Evb

Medicinering som slår ut knäsmärta

Medicinering kan leverera stark lättnad för din knäsmärta, men man måste vara uppmärksam på eventuella biverkningar och följ anvisningarna.

Det finns en mängd olika läkemedel tillgängliga för knäsmärta, inklusive både muntliga och injicerbara läkemedel, beroende på källan till din smärta. Men de flesta mediciner som används av personer med knäsmärta faller under en av två kategorier: antiinflammatoriska och smärtstillande, även känd som smärtstillande medel.

Over-the-counter medicin för knäsmärta

De flesta läkemedel som faller i den anti-inflammatoriska kategori också har smärtstillande effekter, säger William Bargar, MD, chef för Joint Replacement Center med Sutter General Hospital i Sacramento, Kalifornien, och en talesman för European Academy of ortopediska kirurger.

De viktigaste over-the-counter läkemedel är paracetamol (Tylenol och andra märken) och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (eller NSAID), inklusive acetylsalicylsyra (t.ex. Bayer), ibuprofen (Alvedon, Motrin) och naproxen (Aleve). Dessa kan hjälpa till med enkla stukningar eller ens artrit.

Dr Bargar påpekar att även om knä smärtstillande mediciner är tillgängliga utan recept, bör du vara försiktig när du tar den. Var noga med att följa instruktionerna för någon medicinering och läsa varningarna.

"Vad du också måste se upp för är att en del av dessa over-the-counter läkemedel säljs som" artrit styrka, "och det betyder att de är större doser. Exempelvis kan alltför mycket artrit-styrka Tylenol skada levern," säger han. "Ibuprofen kan orsaka gastrointestinala skador, såsom sår och blödningar, om du tar för mycket. Du måste vara försiktig med att överdriva med over-the-counter läkemedel för knäsmärta."

Ett annat alternativ att prova är glukosamin och kondroitinsulfat, som är muntliga kompletterar tros lindra smärtan av artros. Biverkningar kan inkludera huvudvärk, magbesvär och hudreaktioner. Den europeiska Academy of ortopediska kirurger rapporterar att dessa tillskott kan hjälpa dig under de tidigaste stadierna av knä smärta orsakad av artros, men det kan ta upp till två månader i rad bruk att märka någon lättnad. Var noga med att tala om för din läkare att du tar kosttillskott, eftersom de kan störa annan medicinering.

Receptbelagda läkemedel för knäsmärta

Receptbelagda läkemedel är oftast en mer potent smärtstillande än over-the-counter sorten. Dessa inkluderar receptbelagda styrka NSAID och COX-2-hämmare (tänkt att minska gastrointestinala biverkningar såsom blödningar i magen). Dessa läkemedel används vanligtvis om din smärta nivå anses måttlig till svår. Den enda COX-2-hämmare som finns på marknaden är celecoxib (Celebra). Rofecoxib (Vioxx) och andra togs bort från marknaden, eftersom det upptäcktes att de ledde till en ökad risk för hjärt-komplikationer.

Bargar säger att även om uppgifterna inte var helt klart, var konsensus att från marknaden på grund av associerade hjärt frågor bort Vioxx och valdecoxib (Bextra), både COX-2-hämmare,. Celebrex har inte visat sig ha en signifikant ökad risk för hjärtproblem. "Jag tror inte [COX-2-hämmare] fungerar bättre än vanliga anti-inflammatoriska, de bara inte har de gastrointestinala biverkningar", säger han. "Jag skulle ordinera Celebrex för någon som inte tolererar traditionella NSAID på grund av gastrointestinala biverkningar."

Bargar råder också personer med knäsmärta som tar stora doser av ibuprofen regelbundet att ta blodprov var fjärde månad för att kontrollera om njurtoxicitet och anemi.

Injicerbara läkemedel för knäsmärta

Injektion medicinering för att minska knäsmärta är oftast steget mellan att ta orala läkemedel och ersätta artros knäleder med kirurgi. Kortikosteroider eller viscosupplementation med hyaluronsyra kan injiceras när knäsmärta blir svår.

  • Kortikosteroider minskar inflammation och erbjuda smärtlindring och injiceras direkt i knäet. Dessa injektioner är inte permanenta lösningar, och du kan behöva återkomma för upprepade injektioner varannan månad (dock inte överstiga fyra injektioner i samma led per år).
  • Viscosupplementation är en injektion av hyaluronsyra som smörjer din joint för att minska knäsmärta och öka rörligheten. En serie av 4:57 veckovisa injektioner krävs för att slutföra behandlingen. Dessa injektioner är användbart om du har tidigt artrit och har inte svarat bra på peroral medicinering.

"Hela tanken med viscosupplementation utvecklades av reumatologer för att få lite smörjning i skarven, men jag hittade det inte fungerar mycket väl," Bargar säger. "Det är också dyrt, men en hel del människor kommer att prova det innan operation. "

Om du har måttlig knäsmärta orsakad av en enkel stam, prova en over-the-counter medicinering. Om ditt knä smärta eller skada är allvarlig, besök din läkare för en receptbelagd medicin som kan förbättra din kondition.