Evb

Barretts esofagus och matstrupscancer

Förstå hur GERD kan leda till Barretts esofagus, och därefter, i vissa fall, till matstrupscancer.

Om du har en lång historia av halsbränna symptom, även kallad gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), du löper ökad risk för ett tillstånd som kallas Barretts esofagus, vilket i sin tur ställer du löper ökad risk för en typ av matstrupscancer kallas adenocarcinom. Den reflux av magsyra in i matstrupen skadar celler som kantar matstrupen, vilket kan leda till utveckling av cancerösa celler. Både Barretts esofagus och matstrupscancer är relativt ovanliga förhållanden, men om du har fått diagnosen Barretts esofagus är det viktigt att hålla koll på din hälsa, eftersom det kraftigt ökar risken för matstrupscancer.

Matstrupscancer och Barretts esofagus: hur de är relaterade

När magsyra fortsätter att komma i kontakt med slemhinnan i matstrupen, dessa syror skadar cellerna i fodret till den punkt där vävnaden ändras till det som kallas Barretts vävnad. När Barretts esofagus har inträffat och detta onormal vävnad har bildats, det finns inget sätt att göra det återgå till frisk vävnad. Det är anledningen till att få tidig behandling för GERD är så viktigt.

En av varje 10 personer med GERD kommer att utveckla Barretts esofagus. Men när Barretts esofagus har bildats, de celler i matstrupe är redan onormal och ansåg precancerous, och mer troligt att förvandlas till cancerceller. För en liten andel av européerna, det är vad som händer. Barretts esofagus är vanligast hos män, vita, och personer över 50 års ålder. Vem som helst kan få Barretts esofagus, men det är vanligare hos personer med dessa riskfaktorer, liksom i alla som upplever ihållande halsbränna eller som har haft GERD från tidig ålder.

Begränsa följderna av Barretts esofagus på din hälsa
Du kan inte bota Barretts esofagus, men du kan göra allt för att följa det och se till att det inte förvärras, för att minska risken för att det förvandlas till matstrupscancer. Genom att kontrollera den underliggande GERD som sannolikt orsakade Barretts esofagus, kan du bidra till att minska din risk för matstrupscancer. Såhär:

  • Diet. Diet är en av de viktigaste sätten att kontrollera GERD och Barretts esofagus, och att hjälpa till att förebygga matstrupscancer. Håll dig borta från livsmedel som tenderar att ge dig reflux, ofta koffein, choklad och tomat produkter kan leda till reflux, men det kan finnas andra som är specifika triggers för dig. Ät mycket frukt och grönsaker, och hålla sig till en låg fetthalt, kalorifattig diet som, enligt dina behov, hjälper dig gå ner i vikt eller behålla en hälsosam kroppsvikt. Undvika alkoholhaltiga drycker och rökning kan också hjälpa.
  • Medicinering. Det finns flera läkemedel som kan hjälpa syrahämningen magen och förhindra ytterligare reflux skador på matstrupen. Din läkare kommer att rekommendera en over-the-counter eller receptbelagda läkemedel som passar bäst för att lösa ditt individuella tillstånd sura uppstötningar.
  • Sent matvanor. Vad du gör efter att ha ätit kan hjälpa till att kontrollera syra som kommer i kontakt med matstrupen. Håll magen syror i deras ställe genom att sitta upprätt för ett par timmar efter att du äter och genom att bära löst sittande kläder för att minska trycket på magen.

Barretts esofagus: testning och behandling

Människor som har lidit en hel del skador på sin matstrupe och har precancerous eller cancerceller kan behöva operation för att reparera skadad vävnad. Barretts vävnad kan förstöras med hjälp av en laser teknik som kallas fotodynamisk terapi eller PDT. Ett ämne injiceras som gör cancerösa eller precancerösa celler mer mottagliga för ljus, då en laser används för att förstöra dessa celler. Det finns också andra typer av minimalt invasiva behandlingar som är tillgängliga på vissa specialiserade medicinska centra.

En enkel laparoskopisk kirurgi kan också göras för att erbjuda mer stöd till den matstrupssfinktern muskeln vid toppen av magen som förhindrar återflöde. Om det redan finns betydande skador på matstrupen med bildandet av precancerösa celler som kallas dysplasi, en kirurgisk procedur kan ta bort matstrupen och sträcka magsäcken upp att ersätta den.

En av de viktigaste delarna av att hantera Barretts esofagus är regelbunden övervakning och screening för någon utveckling mot matstrupscancer. Eftersom risken för matstrupscancer ökar med Barretts esofagus, människor med detta tillstånd är goda kandidater för regelbundna filmvisningar för matstrupscancer. Personer med Barretts esofagus bör genomgå en endoskopi med biopsier att kontrollera för matstrupscancer minst en gång var ett till tre år, eller så ofta som din läkare rekommenderar.

Även om du har fått diagnosen Barretts esofagus, är det viktigt att fortsätta att vidta åtgärder för att kontrollera sura uppstötningar och leva en hälsosam livsstil. Med god kontroll över din reflux skick och regelbunden övervakning för att kontrollera utvecklingen av matstrupscancer celler, kommer du att göra allt du kan för att hålla matstrupscancer från att utvecklas.