Evb

Att ta hand om någon med AIDS

Färre dör av aids - men livslängden kan presentera nya utmaningar för vårdgivare.

Leva med Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) har blivit en mycket annan sak än den var under de första åren av epidemin. Långt fler människor nu lever många år med humant immunbristvirus (HIV) som orsakar aids, vilket innebär att färre vårdgivare måste hjälpa vänner och älskade hantera sjukdomen.

Patienter diagnostiserade mellan 1981 och 1992 hade bara en 44 procents chans att vara vid liv två år senare. År 1996 var 85 procent av individer som diagnostiseras med sjukdomen lever fortfarande efter två år. Människor går nu längre mellan den tid de smittas av hiv och den tid som de utvecklar den grupp av symtom och infektioner som det orsakar, kända som AIDS. De är också lever längre på grund av medicinering kallas högaktiv antiretroviral terapi (HAART), som blev standard på vården under 1996.

Nya utmaningar för vårdgivare som lever med hiv
Som ett resultat av många människor med hiv lever tillräckligt länge för att utveckla andra livshotande sjukdomar, säger Mimi Rivard, ANP, MSN, palliativ vård samordnare vid St Vincent Medical Center i Bridgeport, Connecticut, som har erfarenhet av slutet av -life frågor aids. Dessa sjukdomar innefattar hepatit C, hjärtsjukdomar och cancer.

Vårdgivare kan behöva hjälpa den sjuke med andra nya utmaningar. Världen inte ger så mycket uppmärksamhet i dessa dagar att människor dör i aids eftersom dödsfallen är mer ovanligt, säger Rivard. Så sympati kan vara svårare att hitta, och unga läkare under utbildning kan vara mindre bekant med de komplikationer som kommer från slutstadiet AIDS.

Att ta hand om någon med ett livshotande, kronisk sjukdom kan vara stressande. Vårdgivare måste lära medicinsk-och sjukvård-relaterade färdigheter. De måste hjälpa patienten med komplicerade medicinering scheman. Och de kan oroa sig för att de också kommer att fånga sjukdomen.

Tips för att ta hand om någon med hiv eller aids
Här är några praktiska åtgärder vårdgivare kan vidta för att hålla sig friska och även minska deras omvårdnad belastning.

  • Se till läkare arbeta tillsammans. Om du vårdar någon med hiv eller aids som har ett annat hälsotillstånd, såsom hjärtsjukdomar, se till att läkaren för nyare problemet arbetar med en smittsam-sjukdom läkare som kan fokusera på hiv / aids, föreslår Rivard. Om patienten också har psykiska hälsa eller drogmissbruk frågor, är det en bra idé att ta hjälp av en psykisk hälsa leverantör. "Du måste lägga alla händer på däck", säger hon.
  • Skydda dig själv. Trots vad du kanske tror, ​​"Aids är inte en lätt sjukdom att få" om du är en vårdgivare, förklarar Rivard, eftersom det kräver att komma i kontakt med blod eller andra kroppsvätskor. För att förhindra denna typ av exponering, använd skyddshandskar när du kan vara i kontakt med sådana vätskor. Spill av kroppsvätskor bör rengöras med en lösning av blekmedel och vatten.
  • Lär dig mer om sjukdomen. Det amerikanska Department of Health och Human Services rekommenderar att du försöker att lära sig lite mer om sjukdomen eller omvårdnad varje vecka. Detta kommer att hjälpa dig att bättre hantera de utmaningar du ställs inför.
  • Föra en dagbok. Det kan vara till hjälp för att spåra patientens symtom och andra förändringar som de kan uppleva i en journal för att diskutera vid läkarbesök.
  • Få massor av stöd. En mängd olika program i ditt område kanske kan ge stöd. Detta kan vara allt från socialt stöd för patienten och hjälpa till med transporter från en AIDS serviceorganisation, till omvårdnad från ett hem hälsa byrå.
  • Betrakta ett hospice. Hospice program kan ge vård för patienter med AIDS i slutet av sitt liv, säger Rivard. Men dessa är avsedda för människor som förväntas leva kortare tid än sex månader.

Att vara förberedd är nyckeln till omvårdnad. Att veta vad man ska göra och inse att det finns hjälp kan förbättra vården av patienten och ta mycket av trycket från vårdgivaren.