Evb

Att hantera effekterna kemoterapi biverkningar

Även komplikationer kan uppstå i kroppen under cancerbehandling, kan dessa tips hjälpa dig att hantera.

Kemoterapi (tar mediciner för att befria kroppen av cancerceller) är en viktig cancerbehandling för många människor med sjukdomen. Din läkare kan välja bland mer än 100 kemoterapi läkemedel mot din cancer, enligt den europeiska Cancer Society (ACS). Du kommer förmodligen att använda mer än ett av dessa läkemedel samtidigt.

Denna typ av cancerbehandling dödar cancerceller i hela kroppen - men det kan skada många friska vävnader i processen. De friska celler som oftast drabbas av cytostatika inkluderar de i benmärgen som gör blodceller, celler i dina hårsäckar, och celler i munnen och andra delar av matsmältningssystemet.

Inte alla har biverkningar, och i vissa människor som gör, de är milda. Vanligaste är illamående och kräkningar, anemi, trötthet, infektioner och munsår.

Cancerbehandling: Lär dig hantera kemoterapi biverkningar

Om du har cancer, kan kemoterapi hjälpa till att rädda eller förlänga ditt liv. Följande steg kan hjälpa dig att hantera effekterna kemoterapi biverkningar och göra ditt liv bättre under tiden:

Illamående och kräkningar. Om 70 till 80 procent av patienterna kemoterapi kommer att ha illamående och kräkningar. Vissa cytostatika är kända för att orsaka denna biverkan hårdare än andra. Cisplatin, till exempel, skulle orsaka dessa problem i så gott som alla om läkarna inte behandlar patienter för biverkningar.

Din läkare kan ge dig läkemedel för att minska illamående och kräkningar. Forskning har också funnit att elektroakupunktur (som använder nålar som stimuleras av en kontinuerlig elektrisk puls) kan hjälpa behandla dessa symtom. Fråga din läkare om hjälp att hitta en läkare som är utbildad att göra elektroakupunktur.

Dessutom, undvik fet eller starkt smaksatt mat om de gör du känner dig sjuk. Om matos stör dig, be någon annan laga mat och hålla sig borta från köket.

Anemi och trötthet. Cytostatika kan leda till att du har för få röda blodkroppar (anemi). Som ett resultat, får dina vävnader inte lika mycket syre, och du kan bli extremt trött (trötthet). Trötthet kan ha andra orsaker förutom kemoterapi hos personer med cancer - i själva verket upp till 96 procent av personer med cancer kommer att uppleva trötthet, speciellt under och strax efter cancerbehandling.

Din läkare kan behandla anemi med mediciner eller en blodtransfusion. Motion kan vara bra för att förbättra trötthet, om din läkare anser att det är OK. Även 15 minuter om dagen kan hjälpa till. Om du måste ta tupplurar under dagen, hålla dem korta. Takten själv och försöka att inte ta på alltför många ansvarsområden. Boka din energi för de viktigaste behoven, och se till att be andra om hjälp.

Infektioner. Din kemoterapi kan orsaka dig att producera färre vita blodkroppar, vilket lämnar dig på högre risk för infektioner. Ett viktigt sätt att hjälpa till att förhindra infektioner är att öva god hygien, enligt National Cancer Institute (NCI). För att undvika bakterier, både NCI och ACS rekommenderar att du tvättar händerna ofta, särskilt efter toalettbesök resor och innan du äter, och försöker hålla sig borta från stora folksamlingar. Du bör också undvika att bita eller plocka på dina naglar, och behandla din hud med lotion innan det blir torra och spruckna.

Tala om för din läkare omedelbart om du ser tecken på en infektion.

Munsår. Var noga med att borsta tänderna i 90 sekunder två gånger om dagen med en mjuk tandborste. Undvik alkohol, tobak, och kryddig och sura livsmedel. Skölj fyra gånger dagligen med en enkel munvatten som innehåller en kopp vatten, 1/4 tsk bakpulver och 1/8 tesked salt.

Om du tar en snabb infusion av 5-fluorouracil eller melfalan (Alkeran), kan du hjälpa till att förhindra mun problem genom att hålla is eller mycket kallt vatten i munnen i fem minuter innan behandlingen tills 30 minuter efteråt.

Cancerbehandling, och kemoterapi, i synnerhet, kan vara grov. Men några framförhållning - och veta vad man ska göra om dessa biverkningar inträffar - kan hjälpa till. Var noga med att tala med din läkare, tillsammans, kan du komma med en handlingsplan för eventuella effekter av behandling med kemoterapi.