Evb

Minnesförlust på hjärtat?

Den goda nyheten är att din tillfällig minnesförlust är nog inget att oroa sig för

Det är ett alldeles för vanligt scenario: Du har förlorat dina nycklar (igen!), inte kommer ihåg var du lämnade dina glasögon, eller, för livet av dig, inte kan minnas namnet på den jäkla filmen. Och din första reaktion är "Sheesh - Jag måste få gamla jag. förlora mitt minne! "

Tja, är det lugnande beskedet att dessa så kallade senior moment har ingenting att göra med din hjärna att bli gammal, säger Pierce J. Howard, Ph.D., chef för forskning vid Centrum för tillämpad kognitionsvetenskap i Charlotte, North Carolina, och författare till Instruktionsboken för hjärnan. Chansen är din (mycket vanligt) är minnet snafus förknippas inte med åldern, men med erfarenhet.

Memory rivalitet

Prova denna hjärngymnastik: Från toppen av huvudet, namn tio saker som är den röda färgen. Inte så lätt som det låter, är det? När du var 5 år gammal, skulle du förmodligen ha slutfört denna uppgift lätt, men när du når dina "kryddat" år, är din hjärna fylld med drygt 6.000 föremål som är rött. Och eftersom vi har så många saker i lådor hjärnan lagring som passar in på beskrivningen - vad forskarna kallar rivaler - vi kämpa när vi försöker komma ihåg namnet på ett rött objekt.

"Ditt sinne kommer att gå igenom hundratals kandidater innan du kommer upp med de rätta," säger Howard. "Och det kan ta längre tid än du förväntar dig. Det är inte ett minne förfaller. Det är helt enkelt försöker att återkalla ett minne som finns i lager." Någonsin märker din dator långsammare när hårddisken blir för full? Det kan liknas vid vad som händer med det mänskliga sinnet - som det blir fylligare, tar det längre tid att sålla bland allt. "Åldrande är en missvisande här," säger Howard. "Det inte blir gammal som orsakar trögheten i minnet - det är helt enkelt en fullsatt minnesbank Vid det här laget har du fått så många associationer att det bara är en tävling i ditt sinne för rätt minne till ytan.."

Övning ger färdighet - för ditt minne också!

Enligt Howard, det finns tre viktiga ingredienser för att bilda ett minne och att det fastnar:

  1. Avser att minnas. Detta innebär att göra ett medvetet beslut och säga det högt, om nödvändigt: ".. Okej, jag bara sätta mina nycklar i skålen på hallbordet Kan inte glömma att"
  2. Associera minnet med något visuellt. Visualisera tändningen till bilen som en skål istället för ett nyckelhål. När du letar efter dina nycklar, ska du visualisera nyckeln går in i skålen - "Ah, knapparna är i skålen!"
  3. Öva det. För kortfristiga minnen, måste du upprepa associationer man bildar ett par gånger innan de ska hålla. För något du vill komma ihåg på lång sikt (säg namnet på din kusins ​​nya make), måste du träna varje dag genom att repetera vad du skulle vilja påminna om eller kör igenom dessa visuella associationer. (Tänk "Marias nya make är Bob, och han gillar att simma" som du visualisera en man "guppar" upp och ner i vattnet.) Prova att upprepa dessa organisationer under inaktiv tid, kanske när du sitter fast i trafiken eller ta en gå.

Vet thy minne fiender

Vi är födda med cirka 23 miljarder neuroner (nervceller i hjärnan), och medan individuella styrräntor hjärncell förlust varierar kraftigt, är det sagt att vi förlorar cirka 100.000 neurons en dag. Detta antal kan spika högre beroende på din livsstil och hälsa. Till exempel, drickande och långvarig stress är viktiga neuron angriparna.

En orsak till neural försämring som vi inte har någon kontroll över är otillräcklig acetylkolin. Detta är en avgörande neurotransmitter, låga nivåer av som orsakar cellmembran blir spröda och upplösas. Den dietary källa för acetylkolin är ett fett som kallas lecitin, som finns i nötkött, safflor, majs och sojabönor oljor, ägg, vetegroddar, och muttrar - om du inte får mycket av dessa livsmedel i din kost, du kanske överväga att ta en lecitin kosttillskott.

Dessutom kan vissa ämnen skadar nervceller, vilket kan livsstilsval och hälsoproblem, bland annat följande:

  • För mycket koffein. A dehydratiseringsmedel, kan koffein, över tid, gör dina neurala membraner sprött. Det är en dubbel whammy, alltför: Det kan påverka din förmåga att komma ihåg eftersom det uppmuntrar produktionen av överskjutande kortisol, stress kemikalie som förbereder dig för "kamp eller flykt." För mycket kortisol kan krympa storleken på din hippocampus, som är där minnen lagras i hjärnan. Howard säger att det är bäst att inte överskrida en dos av koffein var sju timmar. (. En dos är ett milligram per kilo kroppsvikt) I sådana måttliga mängder, dock har vissa studier visat att koffein kan i själva verket ge hälsofördelar - bara vara säker på att inte överdriva det!
  • Stor alkoholkonsumtion. Eftersom alkohol är också ett diuretikum, kan det orsaka uttorkning, producerar symtom som förvirring och problem minne. Så för varje uns av alkohol du dricker, drick ett glas vatten, säger Howard. Alkohol kan också direkt leda till neuronal degeneration.
  • En stillasittande livsstil och obehandlat högt blodtryck. Båda kan göra dig mottaglig för minnesluckor. En tumregel värda följande: Allt som är bra för hjärtat är bra för sinnet. Det beror på mental aktivitet är beroende av blodflödet (bland andra faktorer), som också försörjer väsentliga syre till hjärnan.
  • Långvarig påfrestning och sjukdom. Båda dessa kan utlösa förödelse på såväl psykiska som fysiska funktion.
  • Vila på lagrarna. Detta är ingen tid att vara självbelåtna eller lata. Det är viktigt att hålla stimulera ditt sinne för att lära sig nya saker och anta nya utmaningar. Följ slogan Använd det eller förlora det!

Om du är orolig att du glömmer för mycket, här är den nedersta raden: Inte svettas minnet snubblar. Försök att inte bli frustrerad - bli roade i stället, föreslår Howard. Och det är en bra idé att vara ödmjuk och att anlita ett "minne partner" (t.ex. din make eller en liten bärbar dator) för att hjälpa dig att komma ihåg namn, datum, och så vidare. Slutligen, försök att hålla ett positivt perspektiv: En fullständig sinne motsvarar ett fullt liv, men kom ihåg - det är inte ens nära att kapacitet ännu.