Evb

Sköldkörtelsjukdom mediciner

Obehandlad sköldkörtelsjukdom kan orsaka obehagliga symptom, men receptbelagda mediciner kan hjälpa.

Thyroid sjukdom orsakar sköldkörteln att producera antingen för mycket sköldkörtelhormon ( hypertyreos ) eller inte tillräckligt ( hypotyreos ). När sköldkörteln producerar för mycket hormon, mediciner som långsam sköldkörtelfunktion kan ges för att kontrollera hypertyreos. Om sköldkörteln är underaktiv, kan artificiella eller syntetiska sköldkörtelhormon mediciner ersätta naturligt producerade hormoner.

Sköldkörtelsjukdom: mediciner för hypotyreos
Målet med medicinering terapi för att behandla hypotyreos är att förse kroppen med tillräckligt av sköldkörtelhormon den behöver för att fungera korrekt. Eftersom hypotyreos hindrar sköldkörteln från att producera tillräckligt, kan ett syntetiskt hormon piller görs i ett laboratorium tas varje dag för att komplettera den otillräckliga hormonproduktionen.

Syntetiska versioner av sköldkörtelhormon tyroxin eller T4, skulle kunna kallas L-tyroxin, levotyroxinnatrium eller tyroxinnatrium.

En annan medicinering, kallad Thyrolar (liotrix) innehåller både T4 och annan sköldkörtelhormon, trijodtyronin, eller T3, och kan bättre kontrollera hypotyreos i människor vars symtom är inte lindras genom T4 medicinering ensam.

Uttorkade hormoner, även kallade "naturliga" hormoner, var en gång användes för att behandla hypotyreos innan syntetiska mediciner utvecklades. Dessa hormoner kan nu köpas som kosttillskott som innehåller en pulveriserad form av gris thyreoideavävnaden. Medan dessa tillskott göra innehåller samma sköldkörtelhormoner som hos människor, är det svårt att standardisera mängden av hormon i varje piller. Som ett resultat, är det svårt att reglera nivåerna av sköldkörtelhormon när de tar dessa tillskott. Syntetiska läkemedel är nu anses mer effektivt än dessa uttorkade hormoner, eftersom de är lättare att övervaka och justera.

Sköldkörtelsjukdom: mediciner för hypertyreos
Mediciner kan användas för att försöka kontrollera hypertyreos också. De läkemedel som föreskrivs för detta ändamål kallas anti-thyroid läkemedel och inkluderar:

  • Tapazole (metimazol)
  • Propylthiouracil, eller PTU

Personer med hypertyreos får även föreskrivas en betablockerare - inte behandla sköldkörtelsjukdom, men att hantera sina symtom. Hyperthyroidism kan orsaka ökad hjärtfrekvens, skakningar, nervositet, och ångest. Betablockerare som vanligen föreskrivs för att behandla högt blodtryck, såsom Inderal (propranolol), Tenormin (atenolol), och Lopressor (metoprolol), framgångsrikt kan styra dessa symptom också.

Anti-thyroid läkemedel kan vara mycket framgångsrik i att behandla hypertyreos, speciellt Graves sjukdom, som är en autoimmun sjukdom. Upp till 30 procent av personer med Graves sjukdom som tar anti-thyroid läkemedel långsiktigt (mellan 12 och 18 månader) kan finna att symptomen på denna sköldkörtelåkomma försvinna med tiden.

Sköldkörtelsjukdom: biverkningar och andra överväganden
När rätt dos av syntetiskt hormon medicinering bestäms, kan de med hypotyreos tar det säkert utan biverkningar. Symtom på hypotyreos (eller ens hypertyreos), men kan inträffa om dosen är olämpligt.

Biverkningar från anti-thyroid läkemedel kan förekomma, men de är ovanliga, endast cirka 5 procent av människor som tar dem kommer att uppleva nässelfeber, hudutslag, ledvärk eller feber. Mycket sällsynta fall kan dessa läkemedel orsakar också en betydande nedgång i antalet vita blodkroppar som skyddar kroppen från sjukdom och smitta. Skador på levern är en annan möjlig biverkan av anti-thyroid läkemedel, men är ytterst ovanligt.

Liksom alla läkemedel kan sköldkörtel läkemedel interagerar eventuellt med andra mediciner, vissa livsmedel, och även vitaminer och kosttillskott. Följande ämnen kan interagera med syntetiska sköldkörteln mediciner och kan påverka den dos av hormonet du behöver:

  • Soja
  • Järn
  • Kalcium
  • Anti-beslag droger
  • Orala preventivmedel
  • Testosteron
  • Östrogen
  • Kolesterol mediciner

Anti-thyroid läkemedel kan interagera med andra läkemedel också. Vissa läkemedel, såsom teofyllin (ett läkemedel mot luftvägssjukdomar som KOL eller astma), och mediciner hjärta som digoxin och warfarin alla kan påverkas av anti-thyroid läkemedel, så läkaren kommer att övervaka dina blodnivåer mycket noga för att undvika komplikationer.

Kom ihåg att berätta för din läkare om varje vitamin, tillägg (inklusive naturmedel), och mediciner som du använder regelbundet för att se till att du kan fortsätta att ta din sköldkörtel mediciner på ett säkert sätt.