Evb

Män och läkare: varför har frånkoppling

Forskning visar att många män bara gå till doktorn när de är sjuka. Här, varför det är ett misstag - och varför du bör boka tid hos din läkare idag.

Män och läkare helt enkelt inte ihop. Åtminstone det är vad en färsk rapport från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hittades. Enligt rapporten, män är 80 procent mindre benägna än kvinnor att använda en vanlig källa av sjukvården.

Annan forskning visar att hälften av män åldrarna 18 till 50 inte ens har en vanlig källa av sjukvården. I själva verket visade en nationell undersökning att en tredjedel av män i denna åldersgrupp inte hade haft en checkup i mer än ett år, och 40 procent hade aldrig haft sitt kolesterol kontrolleras.

Sanningen är, många män går till doktorn bara när de känner sig sjuka eller har en medicinsk nödsituation - och det är inte alls så ofta som de borde. Regelbundet schemalagda sjukvård är en stor del av att förebygga cancer, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och diabetes. Experter tror den misslyckade män och läkare att träffa på en regelbunden basis kan vara en orsak till att kvinnor lever längre än män, och varför män är mer benägna att få och dö av allvarliga sjukdomar.

"Jag kan inte gå till doktorn för annat än en verklig nödsituation," säger Lawrence Sheh, en 36-årig advokat från Randolph, Massachusetts "Det är alltför tidskrävande, och de sällan berätta något jag verkligen behöver vet. "

Många män ger samma förklaring - men det är inte nödvändigtvis hela sanningen. "Män ger massor av anledningar till varför de undviker läkarna, men några av anledningarna till att de inte ger är djupt inbäddade socialt och kulturellt," berättar Katherine Krefft, PhD, en psykolog i Wareham, Massachusetts, som har behandlat denna fråga under många år i sin praktik.

Farorna med att inte gå till läkaren

Sheh säger att tiden är en viktig faktor för honom och många andra män. "Jag tror att den främsta anledningen till att de flesta män inte går till läkaren regelbundet är att de inte kommer att ta ledigt från jobbet", säger han. I själva verket tycks det finnas en viss sanning i det. Omkring 12 procent av män säger att de inte har tid att gå till läkaren, enligt en undersökning från European Academy of Family Physicians (AAFP). Fler män sade dock att de bara går till doktorn när de är extremt sjuka (36 procent) eller att de är bra och har ingen anledning att gå (23 procent).

Problemet med detta tänkande, säger experterna, är att känslan friska är inte nödvändigtvis ett tecken på att vara frisk. Högt kolesterol och blodtryck, till exempel, inte har några tydliga symptom, men kan sätta dig i riskzonen för en hjärtattack eller stroke. Och många cancerformer inte utgör med kontrollampa tecken förrän de har kommit till senare skeden och är svårare att behandla.

"Många män har inställningen att vad de inte vet kan inte skada dem," Krefft säger. "Det är sällan sant om något, men det kan vara särskilt farligt när det kommer till män hälsa."

Också farligt? Tänkande saker bara kommer att bli bättre med tiden eller hem rättsmedel, vilket är en annan vanlig ursäkt. Enligt AAFP undersökningen, 12 procent av män föredrar att behandla deras hälsoproblem De kan till exempel säga "naturligt.":

  • "Jag kommer att bli bra - det mesta blir bättre på egen hand."
  • "Om jag är riktigt sjuk, det finns ingenting att läkaren kan göra för mig."
  • "Jag kan tuff ut - det bästa man kan göra är att arbeta igenom smärtan eller sjukdom."

Detta, återigen, är riskabelt tänkande. Även om det är sant att "vänta ut" kan ta hand om vissa lindriga krämpor - såsom en vanlig förkylning - tid inte, i själva verket, läker alla sår. Många villkor, såsom lunginflammation eller hjärtsjukdomar eller cancer, kräver medicinsk behandling för att gå bort och kan vara dödliga om de lämnas ensamma.

Andra orsaker män hålla sig borta

Experter tror att det finns även mer kulturellt viktiga förklaringar till män ovilja att söka läkarvård.

En är att de inte är betingad att få förebyggande vård hur kvinnor är. Medan flickor i tonåren och tjugoårsåldern rekommenderas att regelbundet se en gynekolog, är män lämnade något åt ​​sitt öde när de slutar att gå till en barnläkare. De har inte årliga tentor att bocka av eller riktmärken för att nå.

En annan möjlig motivering är rädsla, antingen för att ta reda på att något är fel eller att visa sårbarhet. Några sju procent av de svarande i AAFP undersökningen listas de förstnämnda som deras skäl för vistas borta, och psykologer tror den senare kan hålla andra från att söka hjälp, alltför. Vissa säger att stereotyper om vad som är "manligt" har skapat en myt om att gå till läkare eller bli sjuk är ett tecken på svaghet. Enligt en studie av forskare vid Rutgers, till exempel män som starkt stöd old-school föreställningar om manlighet - var bara hälften så stor risk som andra män att söka - den perfekta mannen är en stark, tyst typ som inte klagar över smärta förebyggande hälsovård. En del av detta, säger experterna, kan bero på att män rädsla för att ge upp kontrollen till sina läkare. Men att ta en aktiv strategi för din hälsa är faktiskt ett bra sätt att ta kontroll.

Framtiden för män hälsa

Naturligtvis inte alla män undviker vården. "Jag har inget emot att gå till läkaren," säger Michael Coppola, en 36-årig maskiningenjör från Maynard, Massachusetts "Jag skulle hellre veta om något är fel och få det tas om hand innan det blir värre."

Kanske överraskande, eftersom fler kvinnor in medicin, kanske fler män känner sig bekväma att gå till läkaren. "För många män, en kvinna bättre passar deras bild av en vårdgivare," Krefft säger. "Deras fäder förmodligen inte gå till doktorn, och det var deras mödrar de såg till för vård. Vissa män kan också föredra att bli rörd av en kvinna att bli rörd av en man. "

Kvinnor kan också hjälpa till på hemmaplan, liksom. Enligt AAFP undersökningen, skulle nästan 80 procent av män gå till doktorn om deras make eller betydande andra sagt eller frågade dem till.

Kvinnor har fortfarande lever längre än män i Europa med ca sju år, men klyftan minskar. Det kan vara så att vissa män börjar ta bättre hand om sig själva och förlorar sin rädsla för läkare. Attityder förändras - yngre män kan ha tagits upp av föräldrar som inte lär dem att ignorera smärta är ett tecken på manlighet.

Män hälsa kan dra stor nytta av regelbundna kontroller och prov screening för kolesterol, blodsocker, prostata sjukdom och cancer i tjocktarmen. Män och läkare kan också träffas på friska livsstilsfrågor som rökning och alkoholkonsumtion, god näring, kost, motion och stressreducering.

Riktiga män kan och bör gå till doktorn. Det är bra för män hälsa, och det är dags att börja ställa ett bättre exempel för riktiga pojkar.