Evb

Njurcancer: omvårdnad under semestern

Caregiving under semesterperioden är särskilt stressigt. Följ dessa steg för att minimera stressen för dig och din älskade.

Medan julen är en chans att njuta av tid med familj och vänner, det kan också orsaka ytterligare stress och ångest för de som vårdar en närstående med njurcancer. Men genom att planera framåt och ber om hjälp, kan alla njuta av julen - inklusive dig.

Njurcancer: få igenom semester
För att göra det bästa av semestern under denna prövande tid, är det viktigt att förutse dina kära behov innan semestern kommer. Detta kommer att bidra till att minska allas stress under semestern.

 • Fylla på mediciner: Smärta och depression är två vanliga symtom på njurcancer, och båda kan kräva medicinering. Förbered för semester genom att se alla recept fyllda och ström.
 • Gör vila en prioritering: Smärtstillande medel och njurcancer själv kan orsaka din älskade att däcket lätt. Låt din älskade vet att det är okej att säga nej till fritidsaktiviteter som kan vara alltför tröttande. Personer med njurcancer ska inte känna att de måste leva upp till semester förväntningar.
 • Skapa utrymme att fly: Den vanligaste behandlingen för njurcancer är kirurgi. Om din närstående har nyligen genomgått operation, är resten en viktig del av tillfrisknandet. Utse ett rum i huset som är off-limits till alla andra så att din älskade har en plats att gå till vila.
 • Upprätthålla en hälsosam kost: Vissa smärtstillande medel för njurcancer kan orsaka förstoppning. Alkohol och koffein kan också torka ut systemet och ytterligare förvärra förstoppning. Undvik förändringar i din älskades kost över helgerna. Upprätthålla en fiberrik kost med frukt, grönsaker och spannmål för att undvika komplikationer från mediciner.

Som ni vet, är en vårdgivare är stressigt, över julledigheten, kan det vara överväldigande. Underskatta inte den stress som du är under. Ta några steg för att göra semestern enklare för dig själv.

 • Erkänn dina känslor: Känslor av rädsla, sorg, eller ens ilska kan vara starkare över helgerna. Identifiera dessa känslor och prata om dem med andra är det bästa sättet att handskas med dem.
 • Be om hjälp: Förståeligt, kan du känna att familjemedlemmar måste kasta in mer. De semestrar är ett bra tillfälle att prata om att dela omvårdnad ansvar. Kanske kan ni dela på bekostnad av en hemvård arbetstagare som kan hjälpa till för ett par extra dagar. Låt din familj veta om du känner dig överväldigad.
 • Släpp: Räkna inte med denna semester att vara som andra. Anpassa sig till hur det är nu. Tveka inte att säga nej till traditionella roller du antas i det förflutna om du är överbelastade. Ha realistiska förväntningar. Du kanske inte har tid eller energi för shopping och matlagning i år. Det är okej. Be andra om hjälp. Lägg inte allt på dig själv.
 • Ta hand om dig själv: Kom ihåg att vårdgivare är på en högre risk för hälsoproblem och att risken ökar under tider av stress. Få massor av vila och äta bra. Motion är ett bra sätt att arbeta bort spänningar och kan hjälpa till att öka ditt humör.
 • Ut ur huset: Studier visar att vårdgivare riskerar att isolera sig. Gör planer för att få ut ur huset. Se några vänner. Komma bort ett tag kan hjälpa dig att hålla dina problem i perspektiv.
 • Vet varningssignaler: Om du märker att du är lätt irriterad, oförmögen att koncentrera sig, och känner sig onödig ilska och trötthet, är du förmodligen upplever vårdgivare utbrändhet. Återigen, var inte rädd att be om hjälp från familj och vänner. Ta lite tid för dig själv. Också akta oss för farorna med att vända sig till alkohol. Studier visar att anhörigvårdare löper större risk för missbruk. Kom ihåg att alkohol är en depressiv som tillfälligt kan dämpa känslor av ångest, men i slutändan kommer inte göra semestern lyckligare.
 • Ge dig själv en present: Kanske du kan be en släkting att ta över för en stund. Unna dig en massage. Gör något du gillar. Du förtjänar verkligen det.
De semestrar är en bra tid att reflektera över vad som verkligen är viktigt. Omvårdnad är hårt arbete, men det är också en handling av kärlek. Tänk på de helgdagar som en möjlighet att sakta ner och njuta av den tid du har tillsammans.