Evb

Att hitta tidiga tecken på hudcancer

Visst, hudcancer symptom visar ofta upp på ditt ansikte och ben, men dessa födelsemärken kan också visas mellan tårna. Lär dig att upptäcka de tidigaste varningssignaler.

Du tar väl hand om din hud - du tvättar den regelbundet, återfuktar, och kanske använda solskyddskräm på en regelbunden basis. Men du måste också ta sig tid att kolla din hud efter tecken på hudcancer. Utvärdera din hud för vissa kontrollampa tecken hudcancer är ett viktigt steg för att skydda den långsiktiga hälsan hos din hud.

Vad är tidig hudcancer symptom?
Liksom alla typer av cancer, är det bäst att hitta hudcancer så tidigt som möjligt. Symtomen kan variera beroende på typ av hudcancer i fråga. Men om du märker något av följande hudcancer tecken, bör du boka en tid med din läkare:

  • Vaxartad utseende, upphöjning - särskilt i ansiktet eller halsen
  • Hårda, röda knölar på ansikte, hals, armar och händer
  • Ihållande, fjällande fläck på huden lugnas inte av lotion
  • Mole att förändringar i storlek eller börjar blöda
  • Mole med en oregelbunden kant

Hudcancer kan hittas nästan var som helst på kroppen, men är oftast fläckig på solexponerade ytor - hårbotten, nacke, ansikte, läppar, öron, armar, händer och ben. Det kan också dyka upp på konstiga ställen, som i mellan tårna, under dina naglar, och även runt ditt könsorgan. Vissa typer av hudcancer kan också förekomma i munnen eller på dina ögonlock. Vissa hudcancer tecken kan uppträda plötsligt medan andra kan utvecklas långsammare.

Hudcancer kan påverka vilken typ av hudton - inte bara ljushyade - och människor i alla ras eller kön.

Se skyltar hudcancer? kontakta din läkare
"Några tidiga tecken på att hudcancer kan vara närvarande innefattar en mullvad som blir mörkare eller ljusare eller har olika färger i det", säger Sumayah Jamal, MD, PhD, biträdande professor i dermatologi och mikrobiologi vid New York University School of Medicine. Andra tidiga tecken är ett sår som inte läker eller en bit hud som fortsätter att flaga, "oavsett vad du gör."

För att känna igen en misstänkt mullvad, lär din mullvad alfabetet. Dr Jamal säger några tecken på de Abcdes bör föranleda ett samtal med din läkare.
  • A står för asymmetri. Om en mullvad är asymmetrisk, kontakta din läkare.
  • B står för gränsen. Om gränsen inte är jämn, söka utvärdering.
  • C står för färg. Om en mullvad är mer än en färg (du kanske märker röda, vita eller blå områden inom en svart eller brun mol), är det dags att ringa din läkare.
  • D står för diametern. Om diametern är större än 6 mm (storleken på ett radergummi på en penna), konsultera utvärdering.
  • E står för evolutionen. En mullvad som har utvecklats, eller ändras i storlek eller utseende, är en bestämd orsak till oro.

Hudcancer tecken på ovanliga ställen
Om en plats som uppfyller ett av ABCDs dyker upp i en ovanlig plats, bör du ändå vara berörda. Trots att hudcancer är oftast i särskilda platser, betyder det inte att det inte kan dyka upp någonstans oväntat.

"Hudcancer kan visas var som helst på huden", säger Jamal. "Hudcancer är kopplade till solexponering är mer benägna att synas på områden som är kroniskt eller intermittent exponeras för solen."

Att få ett läkarbesök
Hudläkare möten kan vara svårt att haffa - för kosmetiska besök, kan du behöva vänta veckor eller månader för att komma in genom dörren. Men om du ser något misstänkt på huden, ringa en hudläkare eller din husläkare genast och förklara din situation.

"Jag rekommenderar att mina patienter kommer in för en årlig hudcancer screening. Vi skickar en varning till patienter en månad innan de förfaller till en hudcancer screening för att ringa och boka tid. Vi har också reservera utnämningen slots vardagliga för nödsituationer", säger Jamal.

För hudcancer, de tumregler är: Kontrollera din hud ofta, och om du hittar något ovanligt, se till att ha din läkare kolla upp det.