Evb

Återställa din inre klocka för bättre sömn

De flesta av oss är födda tenderar att vara lärkor eller nattugglor. Men, som ansluter sig till en strikt sömn schema och söka professionell hjälp vid behov kan hjälpa till att anpassa din sovande gånger om arbete eller andra faktorer diktera en förändring.

Vi vill tro att vi kontrollerar våra kroppar, att välja när man ska somna och när du vaknar. Men forskning visar att vi har fått det om bakfoten.

Till exempel är det mer än personliga preferenser om du är en nattuggla som är vaken i småtimmarna eller en morgon person som fjädrar ur sängen i crack i gryningen. Det visar sig dessa vanor är hårt fast i dina gener.

Behöver du ändra din sömn schema? Med rätt vägledning, du kanske kunna.

Fastställande vår sömn schema

De flesta av oss uppfyller samhällets förväntningar genom att forma vår sömn schema att matcha skolan och arbetsplatsen start-och sluttider. Men ta det forma bort, och många människors inre klockor kan köras på olika tidpunkter.

"Många biologiska och psykologiska funktioner följer en nära 24-timmars mönster som kallas" dygnsrytm, "med termen härstammar från latinets" circa "[om] och" dia "[dag]," säger Rochelle Zozula, PhD, samordnare på Capital Health Center for Sleep Medicine i Hamilton, NJ

Dessa dygnsrytmen påverkar allt från vår kroppstemperatur cykel och sömn och vakenhet rytmer till utsöndringen av vissa hormoner som melatonin och kortisol. De svarar också på signaler i omgivningen, såsom ljus och mörker och kan påverkas när vi åldras.

Din sömn schema: Lark eller nattuggla?

Forskare har upptäckt att om de lämnas till dina egna enheter, fungerar din inre klocka på en 25-timmars cykel i stället för en 24-timmars en. Men tack vare externa stimuli såsom solljus, följer vi i allmänhet en 24-timmars sömn schema.

Många människor har en naturlig tendens att stiga upp tidigare på morgonen eller stanna upp senare på natten helt enkelt på grund av deras genetik. Men, ibland kan vissa interna klocka gener orsakar sanna dygnsrytm störningar som resulterar i extrema lärkor eller ugglor natt, beroende på sjukdom.

Advanced Sleep Phase Disorder (ASPD) drabbar ungefär 1 procent av de vuxna - en större andel pensionärer - och resulterar i dessa människor går till sängs tidigare och vakna tidigare än vad som normalt anses vara normalt. Till exempel kan personer med ASPD somna 18:00 till 09:00 och vaknar upp någonstans från 01:00 till 05:00 Under tiden de sover, får de i allmänhet god kvalitet shut-eye.

Fördröjd Sleep Phase Syndrome (DSPS) är mycket vanligare, med så många som 15 procent av tonåringar och vuxna enligt uppgift har det. Motsatsen till Advanced Sleep Phase Disorder, de med DSPS gå till sängs tidigt på morgonen, från 01:00 till 04:00, och vaknar senare, är till 11 sträcker sig från klockan 8 Även om dessa extrema nattugglor fortfarande sova gott, är de på risk för sömnbrist, om de måste tvinga sina kroppar för att vakna upp innan de är redo att för att tillgodose skolans och arbetsscheman.

Återställa din inre klocka

Medan våra kroppar är fastprogrammerade att längta efter vissa sömn och tider vakna, det finns hjälp för de extrema lärkor och ugglor natt. Personer med Advanced Sleep Phase Disorder som vill flytta sin inre klocka bör arbeta med en läkare eller sömn specialist. Bara tvinga dig att stanna i sängen längre eller ta sömn mediciner är inte sannolikt att arbeta och kan orsaka andra sömnproblem. En läkare kommer ofta rekommendera polysomnography (annars känd som en över natten sömn studie) och kan arbeta framåt läggdags och tider vakna med små tidssteg och kanske starkt ljus som efterliknar solljus.

Behandling för Fördröjd sova fas syndrom också i allmänhet innebär att arbeta med en läkare eller sömn specialist som ofta minskar långsamt läggdags tills önskad timme nås. När detta inträffar, måste en strikt rutin av sömn och vakna tider bibehållas som ännu en natt kan kasta bort den interna klockan. Starkt ljus exponering i ottan och undvikande av ljus eller utomhus ljus på kvällen kan också användas.

Det kräver tid och tålamod, tillsammans med rätt medicinsk övervakning, men det är möjligt att få din kropp klocka mer i synk med resten av världen, om det behövs.