Evb

Att hantera en älskad Parkinsons diagnos

Du har plötsligt hittat dig själv i rollen att ta hand om någon med Parkinsons sjukdom. Lär dig vad du kan, hjälpa när du kan, och kom ihåg att tendera till dina egna behov.

Ta reda på din älskade har Parkinsons sjukdom kan orsaka en störtflod av känslor, vilket gör att du känner dig stel, desorienterad, och fragmenterad. Det kan ta tid att komma till rätta med det faktum att din partner, vän eller familjemedlem kommer att bli mer och mer av kontakten med sin egen kropp och mindre och mindre möjlighet att styra sina egna rörelser.

Som en Parkinsons sjukdom vårdgivare, måste du förbereda dig för den tid då din älskade kommer verkligen behöver fysisk hjälp. Du måste också kunna ge känslomässigt stöd till en person som har lärt sig att hon har en kronisk och progressiv sjukdom. Vägen framåt kan se överväldigande, men du kan göra det om du kommer ihåg att ta hand om dig själv och din älskade.

Parkinsons diagnos: identifiera din älskades behov

En Parkinsons diagnos kan splittra den emotionella välbefinnande av en nydiagnostiserad patient. Folk går ofta in i någon form av förnekelse efter att höra att de har Parkinsons sjukdom. Andra känslomässiga reaktioner kan inkludera rädsla, sorg, ilska och depression.

Som medhjälpare, måste du ge en stabil källa till stöd för din älskade. Och trots hur motsägelsefullt det låter, det betyder att du måste ta särskild hand om dig själv nu också.

Det är ofta lätt när vårdar någon annan att sätta dina behov åt sidan till förmån för din älskade en, men som kan leda till att du bränna ut och att inte kunna tillhandahålla långtidsvård.

Parkinsons diagnos: konstruktiva råd

Vissa saker du kan göra för att hålla dig frisk samtidigt ta hand om någon med Parkinsons sjukdom inkluderar:

  • Att skriva ner dina tankar. Eftersom Parkinsons sjukdom är en sjukdom av förlust, många av dina känslor och tankar kommer att kretsa kring förlust. Överväga att hålla en journal för att stimulera ditt sinne och hjälper dig att tänka på kreativa sätt att bevara livskvaliteten för både dig och din älskade.
  • Utbilda dig själv. Ju mer du vet om sjukdomen, desto säkrare kommer du att känna om att ge hjälp.
  • Att hitta någon som du kan prata med. Precis som du lyssnar på din älskade sina känslor och bekymmer, du behöver någon att lyssna på er. Hitta en vän eller familjemedlem som du kan tala öppet. Om det finns ingen tillgänglig, titta in gå en stödgrupp eller söka psykoterapi.
  • Att gå vidare med ditt liv. Sluta inte träffa vänner eller delta i hobbies eller grupper i stället för din vårdgivare ansvar. Att göra det kommer att ställa dig upp för att känna sig förbittrade i det långa loppet. Behåll ditt schema så normalt som möjligt. Hålla utanför kontakter och intressen kommer att hjälpa dig att känna pigg och full av energi när du återvänder till din älskade.

Parkinsons diagnos: vårdgivare stöd

Stödgrupper är viktigt för många vårdgivare. De ger en plats att dela känslor och funderingar, och också ett sätt att lära sig mer om hur man bäst hand om en person med Parkinsons sjukdom. För att hitta en stödgrupp i ditt område, kan du kolla med:

Att upprätthålla en viss kontroll, finna avsättning för dina känslor och intressen, och lära sig mer om denna sjukdom kan hjälpa dig inför din nya roll som vårdgivare med tillförsikt och hopp.