Evb

Atypiska mol

Hudens celler som producerar pigment (melanocyter) ibland ihop gruppen för att bilda mullvadar. De flesta människor har minst 10 födelsemärken på deras kroppar.

Melanocyter kan bilda onormala mullvadar, även kallade atypiska födelsemärken eller dysplastiska nevi. Dessa födelsemärken är inte elakartad själva, men deras närvaro är en varning om en ärftlig benägenhet att utveckla melanom. Vissa människor har bara 1 eller 2 atypiska födelsemärken, vissa människor kan ha mer än 100. Tendensen att utveckla atypiska födelsemärken kan köras i familjer (ärvda anlag).

Tidiga tecken på melanom i atypiska mullvadar

Den ABCDE regel upptäckt innebär att titta på:

  • Asymmetri. Hälften matchar inte den andra halvan.
  • Border oegentligheter. Kanterna är trasigt, hack, eller suddiga.
  • Färg. Den pigmentering är inte enhetlig. Skuggar av solbränna, brunt och svart är närvarande. Streck i rött, vitt och blått lägg till fläckigt utseende. Förändringar i färg distributionen, särskilt spridningen av färgen från kanten av en mullvad i den omgivande huden, är också en indikator på tidig melanom.
  • Diameter. Storleken på mol är större än 1/4 tum (6 mm), eller ungefär lika stor som ett suddgummi. Någon tillväxt av en mullvad bör vara av intresse.
  • Evolution. Det är en förändring i storlek, form, symtom (såsom klåda eller ömhet), yta (speciellt blödning), eller färg på en mullvad.

Atypiska födelsemärken ses oftast på ryggen, men kan visas var som helst på kroppen, inklusive nedanför midjan, i hårbotten, eller på brösten eller skinkorna. De kan blekna in i omgivande hud och inkluderar en platt del som är i nivå med hudytan. De kan vara släta, lätt fjällande, eller har en grov, oregelbunden, "stenig" utseende.

Atypiska födelsemärken brukar inte presentera vid födseln utan utvecklar en tid senare.

Flera typer av atypiska födelsemärken är kända för att utveckla före melanom (melanom prekursorer). Atypiska födelsemärken är den vanligaste föregångare, men inte alla atypiska mullvadar utvecklas till melanom. Föregångare till melanom inkluderar:

  • Giant medfödda melanocytiskt naevus (jätte håriga nevus eller naevus plagg).
  • Små till medelstora medfödda melanocytiskt naevus.
  • Några kraftigt pigmenterade lesioner av membranet som kantar ögonlocken (bindhinnan).