Evb

Hjärntumör: 10 frågor att ställa din läkare

Om du har blivit diagnostiserad med en hjärna eller ryggmärg tumör, ställa rätt frågor är viktigt. Kom till din förberedda utnämningen.

Om du har diagnostiserats med en hjärntumör eller ryggmärgen tumör, du troligtvis har en hel del frågor och funderingar om din behandling och prognos. Lita inte på minnet ensamt att ta dig igenom de första läkarbesök. Istället gör en lista med frågor i förväg och ta med dem till dina möten.

Ta en vän eller familjemedlem med dig kommer också att hjälpa. Och be din läkare om broschyrer och andra publikationer för att ta hem.

Hjärntumör: 10 viktiga frågor att ställa din läkare

  1. Vilken typ av tumör har jag? Att veta exakt vilken typ av tumör har du guider alla andra steg i din resa. Ta reda på om du har en primär eller metastaserad ryggmärg tumör eller hjärntumör. Primär betyder att tumören är belägen på den plats som det första utvecklas och är inte ett resultat av cancer som har spridit sig från en annan del av kroppen, metastaserande innebär att cancern har spridit sig till hjärnan eller ryggmärgen från en annan del av kroppen. Det är också viktigt att ta reda på graden av din tumör. I allmänhet, ju högre siffra, desto mer aggressiv cancern.
  2. Vad är min prognos? Din läkare kanske inte kan ge definitivt svar på denna fråga så tidigt, men han eller hon borde kunna ge en allmän uppfattning om din långsiktiga utsikterna bygger på tidigare erfarenheter med andra patienter.
  3. Vilka är mina behandlingsalternativ? Din behandling avgörs av flera faktorer, varav de viktigaste är vilken typ och placering av tumören och din allmänna hälsa. Standard behandlingar inkluderar kirurgi, strålning och kemoterapi.
  4. Hur komplex kommer min behandling vara? Din läkare kan rekommendera en enda typ av behandling, eller en kombination baserat på din ryggmärgen eller hjärntumör. Om du behöver kemoterapi, fråga om du blir inlagd på sjukhus eller om det kan göras på ett polikliniskt. Diskutera din familj stöd och förutsättningar arbeta för att hjälpa din läkare att göra de bästa besluten för dig.
  5. Vilken typ av behandling skulle du välja om du hade min typ av tumör? Din läkare har daglig erfarenhet av hjärntumörer. Fråga vad han eller hon skulle göra i ditt fall.
  6. Vilka är biverkningarna av behandlingarna? Biverkningar varierar från behandling till behandling och person till person. Din läkare kan tala om för dig vilka biverkningar man kan förvänta utifrån din behandlingsplan och hur man hanterar dem.
  7. Ska jag få ett andra utlåtande angående min tumör? Ja. "Det är aldrig något fel med att få en second opinion", säger Paul Graham Fisher, MD, docent i neurologi och pediatrik och chef för neuro-onkologi vid Packards barnsjukhus i Palo Alto, Calif "Om din läkare objekt, det är nog ett gott tecken på att du borde. "
  8. Kan jag få behandlas i min hemstad eller måste jag hitta en specialitet sjukhus? Plats och försäkringskrav kan sätta begränsningar på din vård, men ställer denna fråga kommer att hjälpa dig att avgöra kvaliteten på vården och upplevelsen av dem som kommer att ge den ta hand om dig. Om du inte är bekväm med kvaliteten på vård du kommer att få i din hemstad, fråga din läkare om vilka alternativ du har för att få behandlas på ett sjukhus som specialiserat sig på ryggmärgen eller hjärntumör behandling.
  9. Kunde jag ha förhindrat detta? Dr Fisher säger att det är viktigt att ställa denna fråga eftersom så många människor känner sig skyldig, särskilt föräldrar med barn som har diagnostiserats med en hjärntumör. "Jag går ut ur mitt sätt att se till att patienterna vet att det inte är deras fel, att ingenting där ute länkar hjärntumörer till någonting starkt genetiskt eller något de har gjort", säger han.
  10. Kan jag gå vidare med mitt liv? Fråga din läkare hur din diagnos och behandling kommer att påverka din vardag.

Om du, efter din tid, du tänker på något annat du vill veta, tveka inte att kontakta din läkare. Du och de som stöder att du har all rätt att få fullständig information om din diagnos och vad som ligger framför.