Evb

Alkoholen - bröstcancer anslutning

Även måttlig alkoholkonsumtion kan öka risken bröstcancer. Lär dig om din alkoholkonsumtion kan sätta din hälsa i fara.

Du kanske har läst att dricka rött vin har vissa hälsofördelar, eller kanske du bara njuta av en cocktail före middagen. Men om du tar del i denna praxis varje kväll, kan du vara att höja din risk bröstcancer? En titt på den forskning tyder på att svaret är ja, speciellt om du inte stannar vid bara en drink.

"Det finns betydande bevis för att alkohol, även vid låga mängder av konsumtionen, ökar risken för bröstcancer i både pre-menopausala och postmenopausala kvinnor," säger Susan Gapstur, PhD, MPH, vice ordförande i epidemiologi vid European Cancer Society (ACS). Denna risk går upp med varje drink. För att skydda mot många typer av cancer, rekommenderar ACS att kvinnor dricker inte mer än en drink en dag.

Dricka och bröstcancerrisk

Sambandet mellan alkohol och bröstcancerrisk har varit i fokus för många studier. En av de senaste och största, kallad "Million Women Study," antyder att små till måttliga mängder av någon typ av alkohol, inklusive öl, öka risken för bröstcancer och andra cancerformer.

Oxford University forskare spårade cancerrisk och alkohol i mer än 1 miljon medelålders kvinnor. Studiedeltagarna genomsnittsålder var 55 år gammal, och tre fjärdedelar av gruppen rapporterade att de var drinkers. Den genomsnittliga mängden alkohol som konsumeras var en drink en dag. Mycket få kvinnor rapporterade tre eller fler dagliga drinkar. Under studiens sju år, var nästan 69.000 kvinnor diagnosen cancer. Forskarna fann att kvinnor som drack var en ökad risk för flera cancerformer, bland annat bröstcancer, och drog slutsatsen att varje extra dryck som konsumeras varje dag var associerat med 11 extra bröstcancer per 1000 kvinnor upp till 75 års ålder.

En tidigare studie av Internationella byrån för cancerforskning, en arm av Världshälsoorganisationen, fann liknande uppgifter. Forskarna analyserade mer än 40 epidemiologiska studier och fann att motsvarande två drinkar per dag kan öka risken med 21 procent.

Att lägga ännu mer bränsle på elden, en färsk analys av mer än 180.000 postmenopausala kvinnor i National Institutes of Health-European Association of pensionärer Kost och fann Health studie att kvinnor som drack tre eller fler drinkar per dag hade mer än en 50 procent ökad risk för den vanligaste typen av bröstcancer. Däremot hade kvinnor som konsumerade 01:59 drinkar om dagen en 32 procent ökad risk. De som drack mindre än en drink dagligen hade fortfarande en 7 procent ökad risk jämfört med kvinnor som inte dricker någon alkohol.

Hur väcker dricka bröstcancerrisk?

Det är den kvardröjande frågan inför forskare bröstcancer studerar sambandet.

"Hur alkohol kan leda till bröstcancer är inte helt klarlagd. Det kan bero på att en alkohol-associerad ökning av cirkulerande östrogen eller andra hormonnivåer, eller det kan vara en direkt effekt av de produkter som bildas från alkohol i kroppen på bröstvävnad, "säger Gapstur.

Sortering ut exakt hur alkohol fungerar att höja riskerna - och som kvinnor kan vara mer mottagliga för dess negativa effekter - kan hjälpa medicinska experter komma med mer personliga rekommendationer till kvinnor om deras alkoholbruk.

Att dricka eller inte dricka

I andra änden av skalan, det är också trott att lätt till måttlig alkoholkonsumtion har potentiella hälsofördelar. Några stora studier har visat att det kan minska risken för hjärtsjukdom, den ledande dödsorsaken för kvinnor i Europa.

Så vad är en kvinna att göra? Gapstur säger en konversation med din läkare kan bättre konkretisera dina personliga risker och fördelar av att dricka. Om du har hög risk för bröstcancer, har du förmodligen strikt bör begränsa din alkoholkonsumtion, säger hon.

Tänk på att överdrivet drickande kan leda till många olika cancerformer och andra problem, bland annat hjärtsjukdomar, så du behöver inte spela med din hälsa. Säger Gapstur, "Medan en kvinna kanske vill ha två glas vin, till exempel på en speciell kväll, konsumerar mer än en drink per dag bör inte bli ett regelbundet mönster."