Evb

Torra ögon: när tårarna gör inte sitt jobb

Teardrops tjänar en viktig funktion för ögonen - de hålla dem fuktiga och rena och förse dem med viktiga näringsämnen. Men när ögonen inte producerar tillräckligt, kan du utveckla ett tillstånd som kallas torra ögon.

Tårar är inte bara för att gråta. De är en viktig del av en hälsosam syn, alltid agerar för att återfukta och smörja dina hornhinnor. Om något händer att påverka mängden eller kvaliteten på de Teardrops du producerar, kan du avsluta med kliande, scratchy, värkande ögon - symtom på ett tillstånd som kallas torra ögon syndrom.

Hornhinnan är det kupolformade osynliga yta som täcker de delar av ögat som tar i ljus och kontroll syn - iris och pupillen. Hornhinnan skyddar de avgörande syn mekanismer utifrån föroreningar som damm, bakterier och skräp. Därför att den täcker lätta att uppfatta delar av ögat, är hornhinnan gjord av klar vävnad. Det innebär att den innehåller inga blodkärl för att ge det näring eller skydda den från smitta.

Istället får hornhinnan sin näring från tårar. Varje gång du blinkar, tårar skapats av tårkörteln spridda över dina ögon. Dessa tårar agera för att smörja hela utsidan av ögongloben och hålla dina hornhinnor ren och hälsosam. Tårar hjälper också tvätta bort främmande föremål som kan skada hornhinnan, hålla hornhinnan fuktig, och minska risken för ögoninfektioner. I nödsituationer, som när en ögonfrans eller damm landar partikel på ögat, riva produktionen ökar,

Torra ögon: när du inte producerar tillräckligt med tårar

Torra ögon syndrom uppstår när:

 • Inte tillräckligt tårar produceras. Av olika anledningar, bland annat inflammation i lacrimal körtlar, behöver du inte producerar tillräckligt med tårar för att hålla dina hornhinnor korrekt matas och skyddas.
 • Tårar av otillräcklig kvalitet produceras. Dina tårar innehåller en kombination av olja, vatten och slem. Oljan i tårar arbetar för att "försegla" tårarna i och bidra till att förhindra avdunstning innan hornhinnor har matats och smörjas. Slem arbetar för att se tårarna sprids jämnt över ögat. Om du inte producerar tillräckligt med olja eller slem, kan dina tårar inte att kunna göra sitt bästa till att skydda hornhinnor.

Symtom på torra ögon är:

 • En brännande eller stickande känsla i ögat
 • En grusiga, som om något är i ögat
 • Smärta och irritation i ögat
 • Dimsyn
 • Eye trötthet, inklusive oförmåga att läsa eller arbeta på en dator under längre perioder

Vad orsakar torra ögon?

Ålder är den vanligaste riskfaktorn för torra ögon. I själva verket är torra ögon anses vara en normal del av åldrandet. Nästan 5 miljoner européer 50 år eller äldre har torra ögon, inklusive mer än 3 miljoner kvinnor och mer än 1,5 miljoner män. Torra ögon tenderar att bli vanligare hos kvinnor efter klimakteriet, och kvinnor som går igenom tidig menopaus är mer benägna att få ögonskador av torra ögon.

Andra orsaker till torra ögon är:

 • Läkemedel. Vissa typer av läkemedel kan orsaka torra ögon. Dessa inkluderar antihistaminer, avsvällande medel, antidepressiva medel och blod mediciner tryck.
 • Sjukdomstillstånd. Ögat eller ögonlocket infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation kan bidra till torra ögon genom att påverka produktionen av tårvätska, liksom allergier. Personer med diabetes, reumatoid artrit, och sköldkörtelproblem löper också ökad risk för torra ögon. Dessutom kan vitamin överanvändning eller brist vara en bidragande faktor.
 • . Miljökrav Tears kan avdunsta snabbare när ögonen utsätts för rök, torr luft, eller vind - sannolikt resulterar i torra ögon. Stirra på en datorskärm eller tv också kan orsaka torra ögon om du omedvetet börjar blinka mindre ofta.
 • Syn korrigering. Långvarig kontaktlins användning kan orsaka torra ögon. Personer som har genomgått korrigering laser vision också kunde uppleva torra ögon på grund av en förändring i form av hornhinnan, vilket kan ha en effekt på spridningen av tårar över hornhinnan.

Torra ögon kan och bör behandlas för hälsa och komfort i dina ögon. För att ta reda på hur, läs Säg farväl till torra ögon.