Evb

Den gerd - matstrupscancer anslutning

Läs om hur de två villkor är relaterade, och hur man kan minska risken för vardera.

Om du lider av smärtsamma och ihållande halsbränna symptom, kan du ha ett tillstånd som är allvarligare än enkla matsmältningsbesvär.

Gastroesofageal refluxsjukdom eller GERD, är ett vanligt tillstånd där det primära symtomet är ofta halsbränna. Men med GERD, syror i magen röra sig bakåt, i matstrupen och orsaka skador på de celler som kantar matstrupen. Matstrupen kan bli inflammerad och irriterad, vilket leder till bildandet av sår, som ökar risken att utveckla matstrupscancer.

Matstrupscancer och gerd: hur sjukdomarna är relaterade
Matstrupscancer tros vara kopplade till inflammation i matstrupen - man tror att de irriterade celler så småningom börjar mutera till cancerceller. Konstant exponering av esofagus foder till magsyra och galla kan också orsaka allvarliga skador och irritation. Detta kan leda till Barretts esofagus, ett tillstånd där matstrupen vävnad ändras som svar på konstant irritation och blir mer sannolikt att leda till matstrupscancer.

Även om du inte utvecklar Barretts esofagus grund av obehandlad GERD, din risk för en typ av matstrupscancer är, kallas adenocarcinom, ökat betydligt. Här är några fakta om halsbränna och GERD:

  • Tjugo procent av européerna lider av halsbränna minst två gånger i veckan eller 10 till 20 miljoner människor lider av GERD.
  • Tio till 15 procent av personer med GERD kommer att utveckla Barretts esofagus.
  • Trettio procent av esofagus cancer är relaterade till GERD.
  • GERD kan förekomma hos vuxna, barn och även spädbarn.
  • GERD kan fortfarande finnas i folk som inte har halsbränna. Andra symtom är hosta, astmaliknande symtom, och problem att svälja mat.

Minska risken för matstrupscancer

Med GERD betyder inte att du är avsedda att utveckla matstrupscancer. Men det kan tjäna som en varning om att du måste ta hand om din kropp och få GERD under kontroll för att förhindra Barretts esofagus och, eventuellt, matstrupscancer.

Styra GERD innebär mer än poppar antacida när du märker halsbränna symptom. Om du ofta får halsbränna, tala med din läkare för att se om du kan behöva särskilda behandlingar för GERD. Det finns ett antal sätt att behandla och hantera GERD för att minska risken att utveckla matstrupscancer. Detta kan inkludera:

  • Medicinering. Din läkare kommer att berätta för dig om du behöver recept-styrka eller over-the-counter (OTC) läkemedel för att kontrollera din GERD. Receptfria läkemedel som du kanske inte känner till inkluderar Tagamet HB (cimetidin), Pepcid AC (famotidin), och Zantac 75 (ranitidin). Dessa mediciner kan bidra till att begränsa mängden syra som produceras i magen och är vanligtvis tas före en måltid för att förhindra reflux. Prilosec är också ett vanligt läkemedel (både receptfria och receptbelagda) används för att behandla GERD genom att förhindra syror i magen från att produceras.
  • Kirurgi. Medan sällan behövs, är kirurgi ett alternativ för personer med GERD som inte kan hantera sin sjukdom med läkemedel eller om komplikationer uppstår. Kirurgi är oftast laparoskopisk (görs genom små snitt med hjälp av en upplyst räckvidd), och det ett antal olika typer av kirurgi som kan användas för att rätta till problemet. Allt arbete i grunden för att göra den nedre matstrupen sphincter starkare (muskeln som är tänkt att hålla magen syror ur matstrupen).
  • Viktminskning. Just övervikt kan leda till GERD, särskilt om du har extra pounds runt midjan. En bra viktminskning plan för att nå och bibehålla en hälsosam kroppsvikt kan vara en framgångsrik behandling för GERD.
  • Undvik livsmedel som orsakar reflux. Stora måltider som sträcker magen, liksom halsbränna som orsakar livsmedel såsom lök, tomater, citrusfrukter och juice, choklad och pepparmint, kan utlösa reflux. Cigarettrökning bör undvikas om du har GERD. Det är också bäst att undvika alkohol och koffein, och välja fettsnåla livsmedel val när det är möjligt.
  • Var uppmärksam på magen efter en måltid Om du lider av GERD, hoppa över snäva byxor och bälte:. Bär löst sittande kläder som inte tygla din midja, och låt tyngdkraften hjälp magsyra stanna där den hör hemma genom att vistas upprätt efter en måltid. Det innebär ingen ligger ner eller böjer över tills några timmar efter att du har ätit.

Nafsa GERD i sin linda

Din bästa metoden för att minska risken för matstrupscancer som en komplikation av GERD är att få din GERD under kontroll, och snabbt. Ju längre det fortsätter, desto mer skada det kan göra att din matstrupe - skador som kan leda till Barretts esofagus och även matstrupscancer. Så överväga GERD ditt tidigaste varningstecken för matstrupscancer och få den behandling du behöver idag.