Evb

Glutenfri kost för celiaki

Människor som har celiaki måste vara på en glutenfri diet. Även en liten mängd av gluten kan orsaka symptom på uppsvälldhet, gaser, och diarré.

Grunderna för en glutenfri diet inkluderar:

  • Undvika alla livsmedel som innehåller vete, råg och korn gluten. Bröd, bagels, pasta, pizza, mältat frukostflingor och kex är alla exempel på livsmedel som innehåller gluten. Även om vissa livsmedel är märkta vete-fri, betyder det inte att de är glutenfria.
  • Undvika havre, åtminstone inledningsvis. Havre kan orsaka symptom hos vissa personer, kanske som ett resultat av kontamination med vete, korn eller råg under bearbetningen. Men många människor som har celiaki kan äta måttliga mängder av havre utan symtom. Vårdpersonal varierar i deras långsiktiga rekommendationer för att äta mat med havre. Men de flesta är överens om att det är bäst att personer som nyligen diagnostiserats med celiaki inte äta havre tills tillståndet är väl kontrollerad med en glutenfri diet. Då kan upp till 2 oz (50 g) av havre ätas dagligen så länge inga nya symptom uppstår. Du bör äta endast havre känd för att inte förorenas av vete, korn eller råg under bearbetningen.
  • Undvika eller begränsa mjölkprodukter i början av behandlingen, om de orsakar eller förvärrar symtomen. Efter symtomen förbättras och tunntarmen läker (ca 1 till 6 månader), kan du ha möjlighet att successivt återinföra mjölkprodukter i din kost.
  • Undvika alla öl produkter om de säger att de är glutenfria. Öl med och utan alkohol, inklusive lageröl, ale och stouts, innehålla gluten om de inte uttryckligen säger att de är glutenfria.
  • Läsa ingrediens etiketter noga och vara medveten om olika typer av dolda gluten. Gluten kan vara i saker som mediciner, vitaminer och andra näringstillskott, läppstift och läppbalsam, och olika livsmedelstillsatser. Produkter vars etikett har frasen "modifierad stärkelse i livsmedel" eller "hydrolyserat vegetabiliskt protein" kan innehålla gluten.

På en glutenfri kost, kan du fortfarande ha:

  • Ägg och mejeriprodukter som ost. Men du kanske måste undvika mjölk och mjölkprodukter i början av behandlingen. Och vissa smältost innehåller gluten.
  • Mjöl och livsmedel som framställts med amaranth, arrowrot, bovete, majs, lin, hirs, potatis, quinoa, ris, sorghum, sojabönor, tapioka, eller teff.
  • Färska, frysta och konserverade kött. Läs etiketter för tillsatser som kan innehålla gluten.
  • Färska, frysta, torkade eller konserverade frukter och grönsaker om de inte innehåller förtjockningsmedel eller andra tillsatser som innehåller gluten.
  • Vissa alkoholhaltiga drycker, inklusive vin, sprit (inklusive whisky och brandy), likör och cider.