Evb

Förstå nasofaryngeala cancer symptom och dess diagnos

Läs mer om de tidiga varningstecken på denna sällsynta huvud-och halscancer.

Nasofaryngealt cancer är en sällsynt typ av huvud-och halscancer, förekommer i cirka 2000 personer i Europa varje år. I vissa delar av världen, där det har varit kopplat till en kost rik på salt-cured fisk, är det mycket vanligare. I Hong Kong, till exempel, nasofaryngeala cancer står för hälften av all huvud-och halscancer.

"Detta är en mycket sällsynt typ av huvud-och halscancer för personer födda i Europa, men om en person har kommit från Asien, särskilt södra Kina, måste du vara särskilt misstänksam för nasopharyngeal cancer", säger William M. Lydiatt, MD, chef för huvud och hals onkologi vid University of Nebraska Medical Center.

Nasofaryngealt cancer är en av de få huvud-och halscancer som kan hittas hos barn, men den vanliga åldern vid tidpunkten för diagnos är 30 till 55. Nasofaryngealt cancer finns dubbelt så ofta hos män och är vanligare hos afro-européer. Det börjar i de celler som klär ytan av nasofarynx, som är ett litet utrymme på baksidan av näsan, under basen av skallen, och ovanför den mjuka gommen.

Nasofaryngealt cancer: känna till symtomen
Enligt Dr Lydiatt, bör du veta om följande symptom som kan orsakas av nasopharyngeal cancer:

  • Klump i halsen. En smärtfri, förstorad lymfkörtel på ena sidan av halsen är det vanligaste symtomet på nasofarynx cancer.
  • Trouble hörsel. Röret som dränerar utrymmet bakom trumhinnan går in i nasofarynx. Cancer kan blockera röret, vilket orsakar vätska att bygga upp. Örat kan känna blockerad, och din läkare kan ha möjlighet att se vätska bakom trumhinnan.
  • Nasal problem. Nasopharyngeal cancer kan blockera baksidan av näsan, vilket gör det svårt att andas. Du kan också få näsblod.

"Dessa näsa och öra symptom är mycket mer misstänksam om de inträffar bara på ena sidan och är inte förklaras av en förkylning eller allergi," säger Lydiatt.

Nasofaryngealt cancerdiagnos
Nasofaryngealt cancer är svår att se och sprider sig snabbt till lymfkörteln. Mer än hälften av tiden en diagnos görs genom att ta ett vävnadsprov från en förstorad lymfkörtel i halsen.

Som med alla huvud-och halscancer, är en diagnos görs genom att få ett prov av celler från cancer och tittar på den under ett mikroskop. Detta kallas för en biopsi. "Diagnos av nasofarynx cancer kan göras genom att ta en biopsi genom näsan, eller om det är en förstorad lymfkörtel, kan en fin nål aspiration biopsi göras. En datortomografi och en MRI utförs vanligen för att se till att cancern inte har sprida sig till andra områden ", säger Lydiatt.

En fin nål aspiration biopsi använder en lång, tunn nål i änden av sprutan för att dra upp celler som kan undersökas för cancer. Datortomografi är en speciell typ av röntgen som tar bilder från många vinklar. MRT använder radiovågor och magneter för att göra en detaljerad bild av kroppen. Dessa är viktiga för att bestämma omfattningen av nasofarynx cancer och planering av behandlingen.

Även nasopharyngeal cancer är sällsynt, att vara medveten om dess symptom är det bästa sättet att fånga det innan det sprider sig.