Evb

Behandla pseudogikt

Hur din läkare behandlar din pseudogikt beror på om det är akut eller kronisk. Läs om vilka behandlingar som kan minska smärta och inflammation och hjälpa till med långsiktig sjukdomskontroll.

Liksom gikt, pseudogikt orsakas av bildandet av smärtsamma kristaller i lederna, oftast i de lägre extremeties. Men i gikt dessa kristaller är gjorda av urinsyra, medan i pseudogikt de är gjorda av kalciumpyrofosfat. Pseudogikt är också känd som kalciumpyrofosfat nedfall sjukdom (CPDD), och kan likna andra former av kronisk artrit, inklusive reumatoid artrit, när det handlar om många leder.

Även pseudogikt är i allmänhet inte lika destruktiv som gikt, kan obehandlad pseudogikt slutändan leda till svår gemensamma degeneration hos vissa personer. "Det enda sättet att se skillnad mellan gikt och pseudogikt", säger Calvin Brown, MD, professor i medicin i uppdelningen i reumatologi vid Northwestern University i Chicago, "är en utbildad läkare för att ta lite vätska ur leden ifråga och för att titta på det i mikroskop. "urinsyra kristaller och kalcium kristaller pyrophosphate ser annorlunda under ett mikroskop.

Att behandla en akut pseudogikt attack

Andrew Wong, MD, chef för reumatologi och programdirektör på UCLA Medical Center, säger att patienter som initialt behandlas med NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) såsom ibuprofen under en akut attack. "Om du känner att det kommer på, kan du starta NSAID direkt och faktiskt undvika attacken eftersom fogen inte sväller upp," förklarar Dr Wong.

NSAID kan irritera magslemhinnan, så de är inte rekommenderas för personer med magsår, och är oftast bara förskrivas med en annan medicin för att skydda magen. NSAID kan också ha vissa kardiovaskulära biverkningar och kan påverka dem med hjärtsvikt. Människor som har någon typ av reumatisk sjukdom bör se till att informera sin reumatolog.

Om en person har en pseudogikt attack i endast en led eller kan inte behandlas med NSAID, kan en lokal kortikosteroid injektion i leden användas för att direkt minska inflammationen.

Kortikosteroider är potenta anti-inflammatoriska medel. Långsiktiga effekter är högt blodtryck, hyperglykemi, och neuropsykiatriska problem, så de används oftast bara periodvis under korta perioder.

Behandla pseudogikt: långvarig läkemedelsbehandling

Eftersom forskarna har ännu att upptäcka orsaken till bildandet av kalciumpyrofosfat finns det inga förebyggande behandlingar för pseudogikt. "Det inte är relaterade till kosten i kroppen," säger Dr Brown. "Tyvärr vet vi inte var kalciumpyrofosfat kommer ifrån."

Dock är en terapi som kan bidra till att minska svårighetsgrad och minska frekvensen av pseudogikt drogen colchicin. Colchicin skadar inte magen som en NSAID, men kommer de flesta människor har vissa tillfälliga gastrointestinala biverkningar såsom illamående, kräkningar och diarré.

Även om det kan orsaka vissa magbesvär, Wong säger, "I pseudogikt, försöker vi uppmuntra colchicinen användning lite mer, trots biverkningar, eftersom vi är begränsade att de olika medicinering armatur som vi kan använda."

Behandla pseudogikt: andra långtidsbehandling

"Fysiskt trauma till det gemensamma eller till en annan del av kroppen, överanvändning, och även stress kan utlösa pseudogikt att blossa upp", säger Wong. "Så vi lära människor att lära sig att leva med sin sjukdom." Detta inkluderar att veta varningssignaler för en attack, med profylaktiska NSAID, är noga med att inte skada den drabbade leden, bibehålla en hälsosam kroppsvikt, och lära sig att hantera stress.

För dem för vilka pseudogikt fortskrider och orsakar ledskador, kan operation hjälpa till att reparera och ersätta skadade leder. Enligt Arthritis Foundation, kan operation städa bort skadade brosket, byt svårt skadade leder med konstgjorda, smälta fogen för att lindra smärta och missbildningar reparation.