Evb

Molar graviditet

Ibland ett befruktat ägg inte utvecklas till en baby. När endast moderkakan fortsätter att växa, det kallas en molar graviditet. Det är oftast inte en farlig händelse för mamman, men behandling kommer att krävas.

Inte alla graviditeter som inte är missfall. En annan typ av befruktning problem kallas en molar graviditet, eller en graviditetslängd trofoblastisk sjukdom. Ett ultraljud och blodprov söker mycket höga nivåer av hormonet humant koriongonadotropin (hCG) kommer att vara en del av processen för att ha denna diagnos bekräftad.

Förståelse molar graviditet

"När vi talar om en molar graviditet, menar vi en graviditet där barnet inte utvecklas. [Det finns] en utveckling av moderkakan utan barn ", förklarar Paul G. Stumpf, MD, ordförande i obstetrik och gynekologi vid University of Nevada School of Medicine i Las Vegas. Denna onormal utveckling beror på ett fel i hur kromosomerna i det befruktade ägget förökar placentaceller, skapa en vävnad massa som kallas en hydatidiform mullvad. "En mullvad aldrig haft förmågan att vara vid liv", säger Stumpf.

Det finns två typer av molar graviditet:

 • Komplett molar graviditet. Här har alla celler i din befruktade ägget blir onormal vävnad tillväxt.
 • Partiell molar graviditet. Några av cellerna växer i onormal vävnad medan andra fortfarande kan bilda delar av ett foster. Dr Stumpf förklarar att medan en partiell mullvad är inte en livskraftig graviditet, kan det inträffa att två spermier befruktat samma ägget.

Talen för molar graviditet varierar i olika regioner i världen. I norra Europa, de förekommer i två eller tre av 10000 graviditeter, säger Stumpf.

Molar graviditet: symtom och diagnos

Symtom på molar graviditet är:

 • Vaginal blödning under de första månaderna av graviditeten
 • Större än väntat mage
 • Onormalt höga nivåer av hCG, ett hormon som produceras i mullvad
 • Överdriven kräkningar och illamående

"Vanligtvis molar graviditet upptäcks med ultraljud under rutinmässig vård", säger Stumpf, förklarar att molära graviditeter finns mycket tidigare nu att i det förflutna på grund av tidiga ultraljud och blodprover. Under de senaste, många kvinnor bara visste att de hade en molar graviditet när deras kroppar ut i vävnaden, vilket sades likna en druvklase, förklarar Stumpf.

Ultraljudet kommer att tillåta läkare att bedöma hur din befruktat ägg utvecklas. Om du har en molar graviditet, kommer han att kunna se att det inte finns något foster växer inuti ägget säcken. Din läkare kan också ordinera blodprover för att lära din hCG nivåer.

Molar graviditet: behövde behandling

Behandling av en molar graviditet inkluderar:

 • Dagkirurgi. Under denna procedur utförs under narkos, är livmoderhalsen vidgade och mullvaden avlägsnas med hjälp av en kombination av sug och ett hormon som stimulerar livmodern att dra ihop sig, skjuta vävnaden ut.
 • Blodprover. Din läkare kan beställa uppföljande blodprov för hCG nivåer för att ta reda på om all vävnad togs bort. "Vi brukar följa personens blodvärde för hCG tills den går ner till noll, och vi ber kvinnan att inte bli gravid under denna tid," säger Stumpf.
 • Kemoterapi. I sällsynta situationer kan kemoterapi behövas för att helt ta bort onormala celler.

Om du har haft en molar graviditet, kan din läkare be dig att vänta upp till ett år innan du försöker bli gravid igen. När du har haft en molar graviditet, har du en på 10 chans att ha en andra.

Molar graviditet: förebyggande och risker

Det finns inte mycket du kan göra för att förhindra en molar graviditet. Skulle uppstå, finns det några allvarliga men ovanliga risker, inklusive:

 • Farliga nivåer av blödning om kroppen passerar vävnaden på egen hand.
 • Möjlig utveckling av cancervävnad om några av mullvaden kvar inuti livmodern.

Även om det är smärtsamt att upptäcka att du har en molar graviditet, är den goda nyheten att det är hanterbart och att de flesta kvinnor som har en molar graviditet kommer att gå på att ha friska graviditeter i framtiden.