Evb

Att hjälpa en äldre person med depression

Det första steget i att hjälpa en äldre person som har symtom på eventuell depression är att få rätt diagnos.

Irriterad, trött, vresiga, glömsk. Om något av dessa adjektiv gäller en äldre vän eller släkting, överväga en annan term: deprimerad.

Enligt vissa beräkningar upplever minst 1 av 10 äldre vuxna depression, och graden av depression ökar när deras oberoende minskar. Den högsta förekomsten av depression bland äldre sker på sjukhus och vårdhem.


Äldre vuxna kan möta flera hinder i att få hjälp med depression, inklusive:

  • Svårt att få en korrekt diagnos
  • Problem uppfyller behandling eller mottagande terapi

Depression går vanligtvis okända bland äldre och är ofta fel diagnos. Medan många människor tror att självmord är främst ett problem hos ungdomar, är det faktiskt vanligare hos äldre, särskilt hos äldre, vita män. Tråkigt nog, 70 procent av äldre människor som dödar sig se sin läkare inom en månad före självmordet, vilket tyder på att vissa möjligheter att identifiera depression missas.

Är min älskade deprimerad?

Fastställande av huruvida eller inte din gamla älskade en är deprimerad kan vara tufft för er båda. Många människor har svårt att identifiera tecken på depression i deras släktingar.

"Jag har många anhörigvårdare som jag sett i det förflutna som sa:" Jag visste inte att min mamma, pappa eller make var deprimerad - Jag trodde att de höll på att ornery eller lata, pessimistisk, irriterad, vad som helst, " "konstaterar terapeuten Maria P. Aranda, PhD, LCSW, docent vid University of Southern California School of Social Work and Leonard Davis School of gerontologi i Los Angeles. Det är inte förrän senare att familjemedlemmar förverkliga sina äldre anhöriga är faktiskt deprimerad, tillägger Aranda.

Få hjälp med depression är en utmaning för många äldre vuxna och deras anhöriga. Aranda påpekar att många äldre har ett stigma mot att söka psykisk hälsa hjälp, så det kan vara svårt för vårdgivare att övertyga dem att få screenas och diagnosen för depression. Aranda rekommenderar:

  • Sätt dig i deras skor. Tänk på vad som händer i din äldre släkting liv som kan leda till depression. Äldre vuxna står inför en hel del förändringar såsom döden av nära och kära, flyttar till nya platser, och depression-framkallande hälsoproblem såsom hjärtinfarkt och stroke.
  • Fråga en betrodd vuxen att prata med din älskade om att få hjälp med depression. Välj en släkting som är lugn och har förmågan att lyssna och presentera information klart.
  • Lägga en del av sina fysiska besvär i sammanhanget. "Personer med depression lider," påpekar Aranda. Ibland inser att deras oförklarlig huvudvärk, aptitlöshet, magbesvär, eller sömnproblem kan vara relaterat till ett behandlingsbart tillstånd som depression är en lättnad, säger hon.
  • Få en utvärdering innan de lämnar akut vård Om en äldre släkting ligger på sjukhus efter en hjärtattack, stroke, skada eller annat hälsotillstånd, är detta ett perfekt tillfälle att be om en depression utvärdering -. Och börjar depression behandling före utsläpp har faktiskt visats förbättra hälsoresultat.

Behandling hinder för äldre deprimerade människor

Även efter en korrekt diagnos, kan få hjälp med depression vara svårt. "Många äldre vuxna inte får den nivå av depression vård eller behandling som anses vara evidensbaserad, som omvandlas till vård av god kvalitet," säger Aranda.

Hinder för vård vid depression hos äldre inkluderar:

  • Kostnad för medicinering. Många äldre vuxna har att välja mellan vilka mediciner de har råd, och många väljer att låta antidepressiva glida.
  • Kostnad för terapi. Ersättningen för psykisk hälsovård för äldre vuxna som behöver hjälp med depression är mindre än idealisk, konstaterar Aranda, vilket betyder äldre vuxna kan möta problem att hitta psykisk hälsa leverantörer eller betala för vård.
  • Medicinering efterlevs. Hålla upp med alla mediciner äldre vuxna behöver ta kan vara utmanande, och vårdgivare kan behöva hjälpa till att utforma ett system för att påminna dem om att ta sin medicin.

Till sist, kör Aranda påpekar att depression i familjer. Vårdgivare kan också vara deprimerad, så det är viktigt att ta hand om dig själv även när du söker hjälp med depression för din gamla älskade en.