Evb

De utmaningar att hantera invers psoriasis

Ta reda på hur terry di paolo klarar de smärtsamma, och ibland pinsamt, aspekter av hans tillstånd.

För Terry di Paolo, är psoriasis symptom management en daglig utmaning. "Med invers psoriasis, är svampinfektion mycket vanligt ", säger han. "Jag insåg att jag kämpade ena eller det andra." Och med den omvända psoriasis i hans ljumske inneburit stora utmaningar. "Det är handikappande för mig bara på grund av där det är", säger di Paolo. "Det är lite dold sjukdom."

Ibland hans psoriasis symptom kan göra enkla uppgifter, såsom promenader, svårt. "Jag var en löpare, men det finns tillfällen då jag inte kan nerför gatan", säger di Paolo. "Min pung och ljumskar kan täckas i röda knölar som är djupt kliande och smärtsamma. Huden är sprucken och blödande. "En annan utmaning är hur man ska berätta om ett allvarligt hälsotillstånd när du ser frisk.

Hemligheten att leva med invers psoriasis, säger di Paolo, är att vara din egen advokat. Han hittade en lyckad kombination av psoriasis läkemedel som arbetar för att hantera sin invers psoriasis, och han är personligen forska sätt att förhindra hans flare-ups. "Jag förväntar mig inte att det finns ett botemedel", säger di Paolo. "Om A och B inte fungerar, prova C. Skapa en verktygslåda av alternativ för dig själv är en bra idé."

En sak han vet säkert: Han måste ständigt återfukta hans hud. Han missade en dag och började få en flare. En annan gång, skar han sitt finger och huden runt utvecklade cut psoriasis under två månader.

För att hantera sin dagliga utmaningen att hålla sin invers psoriasis i schack, använder di Paolo en kombination av en over-the-counter anti-svamp och en hydrokortison kräm samt hudkräm för att hålla sin hud frisk. Han har också lärt sig att hantera dåliga nödraketer. "I värsta fall jag bara inte gå [på en promenad] eller jag kan använda vaselin," säger di Paolo. Del av di Paolo s psoriasis symptom management även inkluderar att ta kosttillskott. "Jag gör vitamin terapi: zink, B3, B12, C, selen och omega-3," säger di Paolo.

Och även om han inte kan vara så aktiv som han brukade vara, försöker han ändå att göra vad han kan när han inte är med facklor. "Att ha det precis där det är som gör det svårare att köra som jag brukade," säger di Paolo, "men jag gjorde nyligen en fem mil race."

Att hitta på nätet psoriasis support

Di Paolo har funnit att läsa om andra människor som har psoriasis är oerhört hjälpsamma. "Jag kände mig som om det var en känslomässig avlopp inte kunna berätta om min invers psoriasis", säger di Paolo. "Sen hittade jag den nationella psoriasis webbplatsen foundation webben och dess användbar information. Jag skulle inte ha vetat vad de ska göra eller hur man ska hantera mitt tillstånd. Jag kunde läsa om vad saker och ting hade fungerat. Och för första gången träffade jag människor som hade vad jag hade och visste vad jag gick igenom. "

Hitta andra med invers psoriasis har hjälpt di Paolo känner sig mindre isolerade. "Det är ensamt. Det känslomässigt bär på dig ", säger han. "The community har varit det enda som bröt igenom det."

Vad di paolo önskemål folk visste om invers psoriasis

Nästan överallt, de som lever med psoriasis säger att de önskar att allmänheten var mer utbildade om psoriasis. Invers psoriasis i synnerhet är ofta inte så självklart som andra former av psoriasis, vilket kan göra det svårare för människor att veta när någon har det. "Jag verkar friskare än de flesta och jag ser ung", säger di Paolo. "Men om jag har en dålig dag, det gör ont." Dessutom, säger han, "Människor behöver veta att psoriasis är inte mer smittsam än akne."

Läs mer i Everyday hälsa Psoriasis centrum.
Läs Howard Chang Psoriasis blogg.