Evb

Den tand - vänlig kost

Prova dessa livsmedel för att hjälpa till att bygga starka tänder och friskt tandkött

Vad du äter påverkar din mun inte bara genom att bygga friskare tänder och tandkött, men också genom att bidra till att förebygga karies och tandköttsproblem. Lär dig att äta den bästa dieten för dina tänder, inklusive mat att äta, drycker att dricka, och vad man ska undvika.

Vad du äter påverkar din mun inte bara genom att bygga friskare tänder och tandkött, men också genom att bidra till att förebygga karies och tandköttsproblem. Medan en hälsosam kost rik på frukt och grönsaker, kommer fullkorn, magert protein och omättade fetter gynnar din totala munhälsa, finns det några enastående livsmedel och näringsämnen som verkligen kan öka den.

Tänder och kalcium

Mamma sa det när du var i skolan, och hon var rätt på denna: Dricka mjölk bygger starka ben och tänder. Kalcium är viktigt i barndomen och genom tonåren, då tänder bildas, men värdet av detta näringsämne slutar inte när du får dina visdomständer. En kost med tillräckligt med kalcium kan förebygga mot karies, säger Dr Leonard Anglis, DDS. När en diet är låg på kalcium, som en majoritet av européerna "dieter är, blodiglar kroppen mineralet från tänder och ben, vilket kan öka risken för karies och förekomsten av karies. En studie som publicerades i Journal of Parodontologi funnit att de som har ett kalciumintag på mindre än 500 mg, eller ungefär hälften av det rekommenderade intaget via bidrag, var nästan dubbelt så stor risk att få tandlossning, eller tandköttsproblem, än de som hade rekommenderat intag.

Käkbenet är särskilt känsliga för effekterna av lågt kalcium. Det kan försvaga grund av lågt kalciumintag, vilket i sin tur orsakar tänder att lossna, vilket gör att du löper större risk för sjukdomar i tandköttet.

Food and Drug Administration rekommenderar 1000 mg kalcium per dag för kvinnor yngre än 50 och för män i alla åldrar, och 1200 mg för kvinnor över 50. Kalcium finns i mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt, i fisk, bland annat sardiner med ben och lax, och i vissa grönsaker, bland annat grönkål och broccoli.

Äta två till fyra portioner av mejeriprodukter per dag kommer att hjälpa dig att uppfylla RDI för kalcium.

Tänder och vitamin C

Kroppen behöver vitamin C för att reparera bindväv och hjälper kroppen bekämpar en infektion. Ingen överraskning att en studie vid State University of New York at Buffalo visade att de som äter mindre än den rekommenderade 60 mg per dag är 25 procent mer benägna att ha tandköttsinflammation än de som äter tre gånger det rekommenderade dagliga intaget. Gingivit är den mildaste formen av periodontala sjukdomar, och det orsakar att tandköttet blir rött från inflammation, svullnad och blöder lätt.

Äta en bit av citrusfrukter (apelsiner, grapefrukt, mandariner) eller en kiwi dagligen kommer att hjälpa dig att uppfylla RDI för vitamin C.

Tänder och frukter och grönsaker

Crunchy frukt och grönsaker - som äpplen, päron, selleri och morötter - är utmärkta för dina tänder på två sätt. Den krispiga konsistens fungerar som ett rengöringsmedel på tänderna, torka bort bakterier som kan orsaka plack. Plus dessa livsmedel kräver mycket tuggning, vilket ökar produktionen av bakterier-neutraliserande saliv.

Tänder och te

Även te kan missfärga tänderna, har studier vid University of Illinois College of Dentistry visat att föreningar i svart te kan förstöra eller hämma tillväxten av kaviteten-bakterier i dental plack, vilket kan bidra till att förebygga både karies och tandköttsproblem.

Tänder och vatten

Dricka mycket vatten fördelar tänder eftersom det hjälper skölja bort både bakterier och matrester som bakterier förvandlas till plack. Kranvatten är bättre för tänderna än buteljerat eftersom den innehåller fluor, vilket förebygger karies.

Livsmedel för att undvika

Sötsaker, speciellt gummy godis och hårda karameller som sticker i dina tänder, är på toppen av varje tandläkare s lista över livsmedel för att undvika. Vanlig läsk ger en dubbel hit till tänderna, kombinera socker med syror.

Även livsmedel och drycker som är bra för dina tänder, som mjölk, innehåller socker. Oavsett vad du äter, är det viktigt att borsta och tandtråd efteråt - eller åtminstone att skölja munnen med vatten. Borsta två gånger om dagen med antingen en manuell eller elektrisk tandborste, och kom ihåg att besöka en tandläkare minst två gånger per år för kontroller.

Senast granskad: 18 augush 2008 | Senast uppdaterad: augusti 18, 2008
Detta avsnitt skapas och produceras uteslutande av redaktionen på google.com. © 2008 google.com, alla rättigheter reserverade.