Evb

Ät rätt för att hjälpa till att förebygga tjocktarmscancer

Din hälsa kan mycket väl bero på vad du äter. Läs den senaste info om att hjälpa till att förebygga tjocktarmscancer med rätt kost.

Vi har alla hört att kosten kan spela en roll i att sänka risken för att utveckla vissa typer av cancer, såsom coloncancer. Men, med alla nyhetsrapporter om vad som är bra och vad är dåligt, undrar du kanske vad den verkliga historien är.

Durado Brooks, MD, MPH, regissör, ​​prostata-och kolorektal cancer vid European Cancer Society säger: "Vad vi vet är att det finns vissa livsmedel som ökar risken för kolorektal cancer, och dessa livsmedel är rött kött och charkvaror." Dessa innehåller nötkött, fläsk och lamm, samt kallskuret och varmkorv.

Tjocktarmscancer: bra mat, dålig mat

Det finns uppenbara fettrik mat som du bör göra utan, men att bestämma vad som är bäst för dig är en balansgång. Du bör ta allt du konsumerar i beaktande.


Spåra dina måltider med min kaloriräknare mer på hälsosam kost.


  • Skär ner på rött kött. När du hör nyheter om rött kött, kanske du tror att du behöver svära bort det helt. Dr Brooks förklarar, "Vi vill inte föreslå att folk automatiskt eliminera kött från kosten, men vi föreslår att de begränsar sin köttkonsumtion avsevärt." För att starta, undvika snabbmat och charkuteriprodukter, inklusive skinka, bacon och korv.
  • Välj livsmedel som är bra för dig. Frukt och grönsaker är alltid nämns som en källa till god näring. Det är inte annorlunda när det gäller att minska din risk tjocktarmscancer. "En kost som är rik på frukt och grönsaker rekommenderas", säger Brooks. Ny forskning pekar på folat, en av de B-vitaminer, som har en roll i koloncancerförhindrande, få det i gröna bladgrönsaker, citrusfrukter och berikade spannmål. Fiber, å andra sidan, är fortfarande ett föremål för debatt. "Det finns fortfarande en hel del debatt runt hela fibern frågan - huruvida kost rik på fibrer har en positiv eller tom negativ effekt på kolorektal cancer risk," Brooks anteckningar.
  • Bromsa alkohol och hetsätande. Enligt den europeiska Cancer Society, tillsammans med den typiska västerländska kosten (mycket fett, låg i frukt och grönsaker), alkohol och övervikt både öka kolon cancerrisk.

Fettsnål kost är särskilt viktigt för personer som har polyper och utväxter längs tjocktarmen foder, som sedan kan utvecklas till cancer. Studier har visat att personer med polyper som äter fettsnål kost har färre fall av tjocktarmscancer.

Koloncancerförhindrande: hoppa över färdigmat

Vi kanske tror att det enda sättet att äta och köra är genom att plocka bearbetade, färdigförpackade, och snabbmat. Men det är bara inte sant. Att äta en hälsosam kost behöver inte ta längre än en resa till din favorit drive-through. Det finns några enkla sätt att lära sig att införliva hälsosam kost i din dagliga kost.


Nyfiken koloncancerförhindrande? ta reda på om rensningen är rätt för dig.


  • Gör hälsosam mat snabbt. Gör en lista och preplan dina måltider. Med listor, vet du vad du behöver och du ska vara säker på att ha de rätta ingredienserna till hands. Det finns också livsmedelsbutiker medhjälpare, såsom friska versioner av pastasåser, frysta grönsaker och färsk färdigmat som gjorts på plats, att hjälpa till att snabba upp matlagningen.
  • Gör hälsosam mat prisvärd. Köpa färska grönsaker och frukt i säsong går en lång väg mot att hjälpa hålla din budget i schack. Om du har utrymme, frysa några av grönsaker för senare användning. Istället för att köpa söta kakor och godis, konserverade och frysta frukter, såsom bär, kan vara välsmakande. Kött kan vara dyr, men kokta bönor och linser kan göra en god måltid på en mycket lägre kostnad.

Även om det kanske inte finns en specifik tjocktarmscancer diet, kan det hjälpa bara att äta en hälsosammare kost och försöka minska eventuella risker som du kan ha. Äta bra också hjälper till att förhindra fetma, en känd risk för tjocktarmscancer.