Evb

Ditt interna sömn klocka

Dygnsrytmen är inte en ny typ av dans steg, det har att göra med vårt interna sömn klocka. Läs om hur din sömn klockan fungerar.

Din mönster av sömn och vakna drivs av kroppens interna sömn klocka. Regleras av ljus, berättar din interna sömn klocka du när det är dags att somna och vakna upp. Ditt interna sömn klocka, annars känd som dygnsrytmen, körs på en 24-timmars cykel. Störningar i dygnsrytmen och din interna sömn klocka kan beröva dig av sömn. Detta i sin tur, kan orsaka hälsoproblem genom att störa alla de fysiologiska, biologiska och kemiska funktioner som påverkas av sömn.

Din sömn klockan påverkas av ljussignaler på näthinnan (den bakre delen av ögat), neurala (nerv) vägar till en viss del av hjärnan som styr vakenhet och sömn, utmattning och hur lång tid du har varit vaken, din naturlig dygnsrytm, och sommartid och årstider.

Ditt interna sömn klocka: hur det fungerar

Ljuset kommer in i ögat genom näthinnan, reser ner en neural bana i en del av hjärnan som kallas suprachiasmatiska kärnan, och signalerar att det är dags att vara vaken, säger Lisa ved, MD, en sömn specialist på Northshore Sleep Medicine i Evanston, Illinois, och talesman för European Academy of Sleep Medicine. "Det börjar en hel kaskad av signalsubstanser som väcker dig upp och deltar i vakenhet."

Sömn styrs också av motstridiga krafter. Dr Veden säger att ljuset är en av de mest kraftfulla signaler som berättar din kropp att vara vaken - men en signal som säger "sova" (speciellt om du är sömnbrist) kan åsidosätta det faktum att solljuset skiner runt dig.

"En av de mest kraftfulla ledtrådar som du ska sova är vad vi kallar homeostatic kraft som bygger upp", säger ved. Ju längre du är vaken, desto mer sannolikt är det att du blir trött, så lusten att sova bygger över en 16 -timmarsperiod. detta sömnbehov vaxer eller avtar under dagen.

Ditt interna sömn klocka: dygnsrytm

Studien av sömn är ett relativt ungt område, forskning började i Europa under 1960 och 1970. Den första biologiska klocka identifierades i fruktflugor under det tidiga 70-talet. Kliniskt, sover bara blev en relevant subspecialty på 1980-talet, men "inte officiellt uppnår subspecialty status i den akademiska hierarkier europeiska medicinen fram till 2006," Veden säger.

En dygnsrytmen hänvisar till kroppens inre sömn klockan och alla fysiologiska funktioner som kretsar kring det. Dygnsrytm "har fått sitt namn från latin, betyder" runt dagen. " Det är en finare term för det faktum att människan har en intern 24-timmars klocka, "säger ved.

Tillbaka på 1930-talet, genomförde forskare "grotta studier" - frivilliga binds i grottor och berövas dagsljus - och spekulerade att kroppens inre klocka kretsade kring en 25-timmars cykel, säger ved. "Men nyare studier visar att det är närmare 24 timmar."

Om du lyssnar till din kropp, kommer du att vara i samklang med din dygnsrytm. Slå inte den metaforiska snooze-knappen och ignorera din inre klocka - det kommer att hålla dig vaken och produktiv eller avslappnad och redo för sängen när du behöver vara.