Evb

Psoriasis frågor och svar

Denna oroande hudåkomma kan påverka olika delar av kroppen. Ta en närmare titt på psoriasis och lära sig att bättre hantera symtomen.

Psoriasis är en kronisk (långvarig) hudsjukdom av skalning och inflammation som påverkar mer än 3 procent av Europas befolkning, eller mer än 5 miljoner vuxna. Trots att sjukdomen förekommer i alla åldersgrupper, drabbar det främst vuxna. Det verkar ungefär lika för män och kvinnor.

Psoriasis uppstår när hudcellerna snabbt stiga från sitt ursprung under ytan av huden och stapla upp på ytan innan de har en chans att mogna. Vanligtvis denna rörelse (även kallad omsättning) tar ungefär en månad, men vid psoriasis kan det i bara några dagar.

I sin typiska form psoriasis resulterar i fläckar av tjock, röd (inflammerad) hud täckt med silverglänsande fjäll. Dessa fläckar, som ibland kallas plack, kliar brukar eller känner öm. De inträffar oftast på armbågar, knän, andra delar av benen, hårbotten, rygg, ansikte, handflator och fotsulor, men de kan uppstå på huden någonstans på kroppen. Sjukdomen kan också påverka fingernaglar, tånaglar och mjukdelar i könsorganen, och inne i munnen. Även om det är inte ovanligt att huden runt drabbade lederna att knäcka, cirka 30 procent av de med psoriasis erfarenhet ledinflammation som producerar symptom på artrit. Detta tillstånd kallas psoriasisartrit.

Hur påverkar psoriasis livskvaliteten?

Personer med psoriasis kan uppleva betydande fysiskt obehag och vissa funktionshinder. Klåda och smärta kan störa grundläggande funktioner, såsom egenvård, promenader och sömn. Plack på händer och fötter kan hindra individer från att arbeta på vissa yrken, spela vissa sporter, och ta hand om familjemedlemmar eller ett hem. Frekvensen av sjukvård är dyrt och kan störa en anställning eller skola schema. Personer med måttlig till svår psoriasis kan känna sig självmedveten om sitt utseende och har en dålig självbild som härrör från rädsla för offentlig avvisande och psykosexuella problem. Psykologisk stress kan leda till betydande depression och social isolering.

Vad orsakar psoriasis?

Psoriasis är en hudsjukdom som drivs av immunsystemet, speciellt involverar en typ av vita blodkroppar som kallas T-cell. Normalt T-celler hjälper till att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. I fallet med psoriasis, är T-celler omsättas i handling av misstag och blivit så aktiva att de utlösa andra immunsvar, som leder till inflammation och till snabb omsättning av hudceller.

I många fall finns det en familjehistoria av psoriasis. Forskare har studerat ett stort antal familjer som drabbats av psoriasis och identifierade gener kopplade till sjukdomen. Gener styr varje kroppslig funktion och bestämma ärftliga egenskaper överförs från förälder till barn.

Personer med psoriasis kan märka att det finns tillfällen när deras hud förvärras, så kallade skov, då förbättras. Förhållanden som kan orsaka nödraketer inkluderar infektioner, stress och förändringar i klimatet som torkar huden. Dessutom kan vissa mediciner, inklusive betablockerare, som föreskrivs för högt blodtryck, och litium utlösa ett utbrott eller förvärra sjukdomen.

Hur psoriasis diagnosen?

Ibland kan läkarna har svårt att diagnostisera psoriasis, eftersom det ofta ser ut som andra hudsjukdomar. Det kan vara nödvändigt att bekräfta en diagnos genom att undersöka ett litet hudprov under ett mikroskop.

Det finns flera former av psoriasis. Några av dessa inkluderar:

  • Plackpsoriasis. Hudskador är röda vid basen och täckt av silverglänsande fjäll.
  • Guttat psoriasis. Små, droppformade skador visas på bålen, armar och ben, och hårbotten. Guttat psoriasis utlöses oftast av övre luftvägsinfektioner (t.ex. en halsont som orsakas av streptokocker bakterier).
  • Pustulös psoriasis. Blåsor av icke smittsamma pus visas på huden. Attacker av pustulös psoriasis kan utlösas av läkemedel, infektioner, stress eller exponering för vissa kemikalier.
  • Invers psoriasis. Slät, röda fläckar förekommer i veck i huden nära könsorganen, under brösten, eller i armhålorna. Symtomen kan förvärras av friktion och svettning.
  • Erytrodermisk psoriasis. Utbredd rodnad och fjällning av huden kan vara en reaktion på svår solbränna eller att ta kortikosteroider (kortison) eller andra läkemedel. Det kan också orsakas av en långvarig period av ökad aktivitet av psoriasis som är dåligt kontrollerad.

Ett annat tillstånd där människor kan uppleva psoriasis är psoriasisartrit. Detta är en form av artrit som producerar ledinflammation vanligt i artrit och de lesioner är vanliga i psoriasis. Den ledinflammation och de hudskador behöver inte nödvändigtvis inträffa samtidigt.

Hur psoriasis behandlas?

Läkare behandlar vanligtvis psoriasis i steg baserat på sjukdomens svårighetsgrad, storleken på de inblandade områden, typ av psoriasis, och patientens svar på inledande behandlingar. Detta kallas ibland "1-2-3" metoden. I steg 1 är läkemedel appliceras på huden (topisk behandling). Steg 2 använder ljusbehandlingar (ljusterapi). Steg 3 innebär att man tar läkemedel genom munnen eller injektion som behandlar hela immunsystemet (kallas systemisk terapi).

Med tiden kan drabbade huden bli resistenta mot behandling, speciellt när topikala kortikosteroider används. Dessutom kan en behandling som fungerar mycket bra i en person har liten effekt på en annan. Således, läkare använder ofta en trial-and-error för att hitta en behandling som fungerar, och de kan byta behandlingar med jämna mellanrum (t.ex. var 12 till 24 månader), om en behandling inte fungerar eller om biverkningar uppstår.