannolikt en högre dos av levotyroxin, en del kvinnor behöver så mycket som 50 procent mer hormonbehandlingen i senare skeden av graviditeten. Du måste också fortsätta att ta dina mediciner om du ammar, men sannolikt i en lägre dos. Sköldkörtelhormoner är helt säkert även för ammande mammor, du behöver det för att hålla sig frisk och att producera mjölk för din nya bebis.

Hypotyreos under graviditet: vitamin interaktioner
En sak som gravida kvinnor behöver veta om är den potentiella interaktionen mellan deras sköldkörtel medicinering och deras prenatal vitaminer. Dessa vitaminer innehåller järn, vilket kan påverka hur din kropp absorberar thyroidmedicationen. Din prenatal vitaminer är fortfarande viktiga för hälsan hos din graviditet, men inte ta dem samtidigt som du tar din sköldkörtel medicinering. Försök till rymden dem med minst två eller tre timmar för att minska eventuella interaktioner.

Hypotyreos är ett enkelt tillstånd att hantera under graviditeten, så länge du vet hur. Så får säkerhetskontrolleras om du märker ovanliga symtom eller har en familjehistoria av tillståndet, och tala med din läkare om att hantera behandlingen under graviditeten om du redan har fått diagnosen. Rätt dos av medicin kan hjälpa dig att ha en hälsosam graviditet - och ett friskt barn.