Evb

Att få en diagnos höftproblem

Läkare utför en mängd olika tester och prov för att fastställa orsakerna till höftproblem.

För att ge rätt behandling måste läkaren först avgöra orsaken till din höft smärta. Din läkare kommer att ta en detaljerad anamnes och utföra en fysisk undersökning. Om orsaken till smärtan är fortfarande osäker, kan ytterligare tester behövas.

Hip smärta diagnos: din sjukdomshistoria

Det första steget mot diagnosen är att diskutera din medicinska och sjukdomshistoria med din läkare, säger Thomas Parker Vail, MD, professor och ordförande i ortopedisk kirurgi vid University of California, San Francisco School of Medicine.

Målet är att förstå hip smärta. Var beredd att diskutera:

  • Oavsett om en skada eller olycka hände innan smärtan började
  • När hip smärta uppstår och var den är placerad i höfterna, rygg eller ben
  • Oavsett om smärtan förvärras av aktivitet
  • Oavsett om smärtan hindrar dig från att gå eller göra andra typiska dagliga aktiviteter
  • Vilka faktorer gör det värre
  • Vad som fungerar för att lindra smärtan
  • Om du känner smärta i andra leder eller platser på kroppen
  • En beskrivning av smärta (till exempel: molande värk, skarp stickande smärta, brännande känsla, eller snabbt knäppa känsla)

Din läkare kan visa dig en smärta skala och ber dig att ange graden av din höftproblem. "Dessa typer av frågor kan hjälpa läkarna att börja skilja mellan de olika källorna av smärta," säger Dr Vail, och tillade att smärtan kan bero på problem med din höft, rygg, äggstockar, eller ens ett bråck. Din läkare kommer också att vilja veta om andra hygienkrav som du kan ha, såsom osteoporos, och vilka mediciner, kosttillskott eller naturläkemedel behandlingar du tar.

Under fysisk undersökning, kommer läkaren måste också bestämma rörelseomfång i höften. Du kan bli ombedd att röra på benen på ett visst sätt eller gå att visa när och var smärtan uppkommer. Din läkare kan också granska din ryggrad, ljumske, och knäledsartros, eftersom höftproblem kan hänskjutas från dessa platser.

Hip smärta diagnos: blodprover

Din läkare kan beställa blodtester för att ta reda på om din allmänna hälsa och att ytterligare utvärdera orsaken till din höft smärta. En förhöjd vita blodkroppar och en förhöjd ESR (även känd som en sed ränta eller sänkningsreaktion) skulle höja misstanke om en infektion i höften. Blodprov för reumatiska sjukdomar eller multipelt myelom kan också utföras - dessa sjukdomar kan ibland vara orsaken till oförklarliga höftproblem.

Hip smärta diagnos: röntgen och MRI

"Ibland diagnosen är klar - om det är ett bråck, du vet att det är ett bråck. Det kan resultera i en remiss till en allmän kirurg, "säger Vail. Om anamnes och fysisk undersökning inte har gett svar, eller om testet föreslår något muskuloskeletala, kan din läkare ordinera en X-ray. Detta kommer att hjälpa honom att avgöra om det finns några problem, såsom försämring, med strukturen på din höft.

Om en X-ray ser normalt ut, då en MR kan göras. En MR kommer att ge mer detaljerad information om ytor och brosk som du inte kan se bra på en X-ray. "Du bestämmer vilken information du kan få fram med god säkerhet med en fysisk undersökning, släta X-ray, och fysisk imaging studier," Förklarar Vail.

Det kan ta lite tid för att fastställa orsaken till din höft smärta. Men när en diagnos ställs, kommer du och din läkare ska kunna arbeta tillsammans för att få dig på vägen till återhämtning.