Evb

En guide till nattetid munhygien

Hålla dina tänder starka, är tandköttet friska och ditt leende ljust inte bara en dag jobb, din mun behöver skydd på natten också. Donna L. Zak, DDS, av Zak & Frankel Dental Associates i New York, säger: "Nattetid munhygien är viktigt eftersom medan vi sover, vi är inte svälja, så bakterierna i våra munnar ökar hela natten. Den nattliga Målet är att undvika att ge bakterierna något att bryta ner och äta upp. "

Det finns tre grundläggande steg för att nattetid hygien: tandborstning, tandtråd och skölja med munvatten. Dr Zak säger ordningen spelar ingen roll, så länge de matrester och plack avlägsnas. Men hon tillägger, "Jag föredrar att tandborstning, tandtråd, och sedan munvatten eftersom jag känner att borsta först gör det lättare att använda tandtråd."

Steg för grundläggande nattetid munhygien:

Borstning

Borsta tänderna skyddar dem från plack byggs upp och karies. Med hjälp av en mjuk borste och tandkräm som innehåller fluor, börja borsta tänderna på en 45-graders vinkel mot tandköttet. Den korrekta metoden, enligt European Dental Association, är att borsta fram och tillbaka försiktigt i korta (tand-bred) slag. ADA föreslår borsta yttre tandytor först, sedan arbeta dig igenom de inre tandytor och tuggytor dina tänder. Föreningen rekommenderar också att använda "tå" av borsten för att rengöra baksidan av dina framtänder med milda upp-och-ner stroke.

Oavsett om du ska borsta direkt efter middagen, innan sängen, eller både beror på din mottaglighet för tandsjukdomar. Eftersom nyare studier har visat att risken för tandsjukdomar varierar från person till person, är tandläkare följer nu medicinska modeller av tandsjukdomar att bestämma sina patienters känslighet och vilken typ av vård de behöver. "Människor som är på en låg risk för karies och tandköttsproblem kan säkert vänta tills läggdags att borsta (även om tidpunkten inte är så viktigt för dem). Högre risk patienter skulle ha nytta av både en efter-middag och en läggdags borstning, "säger Dr Zak.

Tandtråd

Rengöring mellan tänderna med tandtråd gör att du kan nå plack som du inte kan ta bort med en tandborste. tandtråd minst en gång om dagen också kommer att bidra till att förebygga parodontal (tuggummi) sjukdom. Till tandtråd ordentligt, rekommenderar ADA med en 18-tums-lång strand, slingrande mesta runt långfingret (att hantera tråden när det blir smutsigt), och sedan hålla den återstående tandtråd tätt mellan tummen och pekfinger. Nästa, använd mild gnugga rörelse för att vägleda tandtråden mellan tänderna. När du flyttar mot tandköttskanten, kurva tandtråden till en C-form mot varje tand, gnugga fram och tillbaka mot tanden som du går. När du kommer till roten av tanden, skjut tandtråd i utrymmet mellan tandköttet och tanden och hålla gnugga försiktigt. Sedan långsamt flytta tandtråd bort från tandköttet med en upp-och-ner rörelse, och upprepa för resten av dina tänder, inklusive baksidor av dina sista tänder på toppen och botten.

Dr Zak säger att tandtråd är viktigt eftersom det gör att du kan ta bort plack samtidigt som det fortfarande är mjukt:. "När plack härdar och bildar tandsten, kan bara en professionell rengöring av en tandhygienist eller tandläkare ta bort den Patienter som är mycket mottagliga för sjukdomar i tandköttet eller tandsten kanske vill överväga att använda tandtråd två gånger om dagen. "

Skölja med munvatten

Sköljning med en terapeutisk munvatten kommer att hålla din andedräkt fräsch, dina tänder plack-och cavity-fri, och ditt tandkött säker från tandköttsinflammation. De flesta munvatten säljs över disk, men vissa kräver recept. Följ instruktionerna på förpackningen för bästa resultat.