Evb

Att hantera din älskades hjärntumör

Att veta vad man ska förvänta sig av en hjärntumör kan hjälpa dig att bli en bättre vårdgivare.

En hjärntumör innebär många utmaningar för en person som slåss sjukdomen. Men vårdgivare lider också. När en nära anhörig diagnostiseras med en allvarlig sjukdom, som en hjärntumör, måste vårdgivare förbli starkt och stödjande, även om de kan känna att de är sönder inuti. Att veta vad som väntar från din älskade en hjärntumör är ett sätt att ligga steget före kurvan. Offset din rädsla om vad som kan hända med din älskade genom att utrusta dig med kunskap.

Hjärntumör: känslomässiga reaktioner

Förnekelse, ilska, bitterhet och depression är alla normala känslor att uppleva när diagnostiserad med en livshotande sjukdom. Normalt kan patienter uppleva dem alla innan de fullt ut acceptera deras tillstånd. Vårdgivare också uppleva dessa känslor. Men, någon gång, måste du acceptera situationen så att du kan vara där för din älskade.

"Det är svårt att ta hand om patienter med kroniska sjukdomar, och det är naturligt att känna att det är en börda", förklarar Charles Goodstein, MD, klinisk professor i psykiatri vid New York University School of Medicine. Ofta vill vårdgivare inte erkänna att livet har blivit svårare, men Goodstein säger detta är faktiskt en del av läkningsprocessen.

Hjärntumör: den fysiska vägtull

Eftersom hjärnan inte kontrollerar bara en sak, kommer de fysiska problem som härrör från tumören beror på dess plats. Den hjärntumör kan förstöra vävnad, hindrar viktig vätskeflöde i hjärnan, trycker mot normal vävnad, och mer.

Som ett resultat, kan din älskade promenader försämras, eller att han eller hon kan ha problem med tarm och blåskontroll. Krampanfall, huvudvärk, illamående och trötthet är också vanliga problem som är förknippade med en hjärntumör och dess behandlingar.

Och eftersom vi har att göra med hjärnan, kommer kognitiva problem uppstår också. Din älskade kan glömma, har svårt att tala, och uppleva känslomässiga förändringar.

Det är inte allt. De kan göra udda saker. Till exempel började en patient fragmentering viktiga dokument. Detta var troligen på grund av att tumören påverkar den del av hjärnan som ansvarar för anledning. Denna typ av biverkan kan behandlas genom kognitiv rehabilitering terapi, vilket kommer att lära patienten hur man ska tänka, resonera och komma ihåg mer tydligare.

Att hantera en hjärntumör: kunskap är makt

Alla som har gått igenom en kris kan bekräfta att det är den "inte veta" som kan göra dig galen. Lugna dina rädslor om vad som kan hända med din älskade genom att lära sig allt du kan. Fråga läkare frågor, forskning bra källor på Internet, och läs på om behandlingsalternativ, kognitiva utvecklingsfrågor, symtomlindring och dagliga justeringar som behövs för att leva med en hjärntumör.

"Jag först vände sig till familj och vänner, men de förstod inte de unika utmaningar som vi står inför, så jag började leta upp pediatrisk-specifika webbplatser på Internet som skulle kunna bidra till att uppfylla våra behov," säger Kristen Kojeszewski, i Bartonsville, Pa., vars dotter Madeline diagnostiserades med en hjärntumör vid 3 års ålder.

Eftersom sjukdomen förändras, så kommer behoven av din älskade. Det är därför viktigt att hänga med din utbildning och vara redo för vad som kan ligga framför oss. Detta kommer att göra det lättare när din älskade har nya eller försämrade symtom som glömska eller minnesförlust eller en förändring i personlighet eller livsåskådning.

Erkänner sena effekter, vilka är biverkningar som dyker upp fem eller fler år efter diagnos och behandling, är ett annat sätt att förbereda sig för det oväntade.

Hjärntumör: ta hand om dig själv

Att veta vad som väntar från din älskades sjukdom är viktigt. Men för att vara en bra vårdgivare, måste du ta hand om dig själv också. Ät en hälsosam kost, motion och vila så mycket du kan. Du kan inte hjälpa din älskade om du blir sjuk.

Om du har problem med att hantera din älskades sjukdom och de bördor har ställs på dig som vårdgivare, överväga att gå med i en grupp vårdgivare stöd. Prata med andra människor som går igenom samma sak kan vara till stor hjälp. Inte bara kommer det att ge försäkringar om att du inte är ensam, men du kan också få tips om hur man hanterar vissa situationer från människor som har varit där. Fråga din älskades läkare att rekommendera en stödgrupp, eller ring någon av de många cancer organisationer för att hitta en grupp i ditt område.

Se också till att du tar dig tid för dig själv. Om du har problem med att koppla av, prova på yoga och meditation, och unna dig en avstressande massage då och då.

Framför allt, var inte rädd att be om hjälp. Kojeszewski sade hon först vägrade hjälp från andra, men sedan bestämde sig för att acceptera erbjudanden, inklusive låter vänner föra över en middag eller titta på hennes yngre barn.

I slutändan, desto mer har du möjlighet att förutse och förbereda, desto bättre dina chanser till att hantera alla situationer som kommer i din väg.