Evb

Eye komplikationer av reumatoid artrit

Reumatoid artrit, en autoimmun sjukdom, inte bara påverkar lederna, utan också kan påverka ögonen också. Läs om varför och få tips för att hantera ögonproblem.

Reumatoid artrit är i första hand tänkt som en ledsjukdom, men i själva verket, reumatoid artrit ofta orsakar öga komplikationer. Delar av ögat kan bli inflammerad, orsakar smärta och även viss förlust av synen.

"Reumatoid artrit inte innebär bara lederna, utan även flera andra organ. Ögat foder är en av dessa, "säger Uzma Haque, MD, biträdande professor i medicin, uppdelning av reumatologi, Johns Hopkins University.

Reumatoid artrit: torra ögon

Haque säger att torra ögon är det vanligaste ögat problem att personer med reumatoid artrit ansikte. Denna komplikation kan vara lätt eller svår. Patienterna säger att deras ögon känns torra eller som om något är i dem, "som några korn eller irriterande i ögat att du inte kan bli av med," Haque säger.

Tecken på torra ögon är:

  • Tårkanalerna inte producerar många tårar
  • Du har massor av slem
  • Du städa upp ögonen skräp
  • Du har en inflammerad öga

Behandling för torra ögon är ofta med konstgjorda tårar, säger Haque. En reumatolog eller husläkare kan förskriva dessa. För människor vars torra ögon inte klara upp med artificiella tårar, det finns andra läkemedel som endast en ögonläkare, en ögonspecialist, kan ordinera. "Clyclosporine [Restasis] ögondroppar kan förbättra svåra torra ögon," Haque säger.

Läkemedel som kan göra torra ögon symtom värre inkluderar preventivmedel, diuretika, och antihistaminer.

Reumatoid artrit: sklerit

Den tunna slemhinnan i sklera, eller den vita delen av ögat, kan bli inflammerad. Sklerit gör att ögat blir röd och att riva upp, förklarar Haque. "Inflammation gör dina ögon arga utseende. Du kan också känna smärta i ögat, och vara intoleranta mot ljuset. "

Smärtan kan vara svår. Och om det inte tas om hand, kunde sklerit skapa ett hål i ögongloben.

Om du har aktiv sklerit, kommer din reumatolog hänvisa dig till en ögonläkare, som kommer att förskriva anti-inflammatoriska läkemedel, vanligtvis prednison ögondroppar, säger Haque. Prednisone är en kortikosteroid.

Reumatoid artrit: irit och uveit

Iris är den färgade delen av ögat som hjälper till att kontrollera hur mycket ljus kommer in i ögat, uvea, mitten slemhinnan i ögat, förser ögat med de flesta av dess blod. I uveit, blir uvea inflammerad, och i irit, en form av uveit, blir iris inflammerad. Irit och uveit är mindre vanliga, säger Haque, men de kan vara associerade med reumatoid artrit.

Symtomen omfattar ögonsmärta, prickig eller dimsyn, och lätt intolerans. Dessa tillstånd kan behandlas med läkemedel ögondroppar. Och mörka glasögon kan hjälpa till med ljuskänslighet.

Dock kunde en form av uveit, som kallas bakre uveit, orsaka permanent synnedsättning. Andra komplikationer från uveit inkluderar glaukom och grå starr.

Reumatoid artrit: medicinering komplikationer

Vissa läkemedel som används för att behandla reumatoid artrit kan orsaka ögon-relaterade komplikationer. Människor på dessa mediciner kan ta några förebyggande åtgärder för att minimera riskerna.

Ett sådant läkemedel är prednison. "Att ta prednison genom munnen är associerad med glaukom," Haque säger. Även prednison är inte standarden på vården, Haque uppskattar att 20 till 25 procent av RA-patienter kan ta prednison. "Detta är inte fallet för personer med lindrig sjukdom, men när den rheumatoid artrit är svårare att kontrollera."

"Kronisk prednison användare bör få sina ögon provtryckas en gång om året," Haque säger. Tryckprovningen för glaukom är ett standardförfarande och kan göras på någon optiker kontor.

Ett annat läkemedel som potentiellt kan orsaka ögonproblem är hydroxychloroquine (Plaquenil). Även sällsynta, drogen har förknippats med skador på näthinnan, skickar den del av ögat som omvandlar ljuset som kommer in i ögat och signaler till hjärnan så att du kan se. Om din läkare börjar du på hydroxychloroquine, måste du regelbundet besöka en ögonläkare för att leta efter tidiga tecken på skador på näthinnan.

Reumatoid artrit: när man ska se en ögonläkare

Haque säger att det finns tre huvudsakliga skäl till att du skulle få en oftalmologi remiss: om du har ögonbesvär, om du tar vissa mediciner som orsakar öga komplikationer, eller om dina torra ögon blivit så betydande att artificiella tårar är inte användbart.

Se till att boka en tid med en ögonläkare vid första tecken på ögat problem - en tidig diagnos kan förhindra skador på lång sikt.