Evb

En ordlista med sömn termer

Sömnstörningar kan vara svåra att förstå på grund av komplicerad medicinsk terminologi. Denna ordlista kan hjälpa.

Många människor tror att få en god natts sömn är så enkelt som att sätta huvudet på kudden och blunda. De med sömnstörningar, men inser att det finns mycket mer att göra än att börja med medicinsk terminologi som ibland knappt låter som engelska. Använd denna ordlista med viktiga sömn-relaterade termer för att bättre förstå ditt tillstånd.

Avancerad sova fas disorder: Personer med denna sömnstörning somna väldigt tidigt, oftast från 06:00 till 09:00, och vaknar extremt tidigt, helst från 01:00 till 05:00

Ljusterapi: Används för Jetlag och sömnstörningar som avancerad sova fas oordning och försenad sömn fas syndrom, utsätter Ljusterapi dig till ett ljus mycket ljusare än vanligt hushåll ljus, om den används vid vissa tider på dagen kan det bidra till att återställa din kropp klocka.

Kataplexi: kataplexi resulterar i en förlust av kontroll över sina muskler. Det kan hända under känslomässiga situationer och även hos personer med narkolepsi.

Dygnsrytmen: dygnsrytmen, styrs av kroppens biologiska klocka, är de förändringar som sker under cykeln för en dag, gör dig alert på dagen och trött på natten.

Kontinuerlig CPAP (CPAP): Används ofta för att behandla sömnapné, använder CPAP en kompressor och en mask som täcker näsa och mun. En kontinuerlig ström av tryckluft blåser in i dina luftvägar att hålla den från att kollapsa under sömnen.

Fördröjd sova fas syndrom: Denna dygnsrytm sjukdom håller dig från att få sömnig förrän senare på natten - ofta inte förrän de tidiga morgontimmarna - och sova senare än de flesta människor. Individer med försenad sömn fas syndrom går ofta att sova från 01:00 till 04:00 och vaknar upp någonstans från 08:00 till 11:00

Insomnia: Detta är den återkommande oförmåga att somna eller sova under en nödvändig tidsperiod. Det drabbar upp till 60 miljoner européer varje år.

Melatonin: Detta hormon hjälper till att reglera biologiska rytmer inklusive sömn. Det görs naturligt i kroppen och finns även som ett komplement för att behandla sömnlöshet och jetlag.

Narkolepsi: Denna sömnstörning orsakar plötsliga attacker av djup sömn som varar från några sekunder till mer än en halvtimme. Kataplexi, tillfällig förlamning, och hallucinationer kan också förekomma.

Obstruktiv sömnapné: Även kallad sömnapné, orsakar denna sjukdom du att sluta andas när du sover. Under djupare faser av sömn, kommer en person med sömnapné har perioder när musklerna i svalget och runt det övre luftstrupen slappna av så mycket att öppningen i luftvägarna kollapsar, så att du utan syre för allt från 10 sekunder till en minut. Så småningom syrebristen väcker dig nog för de övre luftvägarna muskler att dra och luft att strömma in igen. Ofta, men inte alltid, är sömnapné tillsammans med snarkning. Personer med denna störning har vaknat flera gånger en natt, men de är oftast inte medvetna om detta, och kan uppleva sömnighet under dagtid och andra biverkningar.

Periodiska rörelsestörningar (PLMD): PLMD får dig att röra på benen var 20 till 40 sekunder, allvarligt störa din sömn. Personer med PLMD kan också ha restless legs.

Rapid Eye Movement (REM) sömn: REM-sömn är det skede av djup sömn när dina ögon rör sig i en snabb rörelse och din andning och puls är snabbare. Detta är också det stadiet av sömn när du normalt skulle drömma.

Restless legs syndrome (RLS): Denna sjukdom orsakar en stickande, krypande, eller stickande känsla i benen. Under dagen, ständigt hålla benen flyttar kan lindra symptomen, men på natten, kan RLS orsaka sömnlöshet. Ett antal människor med restless legs syndrom har också periodisk störning lem rörelse.