Evb

Bukspottkörtelcancer och viktminskning: Vad vårdgivare kan göra för att hjälpa

Många människor med cancer i bukspottskörteln kamp för att behålla en hälsosam vikt. Här finns råd om hur vårdgivare kan hjälpa dem att vinna slaget.

Som förskott bukspottkörtelcancer, kommer många människor att förlora sin aptit och tappar för mycket i vikt. Men slåss sjukdomen kräver en stark och frisk kropp, betydande viktnedgång kan göra det svårare att bekämpa cancer i bukspottkörteln. Om du hjälper ett bukspottkörtelcancer patienten, är en viktig del i din roll för att få din älskade att äta en näringsrik kost och hålla sin vikt på en hälsosam nivå.

Pankreascancer: varför viktminskning?
"Det finns ett par anledningar till varför bukspottkörtelcancer patienter kan gå ner i vikt ofrivilligt under behandlingen. Tumörer kan släppa kemikalier som påverkar aptiten, och kemoterapi kan påverka smak, aptit och energi ", säger Michele Szafranski, MS, RD, Europeiska Cancerfondens Dietist på Call program. "För bukspottkörtelcancer är operation den vanligaste behandlingsalternativ, och att operationen i sig orsakar problem [med] smälta och absorbera näringsämnen, särskilt fett, koncentrerade kolhydrater, laktos eller mejeriprodukter."

Dessutom kan kemoterapi orsakar ofta illamående och kräkningar, vilket kan leda till betydande viktminskning över tiden. Stress och ångest kan också bidra till oavsiktlig viktminskning hos patienter med pankreascancer.

Begränsning viktminskning med pankreascancer
Det finns många sätt att en vårdgivare kan hjälpa sina älskade med pankreascancer hålla sin vikt på en hälsosam nivå.

  • Servera upp till sex små måltider om dagen. Vårdgivare bör uppmuntra cancerpatient att äta små, täta måltider under dagen, säger Szafranski. Dessa behöver inte vara en en hel balanserad måltid varje gång. "Vad du bör sträva efter är balans under loppet av dagen, inte balansera på vart och ett av dessa fem eller sex måltider," säger Szafranski.
  • Servera rätt sorts fibrer. Om din älskade lider av diarré som bidrar till viktminskning, justera den typ av fiber som de får. "Ibland med diarré vi berätta för folk att hålla sig borta från olösliga fibrer, skinn eller skal av livsmedel, som Apple skinn och stjälkar broccoli Fokus på lösliga fibrer -. Äppelmos, havregryn, bananer - som kan bromsa avföring ner några De är bra alternativ. för människor om de ska ha problem med att äta tillräckligt för att behålla sin vikt, "Szafranski förklarar.
  • Överväg vitamin / mineraltillskott. Szafranski rekommenderar också att eftersom pankreascancer patienter upplever svårigheter med fettupptag, bör vårdgivare fråga sin läkare om tillskott, speciellt vitaminerna A, D, E, K och B-12, och kalcium, om läkaren rekommenderar den. De bör också fråga sin läkare om de behöver ta pankreasenzymer, vilket kan hjälpa till i matsmältningen och absorption av föda.
  • Kontroll illamående med medicinering. Mediciner finns också tillgängliga för att förhindra eller kontrollera illamående och kräkningar i samband med kemoterapi, och som kan bidra till att öka aptiten och minska viktminskning. Om någon av dessa mediciner inte gör jobbet, fråga din läkare om att byta till en annan, det finns många typer tillgängliga.
  • Arbeta upp en aptit. Uppmuntra din älskade att få upp och flytta runt. Även lite motion kommer att göra dem en värld av goda och hjälpa till att göra dem hungriga. "Lätt träning innan en måltid kan bidra till att öka aptiten - bara en 5 - till 10-minuters promenad före en måltid," säger Szafranski.
  • Begränsa vätskor vid måltiderna. "Tillräckligt med vätska är viktigt, men vad kan hända är om du sätter dig ner till en måltid och dricka mycket, kan det ta över platsen för livsmedel. Om de kan sprida ut drycken intag och dricka mer av sina vätskor mellan måltiderna eller före och efter, kommer att ge dem mer utrymme för mat, "säger Szafranski.

Vårdgivare måste vara säker på att de övervakar sin älskades vikt, en hälsosam kroppsvikt är ett måste för att hålla tillräckligt med energi för att klara av sin cancer i bukspottkörteln och deras behandlingar. Uppmuntra din älskade att äta och få lite motion, och gör vad du kan för att göra måltiderna något de ser fram emot. Goda samtal och en välkomnande atmosfär är bra sätt att öka både aptiten och anden.