Evb

Alternativa terapier i myelom behandling

Yoga, akupunktur och reiki kan hjälpa dina myelom symtom.

Ooi-Thye Chong, RN, är inte en typisk sjuksköterska, och den vård hon ger patienter som en del av multipelt myelom behandling inte alltid använda typiska metoder. Chong är chef för omfattande terapier programmet på St Vincents Comprehensive Cancer Center i New York. Hon utför även akupunktur och har utbildning i kinesisk medicin. Ett mål av behandlingarna i hennes program är att ta itu med myelom symptom som standard omsorg inte kan lösa, säger hon. Dessa inkluderar smärta, ångest och sömnsvårigheter.

Västerländsk medicin inte tenderar att sätta en prioritet på att hantera den kropp-själ-anslutning, förklarar hon, men det är ett viktigt fokus för många av de komplementära behandlingsmetoder hon ger. Centret erbjuder ett antal av dessa behandlingar tillsammans med standardbehandling. Här är tre som du kan hitta var som en del av din myelom behandling: yoga, akupunktur, och Reiki.

Restorative yoga kan hjälpa behandla myelom symtom
Den typ av yoga som Chong ibland rekommenderar som en del av patientens myelom behandling innebär inte extrem böjning och kraftig svettning. Personer med multipelt myelom kan ha ben som är försvagade av sin sjukdom och lätt bryts. Som ett resultat, är den typ av yoga träning som är mest populära bland allmänheten ofta inte det rätta valet för dem med myelom.

"Om du går till en yoga-grupp för allmänheten, jag tror du be om problem," Chong säger. Istället föreslår hon en mild, stärkande form av yoga som fokuserar på andning och meditation. En nyligen genomförd studie fann att cancerpatienter i en 10-veckors program i Iyengar yoga hade bättre humör och livskvalitet. Deltagarna i studien rapporterade specifikt förbättringar i nivåer av trötthet, smärta och ångest. Innan du börjar ett yoga program, se till att tala med din läkare först, särskilt om dina myelom symtom påverkar dina ben. Om du gör delta i en yoga klass, är det också viktigt att hitta en instruktör som kan arbeta med dina speciella behov.

Akupunktur som en del av din myelom behandling
Chong genomför ibland akupunktur för att lindra patienternas myelom symptom, som inkluderar muskelvärk och sömnsvårigheter.

Enligt traditionell kinesisk teori, akupunktur innebär placering av tunna nålar på specifika punkter på kroppen för att balansera krafter yin och yang. I traditionell kinesisk medicin, uppstår sjukdomen när yin och yang blir obalanserad. Denna obalans är tänkt att förändra flödet av qi (även kallad ki eller chi), vilket är en typ av energi. I mer västerländska termer, säger Chong Akupunktur hjälper till att återställa jämvikten till de delar av nervsystemet som främjar upphetsning och avkoppling. En översyn av alternativa medicinska behandlingar under 2006 fann akupunktur för att vara bland de mer lovande komplementära behandlingar för att minska cancersmärta.

Reiki kan förbättra det allmänna välbefinnandet
Under Reiki, leverantörer Rör lätt på patienten i syfte att främja flödet av helande ki genom patientens kropp. Kinesiska forskare har granskat tidigare studier om Reiki och andra typer av "touch-terapier" och fann att även om var och en av dessa behandlingar kan ge blygsam smärtlindring, tenderar Reiki att ge mer uttalad lättnad. Chong säger att de bedömer patienters smärta och ångest före och efter myelom behandling, och även se betydande resultat från Reiki.