Evb

Att känslan av klimakteriet blödning

Blödning oegentligheter under klimakteriet är inte ovanliga. Här är vad du ska titta efter och hur man ska klara.

Under övergångsfasen av klimakteriet - tiden innan du officiellt har nått klimakteriet - det är inte onormalt att uppleva förändringar i menstruation som kan vara obehagligt och ibland oroväckande.
8 hygienregler för en frisk vagina


Dessa menstruationscykeln svängningar är oftast till följd av sjunkande hormonnivåer som uppstår hos alla kvinnor när de blir äldre. Som ett resultat, en del kvinnor hoppa perioder för en månad eller mer, kan andra uppleva en tyngre eller en lättare flöde, och andra kan ha en längre eller kortare tid mellan perioder. I själva verket kommer endast 10 procent av kvinnorna sluta ha sina perioder för gott utan att uppleva några oegentligheter i sina cykler först. Medan perimenopausala blödning på grund av förändrade hormonnivåer är normala, är det fortfarande viktigt att utesluta allvarligare orsaker, och även att veta vad som kan hjälpa dig att hantera situationen på bästa sätt.

Postmenopausala blödningar: när du ser din läkare

Enligt JoAnn Manson, MD, MPH, PhD, en endokrinolog och professor i kvinnors hälsa vid Harvard Medical School, bör du se din läkare "om du märker förlängning av cykeln själv -. Tiden mellan menstruationerna Om det förlänger från fyra veckor mellan perioderna till fem eller sex veckor, då det är helt normalt när du går igenom övergången. Men om du börjar att ha blödningar varannan vecka eller i mitten av din cykel, kanske du vill diskutera det med din läkare, eftersom det är mindre vanligt. Och om du har kraftigare blödningar, eller blödning som varar mycket längre än din vanliga menstruation, bör du gå och se din läkare också. "

Läkaren bör då kunna berätta för dig om du upplever normala förändringar i samband med klimakteriet, eller om det är något som inte är relaterade, som en godartad tillväxt som kallas ett myom, en polyp i livmodern, eller kanske något mer allvarligt som cancer. Blödning kan också orsakas av vissa mediciner, sköldkörtelproblem, andra kroniska sjukdomstillstånd, infektion eller ett potentiellt precancerösa tillstånd som kallas endometriehyperplasi.

Om det finns någon fråga, kommer din läkare att beställa tester för att fastställa orsaken till oregelbundna blödningar. Beroende på dina symtom, kan dessa inkluderar ett ultraljud, en sonohysterography [ett vaginalt ultraljud biträdd av koksaltlösning vätska], en hysteroskopi [visuell inspektion av cervikalkanalen], D & C [dilatation och skrapning, ett kirurgiskt ingrepp som tar bort innehållet i livmodern ], eller en endometrial biopsi.

Sätt att hantera klimakteriebesvär blödning

När det är fastställt att din pågående blödning är relaterade till klimakteriet och inte till ett mer allvarligt tillstånd, det finns ett antal alternativ som du och läkaren kan överväga att hjälpa till att stabilisera situationen. Dessa inkluderar:

Låg-dos-piller: P-piller kan användas för att reglera din cykel, och de har den extra fördelen av att kontrollera andra perimenopausala symptom som värmevallningar och nattliga svettningar. "Men," Dr Manson varnar, "det måste vara en låg dos p-piller, och kan inte tas av en kvinna som har flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom - som högt blodtryck eller diabetes -. Eller som röker"

Gestagen: En version av progesteron, det hormon som gör att livmoderslemhinnan att kasta av varje månad, kan gestagen vara till hjälp för kvinnor som upplever intermittent blödning och som inte har ägglossning. Normalt gestagen föreskrivs i 10 eller 14 dagar, säger Manson. "Då kommer det att dras tillbaka, vilket kommer att eliminera överskottet celler som kantar livmodern. Även om det kan öka blödning, kommer det göra det mer regelbundet."

Övervakning dina symtom: Hålla reda på din klimakteriet blödning med din läkare kan hjälpa till att avgöra när - eller om - det är bäst att börja behandlingen. Många kvinnor kan klara av klimakteriet blödning utan hormon ingripande. Det är bra att hålla din läkare i slingan, men eftersom du kan behöva ta järntillskott om anemi blir ett problem som en följd av en ökad blödningsbenägenhet.


Hur man känner igen tecken på klimakteriet


Förbättra din hälsa: Det är alltid en bra idé och kommer att bidra till att göra övergången till klimakteriet och klimakteriet lättare. Många läkare rekommenderar att när du skriver in klimakteriet, är det en bra tid att göra en särskild ansträngning för att leva ett mer hälsosamt liv genom att:

  • Motion
  • Att sluta röka
  • Minska mängden alkohol du dricker
  • Att få till en hälsosam vikt och vistas där
  • Med ett multivitaminpreparat
  • Att se dina kalciumnivåer är tillräcklig