Evb

Tala igen efter en stroke

Talterapi kan hjälpa en person som har haft en stroke återhämta sig mycket, om inte alla, av vad som gått förlorat.

När du kämpar för att tala efter en stroke, kan du oroa dig att du aldrig kommer att kunna kommunicera effektivt igen. Men genom att inkludera tal och språk terapi som en del av din stroke återhämtning, kommer du ställa kommunikation mål och även hitta nya sätt att få din punkt över.

Verktyg för att övervinna dina tal utmaningar kan omfatta:

  • Arbeta med en utbildad logoped
  • Använda anteckningsböcker eller bilder för att kommunicera medan du relearn tal
  • Använda datorprogram för att öva bygga meningar
  • Öva önskade "verkliga världen" färdigheter, såsom att umgås, beställning av menyer, eller skicka e-post
  • Att delta i pågående community-baserad stroke återhämtning

Anpassa din post-stroke planen tal rehab

Dina personliga mål, styrkor och svagheter kommer att forma ditt tal rehabilitering, säger Janet Brown, MA, chef för hälso-och sjukvård i tal-språk patologi vid Europeiska Speech-Language-Hearing Association i Rockville, Md

"Terapi för någon som har haft en stroke är ett samarbete med en skicklig tal språk terapeut och patient och familj", säger Brown. Till exempel kan två personer testa med samma tal-språk underskott, men om man är en hängiven läsare och andra hand vill återfå sin förmåga att prata med sina vänner, kommer deras tal rehabiliteringsprogram vara annorlunda.

Brown betonar att tal återhämtningen kan ta tid - år, i vissa fall - och interventioner är progressiv, börjar med ersättning strategier för att göra folk förstod.

"Låt oss säga att de har en hel del svårigheter att uttrycka sig. Du kanske vill kompensera genom att ge dem skriftlig information, som en bärbar dator som har en hel del gemensamt skrivna fraser eller bilder ", säger Brown. Denna metod kan hjälpa till att lindra en del av den emotionella stress, depression och känsla av isolering som åtföljer tal problem.

Förutom att använda strategier som t.ex. bärbara datorer för att kommunicera samtidigt gå igenom tal rehabilitering, kan vissa stroke behöver "bearbetning proteser" - datorprogram som tillåter dem att visuellt interagera med språket så att de kan få praktik bildar komplicerade meningar. Efter en kort period av träning, kan stroke använda dessa program hemma för att förbättra deras tal.

Livslångt strokebehandlingen

Brown påpekar att förståelsen av stroke återhämtningen förändras, och med den inställning till tal rehabilitering.

"Tanken nu är att återhämtningen från stroke är livslång, så länge en individ fortsätter att jobba på kommunikationsfärdigheter," säger hon. Medan medicinsk utrustning kanske inte kan ge livslånga program tal rehabilitering, många samhällen har organisationer för stroke som hjälper dem att öva tal i verkliga världen, som att äta ute eller använda e-post. Att återfå dessa vardagliga funktionerna också går en lång väg mot att hjälpa strokedrabbade känner sig mer normal, säger Brown.

Återställa tal: en stroke överlevande berättelse

I början av oktober 2003, väckte Tom Harper i Slidell, La, upp och känna sig bra, gick igenom hans morgonrutin, och fann att när hans fru av 52 år hälsade på honom, kunde han inte få fram ett ord. På sjukhuset Harper fick veta att han hade upplevt "det perfekta exemplet på en TIA," en transitorisk ischemisk attack eller mini-stroke som indikerar en hög framtida risk för stroke.

Hans stroke återhämtningsplanen ingår besöka en logoped för tre månader.

"De skulle börja med polysyllables liknande beteende, valentines, division - sånt, tre stavelser, sedan fyra och fem stavelser, makaroner, gynnsamma, temperatur," Harper minns. Han minns också utmanas att läsa upp stycken av ökande komplexitet och även att utföra andra språk-färdigheter arbetsuppgifter, som att hitta enskilda bokstäver i en text att öva brev erkännande.

"Vi fortsatte att arbeta så tills jag skulle kunna läsa ett stycke och orden blev svårare, men det var fantastiskt. Några av de mindre orden var mer problem än de fyra eller fem stavelser ibland, "minns Harper.

Sex år senare, är hans tal nästan perfekt och Harper, 73, är tillbaka för att leva ett aktivt liv som en ivrig ping pong-spelare, fyrkantiga dansare och amatör schack konkurrent.

Med tid och ansträngning, kan du också snart vara tillbaka på toppen av ditt spel.