Evb

Effekterna av alkohol på kvinnor

Alkohol påverkar kvinnor annorlunda än män. Läs om de risker som kvinnor möter när de dricker och hur man vet om du kanske har problem med alkohol.

Effekterna av alkohol är starkare hos kvinnor än hos män, och kvinnor som dricker för mycket alkohol är mer benägna att drabbas av allvarliga alkoholproblem än män, visar studier. Dessutom kvinnor som har alkoholproblem har högre dödstal på grund av självmord, olyckor och andra hälsorelaterade frågor - mer än dubbelt så snabbt som män. Med tanke på dessa fakta, kanske du undrar: Varför kvinnor dricker, och vad kan du göra för att njuta av alkohol utan risker för din hälsa?

Att förstå varför kvinnor dricker

Kvinnor dricker för många av samma skäl som män dricker: att slappna av, för att få förtroende i sociala situationer, att få sova, och att lindra stress.
Andra orsaker till varför kvinnor kan dricka alkohol inkludera följande:

 • Kvinnor är mer benägna att dricka om de har problem med en nära anhörig.
 • Alkoholproblem är vanligare hos kvinnor som är ogifta, frånskilda eller separerade.
 • Kvinnor vars män har alkoholproblem är mer benägna att dricka själva.
 • Kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp är mer benägna att dricka till övermått.
 • Kvinnor kan börja dricka mer. Sjutton procent av nionde klass flickor erkänna att de hade mer än fem drinkar på en gång under den senaste månaden. Detta är en högre alkoholkonsumtion än för pojkar i samma ålder.
Alkohol påverkar kvinnor annorlunda än män Alkoholhalten i blodet hos en kvinna som bara drack samma mängd alkohol som en man kommer att bli högre eftersom kvinnor är oftast mindre, har mindre vatten i sina kroppar, och metabolisera alkohol långsammare än män.

Detta innebär att hjärnan och levern hos en kvinna som drycker utsätts för mer alkohol pund för pund än en mans hjärna och lever. Kvinnor som har alkoholproblem kan dricka mindre än män men ändå uppleva samma grad av försämring. De kan också utveckla leverskador och andra alkoholrelaterade hälsoproblem snabbare än män, även om de kan vara att dricka mindre.

Fördelar med alkohol hos kvinnor Om du är en kvinna över 55 års ålder, får en drink per dag sänka din risk för hjärtsjukdom. Måttlig alkoholkonsumtion för en kvinna definieras som en alkoholhaltig dryck per dag. Detta motsvarar en 5-ounce glas vin, en 12-ounce flaska öl, eller 1,5 gram av starksprit.

Å andra sidan, kan kvinnor som dricker mer än moderation ökar risken för hjärtsjukdom. Om du är yngre än 55, kan det inte finnas några hälsofördelar med alkoholkonsumtion.

Riskerna med alkohol i kvinnor
För mycket alkohol har uppenbarligen risker för både män och kvinnor. Andra risker för kvinnor som dricker alkohol är:
 • Cancer. Kvinnor som dricker alkohol kan öka risken för bröstcancer och huvud-och halscancer.
 • Hjärnskador. Alkohol dödar hjärnceller och kvinnor är mer mottagliga för denna alkohol effekt än män.
 • Graviditet. Alkohol kan påverka en kvinnas förmåga att bli gravid. Dessutom kan alkohol under graviditeten få allvarliga negativa konsekvenser för det ofödda barnet. Inget belopp av alkoholkonsumtion är säkra under graviditeten.
 • Repressalier. Kvinnor som har alkoholproblem har en större risk att bli offer för sexuella övergrepp eller andra våldshandlingar.
 • Depression och personskador. Dessutom kan alkoholkonsumtion bidra till depression, sömnproblem, hjärtsvikt, nedgångar, och dålig kost hos kvinnor, särskilt äldre kvinnor.
 • Cancer. Kvinnor som dricker alkohol kan öka risken för bröstcancer och huvud-och halscancer. En färsk studie publicerad i Journal of European Medical Association visade att konsumera så få som 05:57 alkoholhaltiga drycker i veckan kan vara kopplad till en 15 procent ökad risk för bröstcancer.
Varningstecken på alkoholproblem Om effekterna av alkohol orsakar problem för dig eller för andra, kanske du har ett alkoholproblem. Risken att utveckla alkoholproblem är större om du har en familjehistoria av alkoholism. Några varningstecken på alkoholproblem är:
 • Saknas arbete eller skola på grund av drickande
 • Bilkörning försämras av alkohol
 • Att ha en stark lust att dricka
 • Behöver mer alkohol än du gjorde tidigare för att få en angenäm respons
 • Konstaterande att människor som bryr sig om du är orolig för ditt drickande
 • Med mer än sju drinkar per vecka
 • Hitta dig själv dricka ensam eller tidigt på dagen

Om du tror att du har alkoholproblem, är det viktigt att få hjälp. Experter tror att den svåraste delen av att bli bättre är att erkänna att du har ett problem. Kontakta Anonyma Alkoholister eller tala med din läkare om du är orolig att du kan ha ett alkoholproblem.