Evb

Vad du kan göra om mobilstrålning

Tills forskarna kan definitivt säga att cellen strålning gör eller orsakar inte cancer, det finns ingen anledning att kasta din smartphone i papperskorgen. Men ta försiktighetsåtgärder kan skydda dig mot eventuella risker.

I vilket fall som helst, både Jandial och Gittleman säger att du ska visa all forskning i ämnet försiktigt. De noterar också att det inte kan skada att vidta åtgärder för att minimera exponeringen för strålning. Vilket inte är att säga att du ska överge din telefon eller att du ska leva i ständig rädsla för att använda det. Mobiltelefoner är en viktig del av det moderna livet: En färsk undersökning av mer än 500 personer i USA funnit att många användare hellre ge upp sex, motion, koffein, och även tandborstar än att inte ha sina telefoner för en vecka. Det är orealistiskt - och onödigt - att försöka eliminera din användning mobiltelefon helt. Men det finns åtgärder du kan vidta för att göra din nuvarande användning säkrare.

Enkla sätt att minska din cell risk telefon cancer

"Folk kommer inte att gå utan teknik," Gittleman säger. "Vi kommer inte att gå bakåt. Men för att gå framåt, måste vi vara proaktiva om att skydda oss själva. "

Här, 10 tips från Gittleman och Jandial att minimera exponeringen för strålning från din mobiltelefon:

 • Begränsa frekvensen och längden på samtalen. Håll telefonen ringer så kort som möjligt. Om konversationen börjar dra på, hänga upp och ringa tillbaka från en fast telefon.
 • Har du inte en fast telefon? få en Om du vet att du kommer att ha en hel del timmar långa heart-to-hjärtan med din mamma eller din bästa vän, använd en fast telefon -. helst en som inte är sladdlös. Gittleman säger att det finns en del forskning som tyder på trådlösa telefoner kan avge ännu mer strålning än mobiltelefoner. "Det nästan är som att ha en mini tower mobiltelefon i ditt hem," förklarar hon. "En studie visade att trådlösa telefoner orsakade hjärtfrekvens och arytmi att öka."
 • Inte chatta i bilar, tåg eller hissar. Telefonen måste arbeta mycket hårdare för att få signal ut genom metallen, så det avger starkare elektromagnetisk strålning, förklarar Gittleman. Dessutom, om du använder din telefon i en metallbehållare, de frekvensvågor den avger har ingenstans att gå och istället studsar fram och tillbaka i utrymmet omkring dig, exponera dig mer än vanligt strålning.

  Going vid höga varvtal (t ex i ett tåg) också automatiskt ökar kraften i signalen för att maximera telefonens försök att ansluta till ett nytt relä antenner, förklarar Gittleman. Mer kraft är lika med mer utstrålning.

 • Använd bara telefonen när du har en full signal. När du har dålig mottagning, har din telefon för att arbeta hårdare för att ansluta, vilket ökar styrkan hos den elektromagnetiska strålning som den avger. Försök inte att ringa när dina barer är låga, och om signalen går dåligt mid-samtal, hänga upp och försök igen senare.
 • Använd ett headset eller handsfree. Gittleman föreslår att man använder ett headset luftrör, vilket är mindre ledande i radiofrekvens än vanliga trådbundna headset och håller telefonen längre bort från huvudet.
 • Hämta text kunniga. Ta en cue från dina barn. "Yngre människor tenderar att text mer, vilket är en god vana," Dr Jandial säger. Textning kräver mindre batteri och mindre signalstyrka för att ansluta, så telefonen inte avger så mycket strålning som när du pratar. Plus, är all strålning som släpps längre bort från din hjärna.
 • Håll telefonen borta från ditt huvud. Att sätta en telefon till örat är "nästan som att använda en mini mikrovågsugn på din hjärna," Gittleman säger. När det är möjligt, hålla telefonen minst 6 till 7 inches från din skalle - även när den är på men inte används. (Inte sova med den bredvid kudden om du använder det som en väckarklocka.)
 • Håller batteriet laddat. Låg batterispänning gör det svårt för din telefon för att hitta en signal, så är du sannolikt har dålig mottagning och utsättas för mer strålning.
 • Byta sida regelbundet under samtalet. Sprid ut din exponering för någon strålning genom omväxlande vilken sida av huvudet är närmast din telefon. Detta bidrar till att säkerställa att ingen del av din hjärna blir en ovanligt hög dos.