Evb

Fördelar med motion efter en hjärttransplantation

Hjärttransplantation mottagare kan börja räkna med att ha nytta av träning som liknar de som andra personer med hjärtproblem kan njuta. En betydande ökning av den totala kondition kommer att ske under de första 2 till 6 månader av träning. Fördelarna med motion för transplantatmottagaren inkluderar:

  • Bättre motion uthållighet.
  • Ökad total träningsintensitet.
  • Ökad maximal hjärtfrekvens.
  • Förbättrat svar blodtrycksmätningar.
  • Mindre trötthet och andfåddhet.
  • Ökad muskelmassa, minskad kroppsfett.
  • Förbättrad bentäthet.

Hur din nya hjärta svarar att utöva

Under din transplantationskirurgi, är några av de nerver som hjälper till att kontrollera funktionen av ditt hjärta skär, vilket resulterar i ditt hjärta att vara långsammare att reagera på motion. I ett normalt hjärta, är en ökning av hjärtminutvolymen (den totala mängden av blod som lämnar hjärtat) ett resultat av en ökning av hjärtfrekvensen samt slagvolymen (mängd blod som lämnar hjärtat per slag). I ett transplanterat hjärta, däremot, är denna ökning i hjärtfrekvens försenat, och istället din slagvolymen ger den mängd blod som din kropp behöver. Din puls kommer att öka om du tränar hårt, men bara efter din slagvolym inte längre kan ge tillräckligt med blod till kroppen.

Detta är viktigt att veta, eftersom det innebär att din puls inte ökar när du tränar hur det brukade med din gamla hjärta. Dessutom kommer din nya hjärta har en högre puls när du vilar (ca 95-115 slag per minut [bpm]), samt en lägre maxpuls när du motionerar (ca 150 bpm). Därför mäter din puls är inte ett bra sätt att mäta hur hårt du tränar. Istället kan du behöva övervaka andra tecken såsom blodtryck, graden av upplevd ansträngning (RPE), och andfåddhet när du tränar.

Din hjärtfrekvens kan vara högst direkt efter du är klar med att utöva och kommer att förbli hög. Du kommer också att behöva ge ditt nya hjärta längre tid att kyla ner efteråt.

På grund av denna fördröjda pulsen svar på motion och mindre-än-normal slagvolym, kan din totala träning hjärtminutvolym vara lägre än den genomsnittliga personen. Detta betyder att du kan uppnå en lägre total kardiovaskulär kondition än om du hade en ursprunglig friskt hjärta.

En längre uppvärmning och cooldown är viktigt eftersom ditt svar till motion och återhämtningen tar längre tid med din nya hjärta.

Om ditt hjärta visar tecken på avstötning

Ibland kan immunförsvaret attackera ditt nya hjärta. Detta är känt som ett avvisande episod. Lyckligtvis kan din läkare stoppa vanligtvis en avvisande episod genom att ge dig läkemedel. Avslaget episod kommer att klassificeras som mild, måttlig eller svår. Din schemalagda träningsprogram kan behöva ändras om du har en måttlig eller svår avstötningsepisod. Din läkare kan berätta för dig att fortsätta ditt vanliga träningsprogram men inte vidare förrän dina avvisande faktorer förbättras. Svår avslag kan kräva att du slutar din vanliga träningsprogram.